FETÖ'nün firarileri

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmalar ve davalar kapsamında örgütün elebaşı Fetullah Gülen ile Emre Uslu, Ekrem Dumanlı, Mustafa Zeki Uğurlu ve Adil Öksüz gibi isimlerin yanı sıra aralarında asker, iş adamı, savcı, emniyet müdürü ve gazetecilerin de yer aldığı çok sayıda kişi firari durumda bulunuyor.

Haberler 23.01.2017 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, FETÖ soruturmalar ve davalarnda haklarnda yakalama karar olan birçok isim, hayatn saklanarak ya da yurt dnda firari olarak sürdürüyor. Firari isimlerin banda örgütün eleba Gülen bulunuyor.

Uzun süredir ABDde yaayan Gülenin iadesi için krmz bülten ve iade talepleri ABD Adalet Bakanlna iletilirken, yine ABDde yaayan Emre Uslu da Selam Tevhidde kumpas soruturmas kapsamnda açlan davada firari sank olarak yer alyor.

Öte yandan, güvenlik güçleri, darbe giriiminin ardndan firar eden 7si amiral ve general 154 komutann yakalanmasna yönelik çalmalarn sürdürüyor.

Firari askerler arasnda Kara Kuvvetleri Komutanlndan 3 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlndan 3 amiral ve Hava Kuvvetleri Komutanlndan bir general bulunuyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlndan 100 subay ile 12 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlndan 18 subay ile 9 astsubay ve Hava Kuvvetleri Komutanlndan 4 subay ve 4 astsubay firariler arasnda yer alyor.

Firari komutanlar arasnda Tugeneral Ali Kalyoncu ve Ercan Türkben de bulunuyor. Sözde Yurtta Sulh Konseyinin atama listesinde 28. Mekanize Tugay Komutanlna atand belirtilen Kalyoncu, 15 Temmuz gecesi tugaya gelerek tank ve zrhl araçlar Ankara merkeze gönderme emrini vermiti.

FETÖ/PDY soruturmas kapsamnda aranrken zmirin Buca ilçesindeki evde yakalanan Tuamiral rfan Arabacnn emir subay Fatih Alyaprak ile darbecilerin sözde atama listesinde TÜRKSATta görevlendirilen Albay Yldray Hazr ve askeri savc Kurtulu Kaya ile Deniz Kuvvetleri Komutanlndan Mahmut Arduç da arananlar arasnda yer alyor.

Ayrca, Türkiyenin Atina Büyükelçiliinde görevli iki askeri ataenin de FETÖ soruturmas kapsamnda geri çarlnca kaçan isimler arasnda bulunduu belirtildi. Türkiyenin, Yunanistan Dileri Bakanlndan akreditasyonlarnn iptal edilmesini istemesinin ardndan Silahl Kuvvetler Ataesi Kurmay Albay lhan Yatl ve Deniz Ataesi Albay Halis Tunçun aileleriyle talyaya kaçt ortaya çkt.

- FETÖnün sr kutusu

FETÖnün darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda Ankaradaki Aknc Üssünde gözaltna alndktan sonra salverilen FETÖnün Hava Kuvvetleri imam olduu ileri sürülen ve örgütün sr kutusu olarak anlan Adil Öksüz ise firariler arasnda kilit isim olarak öne çkyor.

Öksüzün yakalanmas için Ankara Emniyet Müdürlüü bünyesinde oluturulan özel ekip çalmalarn aralksz sürdürüyor.

Adalet Bakan Bekir Bozda, Öksüzün yakalanmas çalmalaryla ilgili, Adil Öksüzün kafasn bulunduu yerden çkarabileceini zannetmiyorum. Eninde sonunda güvenlik güçlerimiz Adil Öksüzü bulunduu yerde bulacak ve adalete teslim edecektir. Henüz bulunmamas ama büyük bir çabann sürdüünü ve iz takibi yapldn biliyorum. Baz olaylar yorumlanmak suretiyle bir deerlendirme yaplyor. Ben Adil Öksüzün Türkiye snrlar dna çkmay baardna ihtimal vermiyorum. demiti.

