FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun ilk tespitleri

Meclis FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, bazı kurumlara ilişkin tespitler yaptı.

Haberler 21.11.2016 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Komisyonun Sözcüsü ve AK Parti stanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satr, TÜBTAK, AA muhabirine yapt açklamada, baz kurumlardan istedikleri bilgilerin gelmeye baladn, çalmalarn sürdürürken FETÖ yaplanmasna ilikin tespitler yaptklarn söyledi.

Komisyon olarak ilk tespitlerinin TÜBTAK, Diyanet leri Bakanl, YÖK ve TSKya dair olduunu belirten Satr, TÜBTAKn üzerine vazife olmamasna ramen kamu kurum ve kurulularna yazlm hazrladn bildirdi.

Satr, FETÖ yaplanmasnn TÜBTAKa nokta at yaptna iaret ederek, Örgüt, TÜBTAKta bir sistem kurmu. Bilim ve teknoloji adna çalma yapmas gereken kurum, tutmu kamu kurum ve kurulularna yazlm yapm. çalt kamu ya da yar kamu kurulular olduunu için bunun pazarln da yapmam bir liraya yaplmas gereken ii 10 liraya yapm. TÜBTAKtaki paralarn nereye gittii de esasen aratrlmal. Bu yazlmlarla kamuda usulsüzlüklerin de aratrlmas gerekiyor. Biz bunu aratracaz. diye konutu.

Akademik personelin yükselmesi için ngilizce snavlarn geçmeleri gerektiini hatrlatan Satr, ancak YÖKte özellikle 2013-2015 arasnda doçentlik snavlarna ngilizce snavlarnda sistem deiikliine gidildiine dikkati çekti.

Satr, 10 kez ngilizce snavlarna girip kazanamayanlar var ama FETÖye ait vakf üniversitelerinde snav sistemi deiikliiyle ngilizce snavn geçip önce doçent, sonrasnda 5 yl bekleyip profesör olmular. FETÖcüleri kamudan, üniversitelerden, kurululardan temizlemenin yolu bu snavlarda soru çalp belli makamlara gelenler ve sistem deiiklii yaplarak snavlar geçenleri tespit edip bunlar için gerekenin yaplmasdr. Artk bundan eminimiz. deerlendirmesini yapt.

-Niye gidiyorsun diye sormamlar

FETÖnün darbe giriiminde önemli isimlerinden Adil Öksüzün 15 Temmuzdan önce yurt dna 100 kere gittiini belirten Satr, öyle devam etti:

Normal artlarda bir devlet memuru yurt dna, hatta ehir dna çkarken uymas gerken prosedürler var. Amirine haber verip izin almas gerekiyor. Ama FETÖcüler hiçbir ekilde haber vermeden, izin almadan çkm. Üniversitelerde, izin prosedürü iletilmemi. Konuyla ilgili sorumluluk sadece siyasetçiler veya yöneticilerde deil, her kurum yöneticisinindir. Üniversitede bölüm bakannn elemann nereye gittiini takip etmesi lazm. Yasa gerei bildirim yapp çkmas gerekiyor ama bunlar yaplmam, takip edilmemi, Adil Öksüz 100 kez yurt dna gitmi. Kimse niye, nereye gidiyorsun? diye sormam. Bunlarn sorumlusu siyaset kurumu deil, kurumlarn idari amirleri.

Komisyona gelen baz komutanlarn biz uyardk, unlar yaptk demelerinin bir anlam olmadna iaret eden Satr, kendilerinin idari soruturma açmak, takip etmek ve sonucuna göre ceza verme veya ihraç etme yetkisi bulunduunu bildirdi.

Satr, Diyanet yeri Bakanlnda da tespitleri olduuna deinerek, FETÖcü olduu 17-25 Aralktan sonra tespit edilen kiiyi valilik marifetiyle görevden alyoruz, Diyanet leri Bakanl ehir merkezinden alp o kentte bir köye gönderiyor. Sorumluluk bir kii veya kurumun deil, tüm kurumlarndr. dedi.

-Her kuruma szm bir yap...

Komisyonun soruturma deil, aratrma komisyonu olduuna iaret eden Satr, durum tespiti yapp bir daha ayn durumla karlamamak için öneriler getirmek üzere kurulduunu, bunu da raporu yazmadan yapmaya baladklarn ifade etti.

FETÖ yaplanmasna ilikin halen operasyon, soruturma, kovuturma ve yarglamalarn sürdüünü vurgulayan Satr, yaplanlara destek anlamnda hazrlayacaklar raporda önemli tespit ve önerilerin olacan belirtti.

Her ne kadar muhalefet konuyu medya malzemesi yapmak, günlük siyasete alet etmek istese de bizim amacmz bu deil. Amacmz darbe giriiminin sebeplerini sonuçlarn tespit etmek ve bir daha karlamamak için kurumlara önerilerde bulunmak. diyen Satr, u anda bile nokta at yaplm konularn olduunu bildirdi.

Satr, komisyonda dinlenecek kiilerle ilgili tartmalar yaandn, CHPnin, özellikle Babakan Binali Yldrm, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, MT Müstear Hakan Fidann dinlenmesini istediini belirterek, Türkiye bir kaç cephede terörle mücadele ederken bu insanlar siyaset malzemesi yapmay doru bulmuyoruz. Bu kiilere geçmite dier komisyonlarda olduu gibi yazl olarak sorularmz gönderip yant isteyebiliriz. dedi.

Komisyonda dinlenmesi istenen kiiler arasnda 15 Temmuz gecesini yaayan ehit yaknlar ve gaziler ile ailelerinin yan sra baz komutanlarn olduunu anlatan Satr, çatmalarn yaand Ankara Gölba Polis Harekat Merkezine gidilmesini, Mula Valisi ve komutann davet edilmesini önerdiini anlatan Satr, ayrca yapnn ekonomik yönüyle ilgili de dinleme yapacaklarn ifade etti.

CHPden, konunu aratrlmasna yönelik gerçekten faydal olacak isimlerle ilgili öneriler bekliyoruz. diyen Satr, konunun medya malzemesi yaplmasna kar olduklarn vurgulad.

Satr, FETÖ Türkiyenin her yerinde... Her kuruma bir ekilde szm bir yap. Yurt dnda faaliyetleri de ciddi ekilde devam ediyor. Darbeyi yurt dnda oyun olarak gösteriyorlar. dedi.

Ana Sayfaya Git