"FETÖ, MİT üzerinden Erdoğan'a siyasi hesap çıkarmaya çalıştı"

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun raporunda, terör örgütünün MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı 7 Şubat 2012'de gözaltına almaya çalışarak, kurumu tasfiye etmeye ve o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a siyasi hesap çıkarmaya çalıştığı belirtildi.

Haberler 29.05.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz Darbe Giriimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Aratrlarak Alnmas Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacyla Kurulan Meclis Aratrmas Komisyonunun taslak raporunda, FETÖ yaplanmasnn, kendini güçlü hissettikçe siyasi iktidarlara yönelik taleplerini artrdna iaret edildi.

Raporda, kendilerini eitim ve medeniyet gönüllüsü bir sivil toplum hareketi olarak kamuya takdim eden bu yapnn, zaman içerisinde büyük bir gizlilikle devletin bütün kurumlarna yerletirdii mensuplar vastas ile kamuda etkin ve belirleyici bir konuma geldii anlatld.

Özellikle 2010 ylndaki Anayasa deiiklii sonrasnda yeniden ekillenen HSYKnn, bu yapnn elemanlar tarafndan ele geçirildii, yargdaki kritik önemdeki görevlerin bu örgüte mensup Cumhuriyet savclarna ve hakimlere verildii anmsatlan raporda, Böylece söz konusu örgüt ar güç zehirlenmesine kaplarak devlet içinde devlet gibi davranmaya balamtr. çou kanunsuz olan bu talepler yerine getirilmeyince, örgüt elindeki gücü kanunsuz bir biçimde kullanarak siyasi iktidara taleplerini kabul ettirmek istemitir. ifadesine yer verildi.

FETÖnün, MT Müstear Hakan Fidann 7 ubat 2012 tarihinde savclk makamnca ifadeye çarlmas hadisesiyle, siyasi iktidara ilikin emellerini ilk kez açkça ortaya koyduu belirtilen raporda, unlar kaydedildi:

Bu hadise ile ilk kez gerek kamuoyunda gerekse siyasi irade temsilcileri arasnda örgütün mahiyeti ve hedefleri konusunda ciddi üpheler belirmi ve örgüte yönelik tedbirler alma fikri ilk kez etraflca ve ciddi bir ekilde gündeme gelmitir. MT Müstearnn ifadeye çarlmas olay ile örgütün siyasi hedefler takip eden ve bu hedeflere ulamak için komplolar tertip eden bir yap olduu konusunda ilk ciddi belirtiler ortaya çkm ve örgüt hakkndaki soru iaretleri somut bir üpheye dönümütür. Bu olayla birlikte ayrca örgütün, dönemin hükümetinin varlndan ve yürüttüü politikalardan rahatsz olan uluslararas güç odaklar adna hareket ettii de bir iddia olmaktan çkarak somut bir veriye dönümütür.

Raporda, FETÖnün, 7 ubat 2012 tarihinde, o dönem Babakan olan Cumhurbakan Erdoann salk sorunlarnn bulunmasn frsat bilip yargdaki militanlar araclyla MT Müstear Fidan ve dier MT personelini gözaltna almaya kalkt anmsatld.

FETÖnün, bu operasyon ile iki temel amaca ulamak istedii vurgulanan raporda, u tespitlerde bulunuldu:

Örgüt, çözüm sürecinin mevcut Hükümet eliyle baarlmas ihtimalinden rahatszdr. Oslo sürecini akamete uratmak amac tamaktadr. kincisi ise örgüt, MT Müstearlna istedii ölçüde szamamtr. Bu yolla MTi datmak, ypratmak ve tasfiye etmek istemitir. Ayn zamanda, MT müstearlar üzerinden de dönemin Babakanna siyasi hesap çkarmaya çalmtr. MT Müstearnn bu hukuksuz giriim karsnda siyasi iradeden ald destekle direnç göstererek ifade vermeye gitmemesi ve akabinde yasal deiiklik sonras operasyon baarszlkla sonuçlanmtr. Dorudan Babakana bal ve sorumlu olan MT Müstearna yönelik operasyonda asl hedefin Babakan olduu hususunda hiçbir kuku bulunmamaktadr.

Ana Sayfaya Git