FETÖ'da "inkar" stratejisi

Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasında bulunan ve Akıncı Üssü'nde darbe bildirisini okuma provası yaparken görüntülenen eski tümgeneral Selçuk, Genelkurmay Başkanının Akıncı Üssü'ne getirildiğinde üs komutanının odasında bulunmasının "tesadüf", o gece yaşadıklarının da "rastlantı" olduğunu öne sürdü

Haberler 13.08.2017 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda komuta merkezi olarak kulland Aknc Hava Üssündeki eylemlere ilikin davann durumalarna darbeci sanklarn, kantlarn yalanlad beyanlar damga vurdu.

Aknc Üssündeki eylemlere ilikin 486 sann yargland davada savunmalar alnan örgüt yöneticisi sanklar çelikili beyanlarda bulunurken, çapraz sorgularnda da artc ifadeler kulland.

Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve nfaz Kurumlar kampüsünde görülen davann ikinci hafta durumalarnda, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri Kubilay Selçuk, Ömer Faruk Harmanck, Mustafa Bar Avalan, Murat Koçyiit, Bilal Akyüz ve Mehmet Dili savunmalarn yapt.

Davann ikinci haftasnda yaplan ilk durumada, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda bulunan ve darbecilerin sözde atama listesinde Genelkurmay Harekat Bakan olaca belirtilen eski çili 2. Ana Jet Üs Komutan tümgeneral Kubilay Selçuk savunmasn verdi.

Sözde atama listesinde Genelkurmay Harekat Bakan olarak yer aldn 8 Austosta avukatndan örendiini öne süren Selçuk, bu listeye ilikin bilgisinin bulunmadn, kimsenin kendisine böyle bir görev vermediini, bu görevi de kabul etmediini öne sürdü.

Aknc Üssünde darbe bildirisi okuma provas yapmt

Selçuk, Aknc Üssünde darbe bildirisini okuma provas yaparken kaydedilen görüntülerine ilikin, karargahn önünde araçtan indii srada sivil giyimli bir kiinin kendisine yaklatn, Komutanm, bir sunumumuz var. Sunum yapmasn planladmz kiiyi yetitiremedik. En az sizin rütbenizdeki biri tarafndan yaplmas lazm. Bize yardmc olur musunuz? dediini öne sürdü.

Metnin ilk paragrafn okuduunu ancak ikinci paragraftan tek bir kelime bile okumadn öne süren Selçuk, O ahs eref salonunda hazrlklarn yaparken ben de kendi ilerimle ilgilendim ve çantam toparladm. Hazrlklar bitmek üzereyken salona girdim. lgisi olmayan kiilerin dar çkmasn istedim. Kürsüye çkp metni sesli olarak okumaya baladm. diye konutu.

Odada bulunmas tesadüf, yaadklar da rastlantym

Daha önce darbe bildirisinin ilk paragrafn okumas, ardndan da Akarn bulunduu odaya getirilmesiyle olayn ne olduunu anladn iddia eden Selçuk, Genelkurmay Bakannn getiriliiyle üs komutannn odasnda bulunuum tamamen tesadüf. dedi.

Selçuk, vurulacak hedefleri gösterdii, Diyarbakrdaki uçaklara kalk emri verdii suçlamalarn reddederek, yaadklarn rastlant olarak niteledi.

Astsubaya Paa demesinin özel bir nedeni yokmu

Müteki avukatnn, Menfezde yakalanan, Cumhurbakanna suikast davas san Zekeriya Kuzu, Muladaki beyannda sizin kendisine Paa dediinizi söyledi. Paa lakabn siz mi verdiniz? diye sordu. Selçuk, soruya Evet, dorudur. Pek çok personele yeri geldiinde onore etmek adna Paa derim. En çok da ona söylemiimdir. karln verdi.

Avukatn, Bir astsubaya neden Paa lakab verilir? sorusu üzerine Selçuk, Ben kiiye Paa lakab vermedim, ara sra Paa diye hitap ettim. Dier personele de ara sra yaptm gibi. Bunun özel bir nedeni yoktur. diye konutu.

Aknc Üssünde yakalanan, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda bulunan ve darbecilerin sözde atama listesinde Deniz Kuvvetleri Komutanl Kurmay Bakan olaca belirtilen eski Kuzey Deniz Saha Komutanl Kurmay Bakan tuamiral Ömer Faruk Harmanck da savunma yapt.