- fuatavni hesabnn kurucusu

Örgütün medya yaplanmasna yönelik soruturmalarda haklarnda gözalt karar bulunan Bülent Kene, Abdullah Abdulkadirolu, Bilal ahin, Bülent Ceyhan, Fatih Akalan, Fatih Yamur, Kamil Maman, Mahmut Hazar ve Selahattin Sevinin darbe giriiminden sonra, Ahmet Dönmez, Turan Görürylmaz ve Ufuk Emin Körolunun ise 15 Temmuzdan önce farkl tarihlerde yurt dna çktklar belirlendi.

üphelilerden Fatih Akalann Antalyann Ka ilçesinden deniz yoluyla, dier üphelilerin ise hava yoluyla ülkeden ayrld örenildi.

Bu kapsamda Cevheri Güven, Erkan Akku, Erturul Erba, Kerim Gün, Levent Kenez, Metin Ykar, Muhammed Fatih Uur ve Mürsel Genç de halen firari durumda bulunuyor.

Ayrca, stanbul Cumhuriyet Basavclnn örgütün medya yaplanmasna yönelik hazrlad iddianamede, hakknda yakalama karar çraklan firari üphelilerden Said Sefann terör örgütünün sosyal medyadaki propaganda arac olarak kulland fuatavni hesabnn kurucusu olduu belirtiliyor.

Hakknda gözalt karar verilen ancak tüm aramalara ramen bulunamayan, kapatlan Taraf gazetesinin imtiyaz sahibi Baar Arslana yönelik de silahl terör örgütüne üye olmak suçundan yakalama karar bulunuyor.

FETÖnün futbolda ike kumpasna ilikin stanbul Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda düzenlenen operasyonda, haklarnda gözalt karar bulunan eski Zaman Gazetesi Genel Yayn Müdürü Ekrem Dumanl, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. erif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardmcs Osman Karaku, eski anlurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likolu, eski Organize Suçlarla Mücadele ube Müdürü Mutlu Ekizolu ve avukat Halil brahim Koca, adreslerinde bulunamamt.

- Kumpas davalar savclar

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulunca (HSYK) meslekten ihraç edilen ve kamuoyunda Kumpas davalar olarak bilinen soruturmalarda görev yapan eski savclar Zekeriya Öz, Muammer Akka ve Celal Kara gibi isimler de firari durumda bulunuyor.

Suç ilemek amacyla örgüt kurmak, cebir, iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya, görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etmek suçlarn ilediklerine dair kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin olutuu gerekçesiyle Bakrköy 2. Ar Ceza Mahkemesinin tutuklanmalar amacyla yakalama karar çkard eski hakim Süleyman Karaçöl tutuklanrken, eski savc Muammer Akka firar etmiti.

HSYK kararnamesiyle görevden uzaklatrlan, Bakrköy Cumhuriyet Basavclnca, suç ilemek amacyla örgüt kurmak, cebir, iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya, görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etmek iddialaryla soruturma yürütülen eski savclar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakknda da 10 Austosta Bakrköy 2. Ar Ceza Mahkemesince tutuklama amaçl yakalama karar çkarlmt.

FETÖnün 17-25 Aralk darbe giriiminin savclar Öz ile Karann da haklarnda tutuklama amaçl yakalama karar çkarlmasndan önce yurt dna kaçtklar belirlenmiti.

çorum Savcs Fikret Seçenin, HSYK tarafndan geçici olarak görevden uzaklatrld 24 Kasmda 20 gün rapor alarak Atatürk Havalimanndan Hollandann Amsterdam ehrine gittii, Ergenekon, Odatv gibi birçok davann savcs Cihan Kanszn da Belçikaya kaçt ortaya çkmt.

- Düünde taklan altnlar Gülene götürdü

FETÖnün üst düzey yöneticilerinden, eski Koza-pek Holding Yönetim Kurulu Bakan Hamdi Akn pek ve Talip Büyükün ngilterede, Nejdet Baarann Hollandada, Cemil Kocann Togoda, Hamdullah Bayram Öztürkün Brezilyada, Mehmet Ali Büyükçelebi, Ahmet Kurucan ve Ahmet Karann ABDde, Ahmet ahinalp ve Mehmet Ali engülün ise Almanyada bulunduklar tespit edildi.

FETÖ çat davasna bakan Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesince, bu belirlemeler nda, pek ve Büyükün iadesi için ngiltere, Baaran için Hollanda, Koca için Togo, Öztürk için Brezilya, Büyükçelebi, Kurucan ve Kara için ABD, ahinalp ve engül için ise Almanya adli makamlarna iletilmek üzere iade talepnamesi düzenlendi.

