FETÖ-PDY firarisinden "siyasi sığınmacı" oyunu

FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik "himmet" operasyonunda gözaltına alınmasının ardından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Abdullah Büyük, Türkiye tarafından iptal edilen pasaportuyla Bulgaristan'a kaçtı

Haberler 13.05.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 13.05.2016 - 09:13

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) finans ayağına yönelik himmet operasyonunda gözaltına alındıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Abdullah Büyük, iptal edilen pasaportuyla Bulgaristana kaçtı. Bulgaristanda pasaportu geçersiz olduğu için tutuklanan Büyükün, Türkiyenin sınır dışı ve iade edilmesi talebine rağmen, avukatları yardımıyla yerel mahkemece siyasi suçlu kabul edildiği ve iadesinin reddedildiği öğrenildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla mali polislerin düzenlediği FETÖ/PDYye yönelik himmet operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden Abdullah Büyük, savcılıkça tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.

Mahkemenin adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdiği, FETÖ/PDYnin para kasası olduğu öne sürülen Büyükün yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı.

Şüpheli iş adamı Abdullah Büyük, hakkında tutuklama kararı çıkacağını öğrenince Kapıkule Sınır Kapısından, Türkiyenin iptal ettiği pasaportuyla otobüs yolculuğu yaparak Bulgaristana kaçtı. Söz konusu otobüste Büyükle ilgili yeterli incelemenin yapılmadığı ileri sürüldü.

Büyük, Bulgaristandaki polis kontrolünde geçersiz pasaportla ülkeye giriş yapmaktan cezaevine konuldu.

Sofya Şehir Mahkemesinde 9 Martta yargılanan Büyükün davasını Türkiyenin Bulgaristan Büyükelçiliği de izledi. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, şüpheli hakkında terör suçundan tutuklama kararı olduğunu, bu nedenle sınır dışı ve iade edilmesi yönündeki talebini Bulgar yetkililere iletti.

Türkiyeden çok sayıda avukatın Büyükün davasına müdahil olmak için Bulgaristana gittiği, mahkemede, müvekkillerinin Türkiyedeki tutuklama kararının siyasi olduğunu, siyasi operasyon nedeniyle Büyükün Bulgaristana sığınmacı olarak geldiğini, sınır dışı edilmesi halinde mağdur olacağını savundukları öğrenildi.

Bunun üzerine Sofya Şehir Mahkemesinin, Türkiyeden giden avukatların savunmaları doğrultusunda şüphelinin, Türkiyeye iadesi ve sınır dışı edilmesi talebini reddederek, Büyükü serbest bıraktığı belirtildi.

Sofya Savcılığı, kararı bir üst mahkemeye temyize götürdü ancak bu mahkeme de önceki karar doğrultusunda şüphelinin iade edilmemesi talebini haklı buldu.

Abdullah Büyükün iptal edilen pasaportuyla yurt dışına kaçması ve kendisine geçerli pasaport verilmesi için çalışma yapılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

- Olay

FETÖ/PDYye himmet adı altında finans sağlamak için toplantı yapıldığı ihbarını alan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Libadiyedeki 5 katlı iş merkezine operasyon düzenlemiş ve toplantı halindeki 17 kişiyi gözaltına almıştı.

Zanlılardan 3ü savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakılmış, 14ü ise Anadolu Adalet Sarayına sevk edilmişti. Savcılık, şüphelilerden 5ini serbest bırakırken, aralarında Abdullah Büyükün de bulunduğu 9 zanlı, tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilmişti.

Mahkeme, zanlıları adli kontrol şartıyla salıvermişti.

Ana Sayfaya Git