HTS kaytlarna göre, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikast giriimi davas san eski SAT yüzba Özay Cödel ile 7 görüme yaptnn belirlendiine dikkat çekilen Harmanck, Bildiim biri deil. Beni arayanlarla ben konutum. Beni Özay diye birisi aramad. Telefonum ortadayd. Kalabalktakilerden bir bakas da konumu olabilir. iddiasnda bulundu.

Mahkeme Bakan Selfet Giray, darbe giriiminin baarsz olmasnn ardndan Aknc Üssü civarnda yakalanan sivil sank Hakan çiçeke ait Anafartalar Kolejine kzn gönderdiini anmsatarak, çiçeki tanyp tanmadn sordu.

Harmanck, oturduu apartmandaki bütün amiral, general ve albaylarn çocuklarnn bu okula gittiini bildirerek, Bana oray tavsiye edenleri söyleyebilirim. dedi, çiçeki ise tanmadn savundu.

Teröriste terörist diyemedi

Harmanck, Aknc Üssüne, üs komutanna haber vermeden stanbula gitmek için geldii yönündeki beyannn hatrlatlmas üzerine, Yaptmn bir yanl olduunu, hatta eeklik olduunu söyledim. Bunu beni utandrmak için tekrar tekrar söylemenize gerek yok. eklinde savunma yapt.

Sank Harmanck, Sizce bu darbenin arkasnda terörist ba, cani Fetullah Gülen var m? sorusuna da Ben o dediiniz isimle birkaç dava dosyasnda beraber yarglanyorum. Ben o söylediiniz ismin terörist ba olduunu burada mahkeme huzurunda beyan edersem o bir numaral sank, ben 9 numaral sanm, kendi teröristliimi de kabul etmi olurum. O ismi ayrn, baka bir dava dosyasna koyun, ben cevabm vereyim. Ama ayn dosyada biri terörist ba, ben de terörist oluyorum. Ben niye bunu kabul edeyim. yantn verdi.

zin gününde karargaha kitap almaya gitmi

Darbecilerin Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda bulunan ve iddianamede 6-9 Temmuz 2016 tarihlerinde FETÖ/PDYnin sözde Hava Kuvvetleri imam Adil Öksüz tarafndan Ankara Konutkentteki villada darbe organizasyonuyla ilgili toplantlara katld belirlenen eski Kurmay Albay Mustafa Bar Avalann da savunmas alnd.

Sank Avalan, 14-15 Temmuzda doktora yapmak istedii alan derslerine çalmak için salk gerekçesiyle izin aldn, Genelkurmay Karargahnda unuttuu bir kitab almak için de karargahn karsnda yer alan lojmanlardan i yerine giderek ders kitabn aldn, yaklak 2 saate yakn burada zaman geçirdiini anlatt.

Aknc Üssünde gördükleriyle ilgili amirlerine telefonla bilgi verdii srada sivil giysili bu kiinin yanna gelip telefonunu aldn savunan Avalan, telefonlarn arj cihazlarnn olduu dolabn önündeki bir kutunun içinde toplandn iddia etti. Telefonlar toplayan kiinin kendisine bir telefon vermeyi önerdiini belirten Avalan, bu telefonu almay reddettiini savundu. Avalan, HTS kaytlarna yansyan görümelerin kendisine ait olmadn iddia etti.

Cep telefonu kendisindeyken amirleriyle görütüünü ancak iddianamede yer ald gibi Mehmet Partigöç ile 89 deil en fazla 5-6 kez görütüünü öne süren Avalan, telefonuna ait HTS kaytlarnn kendisine gösterilmesini istedi ve telefonu elinden alndktan sonra görümeler yaplm olabileceini savundu.

Arkadana sürpriz yapm

Aknc Üssündeki eylemlere ilikin davada suç tarihinde Jandarma stihbarat Okul Komutan olan ve darbecilerin Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda yer alan eski Kurmay Albay Murat Koçyiit de darbe teebbüsünün yaand 15 Temmuz günü, Aknc Üssüne arkada eski albay Ahmet Özçetine sürpriz ziyaret yapmak umuduyla gittiini öne sürdü.

Jandarma Genel Komutanlndaki darbe eylemlerini organize eden ve yöneten ekibin içinde yer almadn savunan Koçyiit, Ben Aknc Üssüne arkadam Albay Ahmet Özçetine nezaket ziyaretinde bulunmak için gittim. Yanl bir günde, yanl bir zamanda yaplm bir ziyaretten dolay buradaym. Darbe teebbüsü olacan bilsem, asla ve asla gitmezdim. dedi.

Telefonuna 2014te ByLock yükleyerek Hakan Tatan ve Mehmet çelen ile görütüü yönündeki tespit sorulan Koçyiit, ByLock kullanmadn, bu kiileri de tanmadn iddia etti.

