FETÖ'den kriptolarına "izahı olmayan belge bulundurmayın" talimatı

Tekirdağ'da FETÖ/PDY'nin TSK'daki kripto yapılanmasına yönelik hazırlanan iddianamede, örgüt içerisinde görevli olan ve ATM diye adlandırılan kişilerin, kripto yapı içerisinde görev yapan asker veya askeri öğrencilerin kullandıkları elektronik cihazları formatladığı ve "izah edilemeyecek belgeler" diye adlandırdıkları dokümanları ortadan kaldırdığı belirtildi

Haberler 13.11.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY) Türk Silahl Kuvvetlerindeki (TSK) kripto yaplanmasna yönelik soruturma sonunda hazrlanan iddianamede, örgüt içerisinde görevli olan ve Arama Tarama Mesulü (ATM) diye adlandrlan kiilerin, kripto yap içerisinde görev yapan asker veya askeri örencilerin kullandklar elektronik cihazlar formatlad ve izah edilemeyecek belgeler diye nitelendirdikleri dokümanlar ortadan kaldrd ifade edildi.

Tekirda 3. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen 135 sayfalk iddianamede, 13ü tutuklu 20 sann, terör örgütüne üye olmak ve suç ilemek amacyla örgüt kurmak suçlarndan cezalandrlmalar isteniyor.

FETÖnün TSK içerisindeki kripto yaplanmasnn sank ifadelerinden hareketle detaylaryla anlatld iddianamede, devlet kademelerindeki yaplanmaya ve szlan yerin önemine göre örgüt içerisindeki mahremiyetin arttna iaret edildi.

ddianamede, kripto yap içerisindeki yaplanmann detayl olarak anlatld Birim Yaplanmas Terminolojisi bölümünde ATMlere ilikin, ATMler, örgüt üyelerinin üzerinde ve evlerinde suç unsuru oluturabilecek örgütsel bilgi, belge, dijital materyal bulunup bulunmadnn tespitini yapan ve dijital cihazlar formatlayarak delilleri ortadan kaldran örgüt mensuplardr. bilgisi verildi.

ddianamedeki, kriptolara yönelik tedbirlerin anlatld bölümde ise unlar kaydedildi:

Bilgisayarlarda örgüt tarafndan izah edilemeyecek bilgi bulundurulmamal, iletiimde kullanlan internet programlar için muhakkak surette VPN kullanlmal, evde bandrolsüz kitap, CD bulundurulmamal, kitaplar izah mümkün kitaplar olmal. Evde mutlaka bir zula olmal ve kullanlan ahsi fla bellekler temiz tutulmal. Mesaj/WhatsApp gibi programlara dikkat edilmeli, evde veya arabada örgütsel doküman bulundurulmamal. Bu tedbirlerin alnp alnmad ATM tarafndan habersiz bir denetleme mekanizmas içerisinde kontrol edilmektedir. Biliim yaknl olan müdür, müdür yardmcs ya da öretmen seviyesindeki herhangi bir birim görevlisi ATM olarak görevlendirilebilir.

Ayrca iddianamede örgüt üyelerinin daha güvenilir bir ekilde iletiime geçmek için halka açk yerlerdeki Wi-Fi balantsn kullandklar aktarld.

ddianamede, Telefon Wi-Fisi ile iletiim balkl bölümde u ifadelere yer verildi:

FETÖ yaplanmas içerisinde üst konumda bulunan örgüt mensuplar tarafndan kendilerine bal bulunan asker ahslara internete balanabilme özellii olan bir telefon verildii, bu telefon içerisinde SM kart bulunmad, iletiim kurmak için telefona sahip olan ahsn halka açk alveri merkezi, kafe, restoran gibi yerlerde internete baland, bu sayede önceden telefona yüklenen ByLock, Cover Me, Tic-Toc, Kakao Talk gibi programlar üzerinden önceden gönderilen mesajlarn iletiminin yaplarak, örgütsel iletiimin saland tespit edilmitir.

Ana Sayfaya Git