Fetö'nün bilişim yapılanması

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) karanlık yüzünü, uzun yıllar örgütün mahrem birimlerinde görev alan itirafçılar anlattı.

Haberler 18.03.2020 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örgütün biliim yaplanmasn deifre eden örgütün mahrem imamlarndan .E, 2010da Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun olduktan sonra Trabzonda örgüte ait Hasret Örenci Yurdunda muhasebeci olarak çalmaya baladn ifade etti.

Daha sonra örgüte ait dershanelerde kendisini sigortal gösterip, örgüt evlerinde sorumlu düzeyde abi olarak görev yaptn belirten .E, Akçaabatta 2013, Trabzon merkezinde de 2014te örgüt adna çaltn bildirdi.

Ankaraya 2014ün Haziran aynda geldiini ve Burç letiim isimli örgüte ait bir firmada görev yapmaya baladn kaydeden .E, Temmuz 2016da bu firmadan ayrldn ve memleketi Tokata giderek iki yl boyunca çeitli ilerde çaltn aktard. .E, 2018de askere gittiini, 15 Ekim 2018de tutuklandn aktard.

Akçaabatta 2008de örgüte ait rem ad verilen bir evde kaldn belirten .E, örgütle ilk kez burada tantn, ilk bata eve gelen baz örencilere matematik ve fizik dersleri verdiini, 2009-2010 yllarnda baka bir evde ev abisi olarak görevlendirildiini bildirdi ve ayn evde kalanlarn isimlerini verdi.

.E, 2010-2012 yllar aras Hasret Örenci Yurdundan muhasebecilik yaptm. O yllarda Akçaabatta 2 yurt, 1 büyük bölgeci, 3 bölgeci (sohbet abisi) ve 1 büyük bölge talebe mesulü bulunuyordu. Büyük bölgeci Akçaabatn abisi olurdu. Esnafn burs ve kurban miktarlarn belirlerdi. Ona bal bölgeciler, sohbet abilii yapard. BBTM ise Akçaabatta bulunan yaklak 45 evde örencilerinden sorumluydu. ifadesini kulland.

Mahrem imam .E, 2013de Trabzon Meydan Bölgesi Abisi olarak Usame kod adl Yüksel Yavan görev aldn anlatt.

- Bizim ilgilendiimiz kurum TÜBTAK

FETÖnün biliim yaplanmasnda nasl görevlendirildiini de anlatan .E, unlar aktard:

2013 yl sonlarna doru annemin kanser hastal nüksetti. Tedavi için Ankaraya gitmem gerektiini Recep Öztürke söyledim. O da beni Trabzon eitim danman smail kod adl ahsa yönlendirdi. 2014 ylnda iki kii Trabzonda bulunan Melikah yurduna geldi. Asl görümeyi Nazif kod adl kii yapt. Durumumu anlattm. Benimle ksa bir mülakat yaptktan sonra Tamam dediler. 2014ün haziran aynda beni telefonumda kaytl olmayan bir numaradan aradlar. Ankaraya gelmem istendi. Bana bir tarih vererek, Batkentteki metro istasyonunda görüeceimiz söylendi. Ankaraya gittim. sminin Emrah olduunu sonradan örendiim kendisini Engin olarak tantan ahs beni karlad. Burç letiim isimli firmada çalacam, bir de dernek olduunu, burada da evrak ilerini takip edeceimi söyledi. Demetevlerden ev tutmam istendi. Ben ayn yl temmuz aynda Demetevlerde bir ev tuttum. Eim ve annemle orada kalmaya balandk. Yaklak 4-5 ay sonra Törekente tandk. Bir ay sonra Engin, çaltm Burç letiim isimli irkete geldi. Kendilerinin devlet kurumu personelleriyle ilgilendiklerini söyledi, benim de ilgilenmemi istedi. Yapmak istemediimi söyledim. Yapmayacaksan seni burada istihdam edemeyiz. dedi. Annemin tedavisi için mecburen kabul ettim.

Engin adl kiinin görümeleri yapacaklar program yüklemek için kendisinden akll telefon talep ettiini, satn ald telefona ByLock programnn yüklendiini dile getiren .E, ByLock programndan genellikle toplant yeri ve zamann yaztk. Engin bir zaman sonra Burç letiime geldi ve Bizim ilgilendiimiz kurum TÜBTAK. Oradaki personelle seni tantracam. dedi. Benim TÜBTAK yaplanmasyla tanmam bu eklide 2014 ylnn 8. aynda oldu. ifadesine yer verdi.

TÜBTAK yaplanmasnda yer aldn, ei dahil kimseye bahsetmemesinin istendiini belirten itirafç .E, kendisini tanyanlara 17-25 Aralk sürecinden sonra cemaatten koptuunu ve normal bir irkette çalmaya baladn söylemesinin talep edildiini bildirdi. .E, TÜBTAK yaplanmas içindeki konumumun öretmen, Enginin ise müdür olduunu burada örendim. ifadesini kulland.

