FETÖ'nün "inkar taktiği" talimatını içeren not askeri hakimden çıktı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargı yapılanmasına ilişkin davada yargılanan eski askeri hakim Aydın Keleş'e ait taşınır bellekte bulunan "Nasıl ifade vermeliyiz" başlıklı talimat notunda, örgüt üyelerinin "inkar", "yalan" ve "mahkemeleri oyalama taktiği"nin yer aldığı tespit edildi.

Haberler 11.01.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesince 33 eski askeri hakim ve savcnn yargland davann soruturma aamasnda etkin pimanlk hükümlerinden yaralanarak tahliye olan ancak mahkeme huzurunda itiraflarndan vazgeçtii için tutuklanan Kelee ait tanr bellekte, FETÖnün talimatlar çkt.

Belgeler arasnda yer alan Nasl ifade vermeliyiz balkl not, hakknda adli ilem yaplan FETÖ üyelerinin yarglama aamasnda izleyecekleri yola ilikin talimatlar içeriyor.

FETÖ mensuplarna yönelik inkar, yalan ve mahkemeleri oyalama taktiklerine yer verilen notun, 15 Temmuz darbe giriiminden sonra hazrland belirlendi.

- Tongaya dümemek lazm

Hiçbir iddiay kabul etmemek, kesin bir dille reddetmek lazm. vurgusu yaplan notta, emniyet ve savclk sorgusu srasnda sakin ve rahat bir tutumla yönetilen sorulara ilgisiz cevaplar verilmesi isteniyor.

Talimatta, Örnein adan soru sorup bahsederken, bden cevap verebiliriz. Yani illa onlarn sorularna cevap vermek zorunda deiliz. Rahat ve sakin olmaya çalp bir eyler söyleyip ama gerçekten aleyhimize olan hiçbir ey söylemeyebiliriz. ifadeleri yer alyor.

Sükunet ve kendinden emin tavrn çok önemli olduu belirtilen notta, unu da yapabilirler, ellerinde delil varm gibi soru sorabilirler. Bu tongaya dümemek lazm. Bunu asla unutmamak lazm. Restlemeden mutlaka bilgi, belge, delil istenmeli ve ayrntlar incelenip öyle cevap vermeli mesela. talimat veriliyor.

Himmet verdiniz mi? sorusuna, Diyanet leri Bakanlnn makbuz karlnda toplad kurban ba dnda baka bir kuruma yardm verilmedii eklinde cevap verilmesi istenen talimatn devamnda u ifadeler kullanlyor:

Kamu görevlisiysek görevimizi tamamen profesyonelce mevzuata göre yaptmz, baka hiçbir motivasyona sahip olmadmz özellikle vurgulanmal. Darbe giriimiyle ilgili sorularda, darbeye kar demokratik bir duru sergilenmeli, açkça darbeye ne direkt ne de pasif kalarak destek olmadmz belirtmeli, darbeyle ilgili atlan bir tweet ya da bir söz, kar taraf kantlayamyorsa mutlaka reddedilmeli.

- Haberleme programlarn inkar edin

Örgüt mensuplarnn haberlemek için kullandklar kriptolu haberleme programlarna ilikin talimatlarn da yer ald notta, Telefon programyla ilgili sorularda, ayet program (ByLock) yakalatmamsak böyle bir eyi kullanmadmz açk bir dille söylemeli. Teknik konular ispatlanmas zordur, ilerde lehimize sonuçlar dourabilecekken imdiden kendi beyanmzla kabul etmemiz doru deildir. ifadeleriyle söz konusu programlar kullananlarn bu durumu inkar etmeleri isteniyor.

Özelikle bilgisayar ve telefon gibi konularn mümkün olduunca çelikiye dümeyecek ekilde inkar edilmesi gerektii aktarlan talimatta, Telefon programyla ilgili telefon ifresini kollua vermek zorunda deiliz. Kolluk kendisi ifreyi çözüp açmsa delil olarak kullanabilir. Fakat delil olarak kullanabilse de ortada suç oluturan eylem olmadnda ksa vadede sknt yaratsa da uzun vadede problem olmaz. Son olarak unu unutmamal, bize düen tedbirdir. ifadeleri yer alyor.

- tiraflarn inkar edince tutukland

Soruturma esnasnda etkin pimanlk hükümlerinde yararlanarak tahliye olan Kele, örgüte yönelik önemli bilgiler içeren emniyet, savclk ve sulh ceza hakimliindeki beyanlarn mahkeme huzurunda inkar etmiti.

Fotorafl tehislerinde yanldn savunan Kelee davann görüldüü 16. Ar Ceza Mahkemesi Bakan Sabahattin Sardoan, Savclkta da m polisler sana bask yapt? Savclkta da ayn ifadeleri vermisin. Sulh Ceza Hakimliine de çkarlmsn, hakknda adli kontrol ilemi yaplm. Peki burada niye söylemedin kendine bask yapldn? diyerek tepki göstermiti.

Kele, duruma sonunda tutuklanmt.

Ana Sayfaya Git