FETÖ yöneticilii, terörizmin finansman, zimmet, terör örgütünün propagandasn yapmak suçlamalar yöneltilen pek, geçen yl holdinge yönelik operasyondan iki gün önce uçakla ngiltereye gitmiti. Örgütün sözde Karyaka eyaletine yönelik soruturmada ifade veren Yeen kod adl gizli tank, örgütün üst yöneticilerinden eski Koza-pek Holding Yönetim Kurulu Bakan Hamdi Akn pekin, düününde taklan altnlar örgüt eleba Fetullah Gülene götürdüünü öne sürmütü.

Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesince ayrca, yarg imam Ahmet Can, Ege bölge imam Bekir Baz, FETÖ eleba Gülenin sekretaryas Cevdet Türkyolu, FETÖ stiare Üyesi smail Büyükçelebi, asker ve polis okullar sorumlusu Sait Aksoy ve albay-yarbay imam Suat Yiit için ABD adli makamlarna iletilmek üzere iade talepnamesi hazrland.

Eski Bank Asya Yönetim Kurulu Bakan firari Ali çelik için ngiltereye iade talepnamesi hazrlayan mahkeme, FETÖnün basn yayn grubu dergiler sorumlusu Faruk lk, FETÖ stiare Üyesi Halit Esendir ve erif Ali Tekalann iadesi için de Alman makamlarna iade talepnamesi oluturdu.

FETÖ stiare Üyesi Harun Tokak için srail, KHK ile kapatlan Kimse Yok Mu Dernei Bakan smail Cingöz ile FETÖnün Bat Avrupa imam Süleyman Tiftik için Belçika ve 2010 KPSS sorularnn szdrld, datld belirtilen Turgut Özal Düünce ve Hamle Derneinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen için Kamboçya adli makamlarna iade talepnamesi hazrland.

Örgütün Sibirya imam Sadettin Baer ve Asya kta imam Muammer Türkylmaz için de Türkmenistana iade yazs gönderilecei belirtildi.

FETÖnün Afrika kta imam Necdet çel hakknda Mozambik, yarg imam yardmcs Osman Karaku için Krgzistan, emniyet imam olarak bilinen Kozanl Ömer kod adl Osman Hilmi Özdil için Tayland, molla yaplanmasnda yer alan Reit Haylamaz için Msr adli makamlarna iade talebi düzenlendi.

Kazakistanda yaad belirlenen FETÖnün Balkanlar imam Mustafa Özcan için iade yazs hazrlayan mahkeme, FETÖnün molla yaplanmasnda bulunan Selman Kuzu hakknda da Madagaskar, istiare heyeti üyesi ve örgüt kadrolar irat imam Bahattin Karata için Malta, Alevilerden sorumlu imam Süleyman Uysal için Norveç adli makamlarna iletilmek üzere iade talepnamesi düzenledi.

- ükür ve Erdem firariler arasnda

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana sosyal paylam sitesi Twitter üzerinden hakarette bulunduu iddiasyla eski milletvekili ve milli futbolcu Hakan ükür hakknda cumhurbakanna hakaret suçundan 4 yl hapis istemiyle dava açlmt. Durumalara ABDye kaçt belirtilen Hakan ükür katlmad.

Öte yandan, örgütün futbol yaplanmasna yönelik soruturma kapsamnda Galatasarayn eski futbolcusu Arif Erdem de firariler arasnda yer alyor. Erdemin ailesiyle 23 Temmuzda psala Snr Kapsndan Yunanistana çk yapt tespit edilmiti.

Fetullahç Terör Örgütünün darbe giriiminden bir ay önce özel televizyon kanalnda Ben profesör olacama keke bir albay olsaymm, mesela bu sürece daha fazla katkm olurdu. ifadelerini kullanan Prof. Dr. Osman Özsoy da kaçaklar arasnda bulunuyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann babakanl döneminde çalma ofisine böcek olarak adlandrlan dinleme cihaz konulmasyla ilgili davann 13 sanndan dönemin Emniyet Genel Müdürlüü stihbarat Daire Bakanl Teknik ube Müdürü Ali Özdoan, dönemin Babakanlk Koruma Dairesi Bakanl Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüü stihbarat Daire Bakanl Teknik ube Müdürlüünde görevli Komiser Yardmcs Enes çici de firariler arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git