- e girmeleri saland

Enginin kendisine bir dizüstü bilgisayar ile iki fla bellek verdiini belirten .E, bu fla belleklerin birinde LINUX adl programn bulunduunu, dier fla bellekte ise örgüt mensuplarna derslerde gösterecei dini sohbet ve videolarn olduunu anlatt.

ByLock programn 2015 bana kadar kullandklarn dile getiren .E, unlar kaydetti:

2015 banda Ali kod adl Sami Yaldzba bana, ByLock isimli program artk MT tarafndan tespit edildi. Bu program kullanmayacaz. Bunu kullanmaya devam edenler hizmete hainlik etmi olacaklar. dedi. Biz kullanmasak da hizmet hareketi içindeki sivil kanatta faaliyet gösterenlerin 2016 temmuz ayna kadar bu program kullandklarn duydum. Onlara öyle bir talimat gelmemesini garipsemitik. Bunu öretmenler olarak bir araya geldiimizde konutuk. Hizmet içinde baz eylerin yanl gitmeye baladn sorgulamaya balamtk.

.E, ByLock programnn kiiler listesinde ekli olan 15 kiiyi tehis etti ve hangi görevleri yürüttüklerini de aktard.

tirafç .E, örgütün biliim biriminin Türkiye genelinde 7 bölgeye ayrldn, her bölgenin bir müdürü bulunduunu, müdürlerin örgüt evinde kalan üniversitelerin mühendislik mezunlaryla mülakat yaptn, mülakat sonunda ie girmeye uygun gördüü kiileri biliim birimindeki görevlilere iletip, mezunlarn kamuda ie girmesinin salandn söyledi. Kurum personelinin gizlilie çok önem verdiini aktaran .E, Bu kiiler i yerlerinde örgütle ilgili konumalar yapmaz. Örgüte yakn dernek ve sendikalara üye yaplmaz. Örgütün okullarna gitmez. Gazete ve dergi almaz. Bank Asya hesab kullanmazlar ve kod adlar bulunur. bilgisini verdi.

.E, örencilerle sohbet toplants yaplaca zaman baz birliktelii vermemek için telefonlar evde braktklarn, toplant zamannn bir önceki toplantda belirlendiini, polis basknna kar evlerde belge bulundurmadklarn ve ne olursa olsun telefonla irtibata geçmediklerini belirtti.

- Sorumlularn isimlerini verdi

Biliim yaplanmasnn TA, HAVELSAN, Roketsan, TÜBTAK, ASELSAN, Savunma Sanayi Müstearl, Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu ile Türk Telekomdan sorumlu olduunu bildiren .E, 2014-2015 yllar arasnda örgütün Türkiye biliim yaplanmasndan sorumlu kiinin Selçuk kod adl Suat Yiit olduunu, TÜBTAK yaplanmasnn banda ise Nazif kod adl Hüseyin Civann bulunduunu ifade etti.

2015-2016 yllarnda Hüseyin Civann hem biliim yaplanmasnn hem de TÜBTAKn sorumluunu aldn belirten .E, Civann altnda Sami Yaldzban bulunduunu, kendisinin Yaldzbaa bal olduunu, kendisiyle birlikte Mustafa ç, Orhan ç, Muhammet B. ve çetin Knin de TÜBTAK personelinden sorumlu öretmen statüsünde bulunduunu aktard. .E, daha sonra Sami Yaldzban TÜBTAKtan sorumlu olduunu dile getirdi.

.E, FETÖnün darbe giriiminin yaand 2016da örgütün biliim imaml görevini Hüseyin Civann yürüttüünü, Civann altnda örgütün TÜBTAK abisi olarak Mehmet Alatlnn görev yaptn, kendisinin de Alatlnn altnda öretmen konumunda bulunduunu ve 7 örenciden sorumlu olduunu ifade etti.

Kendisiyle ayn konumda Mustafa Murat K, Muhammet B. ve Alperen . adl 3 öretmenin bulunduunu aktaran .E, bu dönemde savunma sanayi alanndaki irket ve derneklerden örgüt adna sorumlu kiinin Mehmet Bayramolu olduunu, örgütün biliim birimi izdivaç sorumluluu görevinin de Halit kod adl Enes Osmanolu tarafndan yürütüldüünü anlatt.

.E, sorumluluunda bulunan personelin isimlerini de verdi.

Hain darbe giriimine inanamadm. Üç gün boyunca kendime gelemedim. Bu hainlii aklm, mantm ve vicdanm bir türlü kabul etmedi. Bütün bam kesmeye karar verdim. diyen .E, darbe giriiminin ardndan örgütten ayrldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git