Bin 100 dolarlk kefen

Bir soruyu yantlarken kardeinin stanbulda bir turizm organizasyon irketi sahibi olduunu söyleyen Koçyiit, kardeinin, FETÖ eleba Fetullah Gülenin doktoru olarak bilinen Tuncay Deliba ile 23 kez görümesine ilikin, Bu kiiyi ziyaretime geldiinde kardeime sordum. Bizim kongrelerimize konumac olarak katlan ahslardan birisi dedi. ifadesini kulland.

Koçyiit, bir müteki avukatnn, yakaland srada üzerinden çkan bin 100 dolar sormas üzerine bunun kefen paras olduunu iddia etti.

Arabasnda bulunan FETÖ elebann kitabn inkar etti

Kara Kuvvetleri Komutanl (KKK) Harekat Bakanl Tekilat ube Müdürlüünde Kurmay Albay olan sank Bilal Akyüz de FETÖnün Kara Kuvvetleri imam olduu iddialarn reddetti.

KKK temsilcisi olduunu belirttikten sonra hakknda farkl suçlamalarn da ortaya çktn savunan Akyüz, Aknc Üssünde park edilmi aracnda ele geçirildii belirtilen, el yazsyla kaleme alnm l-ilçe belediye bakan... Hiç canl olmayacak. Belki de Babakan da... eklindeki notun da kendisine ait olmadn iddia etti.

Sank Akyüz, Aknc Üssündeki aracnda bulunan FETÖ eleba Gülenin kitabnn da kendisine ait olmadn savundu.

ehit yaknlarn provoke etti

Madur avukatnn, Sank, savunmasn kendi hazrladn söylüyor, mam- Azama atf yapyor ve bir gemi örnei veriyor. Bir gemide bir masum, 9 cani bulunsa o gemi batrlmaz. örnei, Fetullah Gülenin kitaplarnda açkça zikredilmekte. Fetullah Gülen de bunu Bediüzzamandan alnt yaparak, kaynak göstermeden zikrediyor. Fetullah Gülenin kitabn okumayan bir insann bu örnei vermesi mümkün deildir. Sank bunu nasl açklayacak? sorusuna Akyüz Sayn avukat, cevap veriyorum. Ha ha ha diye gülüyorum. Böyle saçma soru mu olur? diyerek cevap verdi.

FETÖ maduruymu

Davada, darbeciler tarafndan düzenlenen sözde atama listesinde görevine devam edecei belirtilen tutuklu sank eski Genelkurmay Stratejik Dönüüm Bakan Tümgeneral Mehmet Dilinin de savunmas alnd.

Dili, Deil FETÖ üyesi olmak, yllardr bu yapnn amansz bir hedefi oldum ve olmaya devam ettim. Ben FETÖ üyesi deilim, FETÖnün madurlarndan biriyim. iddiasnda bulundu.

ddianamede saat 21.00 sralarnda Genelkurmay Bakan Orgeneral Akarn makam odasna girerek, Komutanm, operasyon balyor, herkesi alacaz, taburlar, tugaylar yola çkt, biraz sonra göreceksiniz dedii belirtilen Dili, saat 20.45te evinden karargaha, silahl kuvvetlerin yeniden yaplandrlmasna ilikin Akara yapaca bir sunum için gittiini, makam odasna girerken silah zoruyla rehin alndn öne sürdü.

Kendisine silah dorultan iki kiinin söylediklerini not ettiini belirten Dili, Orgeneral Akarn odasna yalnz girdiini ve not ald kartlardaki silahl kuvvetler duruma el koydu eklindeki yazlar okumaya baladn söyledi. Dili, Mahkeme Bakannn, Nasl olsa yannzda kimse yok. Komutanm, darda silahl iki kii bana bunlar yazdrd, tehdit ettiler, böyle bir eyden bahsediyorlar demediniz mi? sorusu üzerine, O okun etkisindeyiz. Genelkurmay Bakannn makamna 2 metre mesafede bama bu i geldi. O an hangi srayla ne söylediimi hatrlamyorum. dedi.

Kulaklar iyi duymuyormu

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn, Akn Öztürkün nerede olduunu sormas üzerine, Kubilay Selçukun, Akn Öztürk bu ite yok mu yoksa Akn Öztürk bu üste yok mu dediini bilmediini savunan sank Dili, Topçu olduum için kulaklarm iyi duymuyor, yüzde 40 duyma kayb oluyor. savunmasn yapt.

Ana Sayfaya Git