FETÖ’nun firarileri

Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik soruşturmalar nedeniyle hakkında yakalama kararı bulunan ve son olarak ABD’nin New Jersey eyaletinde görüntülenen Ekrem Dumanlı’nın kaçışıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Haberler 01.11.2016 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Zaman gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Ekrem Dumanlnn Türkiyeden yasa d yollarla yurt dna çkmasndan bir süre sonra Bulgaristann bakenti Sofyadaki Almanya Büyükelçiliiyle temasa geçerek snma hakk elde etmeye çalt ancak buna olumsuz yant ald örenildi.

AA muhabirinin edindii bilgiye göre, Dumanl için, Türkiye kökenli üst düzey bir Alman siyasetçinin de devreye girdii ve Alman makamlarndan ricac olduu ancak bu giriimlerin de netice vermedii ifade edildi.

Almanyann Sofya Büyükelçilii yetkilileri, uluslararas hukuk ve ulusal mevzuat uyarnca, büyükelçilik tarafndan Dumanlya burada diplomatik snma imkan verilmesinin söz konusu olamayacan, iltica bavurusunu ancak Almanyada yapabileceini aktard.

Dumanlnn pasaportunda Fransa tarafndan verilmi Schengen vizesi bulunduu ve bu vizeyle Avrupada yolculuuna devam ettii örenildi.

- Kabil de kabul etmemiti

15 Temmuz darbe giriiminin ardndan Afganistanda görevli üst düzey iki askeri yetkili de Almanyann Kabil Büyükelçilii araclyla bu ülkeye snma giriiminde bulunmu ancak bu giriimlere de olumsuz karlk verilmiti.

Diplomatik kaynaklar, baz Latin Amerika ülkelerinin yurt dndaki büyükelçilik ve temsilciliklerinde diplomatik snma hakk tandn ancak böyle bir uygulamann Almanya gibi birçok ülke tarafndan benimsenmediini kaydetti.

Diplomatik temsilciliklerle ilgili konular düzenleyen uluslararas anlama olan 1961 tarihli Diplomatik likiler Hakkndaki Viyana Sözlemesi de diplomatik snma hakk öngörmüyor.

- Almanyaya iltica bavurular

FETÖ ve 15 Temmuz darbe giriimiyle ilgili açlan soruturma ve davalarn ardndan baz üphelilerin Almanyaya kaçt belirtilirken, Türkiye, haklarnda yakalama karar bulunanlarn iadesi için Alman makamlar nezdinde giriimlerini sürdürüyor.

FETÖ üyesi firari savclar Zekeriya Öz ve Celal Karann Almanyaya kaçtklar yönünde haberler üzerine Türkiye geçen ay Almanyaya nota vermi, iddialarnn aratrlmasn, üphelilerin yerlerinin tespit edilmesi durumunda yakalanarak iade edilmelerini talep etmiti.

Öte yandan, 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan Türkiyenin geri çard, aralarnda diplomat ve askerlerin de bulunduu kamu görevlilerinden bazlarnn geri dönmemesi, Almanyaya iltica bavurusunda bulunmalar da Ankara tarafndan yakndan takip ediliyor.

Alman hükümeti önceki hafta bir soru önergesine verdii yantta, 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan diplomatik pasaport sahibi 35 Türk vatandann iltica bavurusunda bulunduunu belirtmi, bu sayya kamu görevlilerinin, e ve çocuklarnn da dahil olduunu kaydetmiti.

Almanya, Avrupada FETÖ yaplanmasnn en yaygn olduu ülkelerin banda geliyor. Yaklak 3 milyon Türk kökenlinin yaad ülkede, FETÖye yaknlyla bilinen 24 okul, yaklak 300 dernek ve 3 bin irket bulunuyor.

Ankara, yürüttüü diplomatik temaslarla Alman makamlarndan FETÖ balantl kurulularn mercek altna alnmasn, mali kaynaklarnn ve yasa d faaliyetlerinin soruturulmasn, yasa d faaliyetlerde bulunan kurulularn kapatlmasn talep ediyor.

Ana Sayfaya Git