FETÖ'nün kritik ismleri

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Ankara'da 52 darbe davasının yanı sıra örgütün kritik isimlerinin yargılandığı "silahlı terör örgütüne üyelik" dosyalarının büyük bir kısmı karara bağlandı.

Haberler 13.07.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbe giriimini yöneten sözde yurtta sulh konseyi üyeleri ile hakim, savc, gazeteci, futbolcu ve i adamlarndan oluan örgüt mensuplarna ceza yad

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki ihanet giriiminin ardndan Ankara merkezli yürütülen soruturmalar sonucu çok sayda dava açld. Ankaradaki 52 darbe davasnn yan sra örgüt üyelii ve yöneticilii suçlamasyla görülen davalarn önemli bir ksm karara baland.

15 Temmuz darbe giriimi srasnda sokaklarda vatandalarn, klalarda ise vatansever askerlerin darbecilere kar mücadelesi devam ederken saat 04.00te Ankara Cumhuriyet Basavcl, sözde yurtta sulh konseyi üyeleri ile darbe teebbüsüne katlan askerler hakknda gözalt karar verdi.

Soruturma aamasnn ardndan Ankarada açlan 52 darbe davasnn yan sra örgüt üyelii yöneticilii davalarnn önemli bir ksm karara baland.

Bu dosyalarda darbe giriimini yöneten sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin yan sra i adam, hakim, savc, gazeteci ve i adamlarndan oluan örgütün kritik isimleri hapis cezalar ald.

- Tepe yönetimine arlatrlm müebbet

15 Temmuz darbe giriiminden önce açlan 75 sankl FETÖ/PDY çat davasnda, aralarnda örgütün eleba Fetullah Gülen ile birlikte firari sivil imam Adil Öksüz ve FETÖnün tepe yöneticileri sank olarak yer ald.

Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen ve 8 Haziran 2018de karara balanan davada, eski Samanyolu Yayn Grubu Bakan Hidayet Karaca, eski milletvekili lhan bilen, kapatlan Zaman gazetesi eski mtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya, örgüt eleba Fetullah Gülenin halasnn olu Kazim Avc, Anayasay ihlale teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

Mahkeme, örgüt eleba Gülenin avukatlarndan Abdülkadir Aksoy, avukat Ali çelik ve i adam Dilaver Azimi ise silahl terör örgütü üyesi olmak suçundan 10 yl 6ar ay hapis cezasna çarptrd.

Kararda, Gülen ve Öksüz ile birlikte FETÖnün 68 tepe yöneticisinin dosyalar ise firari olduklar gerekçesiyle tefrik edildi.

- çat balarna çöktü

Darbe giriimi srasnda Genelkurmay Bakanlndaki eylemlere ilikin aralarnda sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de bulunduu 224 sankl Genelkurmay çat davas, 20 Haziran 2019da karara baland.

Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davada, konsey üyesi olduu belirtilen 20 sank, yönetici sfatyla yurt genelindeki bütün darbe eylemlerinden sorumlu tutuldu.

Buna göre, eski Hava Kuvvetleri Komutan ve Yüksek Askeri ura (YA) üyesi Akn Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dili, eski tugeneraller Hakan Evrim, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Mehmet Partigöç, eski tuamiraller Ömer Faruk Harmanck ve Sinan Sürer, eski albaylar Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Frat Alaku, Ahmet Özçetin, Murat Koçyiit, Mustafa Bar Avalan, Orhan Yklkan ve Muhsin Kutsi Bar anayasay ihlal ve Cumhurbakanna suikast suçlarndan birer, 139 kiiye yönelik kasten öldürmek suçundan da 139ar kez olmak üzere toplam 141er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Eski albay Osman Klç ise anayasay ihlal ve 139 kiiye yönelik kasten öldürmek suçundan 140 kez ayn cezaya mahkum edildi.

Cumhurbakanna suikastn bandaki isim olan eski tugeneral Gökhan ahin Sönmezate ise 137 kez kasten öldürmek suçundan 137 defa arlatrlm müebbetle cezalandrld. Sönmezate daha önce Mulada yargland davada 4 kez arlatrlm müebbete çarptrlmt.

Sanklardan eski albay Muzaffer Düzenli anayasay ihlal, Cumhurbakanna suikast ve 60 kiiyi kasten öldürmek suçundan 62 kez arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

Kararda, darbeci helikopter pilotlarn yönlendiren eski Kara Havaclk Komutanl personelleri tugeneral Ünsal Cokun, yarbaylar Mehmet ahin ve Halil Gül anayasay ihlal suçundan birer, 28 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs suçundan da 28er kez olmak üzere toplam 29ar kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Darbeci helikopter pilotlarna polis araçlarnn vurulmas emrini veren eski yarbay Özcan Karacan ise anayasay ihlal, 28 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs ve Cumhurbakanna suikast suçlarndan toplam 30 kez arlatrlm müebbete mahkum edildi.

Olay tarihinde Cumhurbakan Bayaveri olan eski kurmay albay Ali Yazc, eski Genelkurmay Bakan emir subay Levent Türkkan ve Zrhl Birlikler Okul ve Eitim Tümen Komutanlndaki darbe faaliyetlerinin bandaki isim olan eski tugeneral Ahmet Bican Krker de arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

Örgütün sözlemeli subaylar imam olduu belirtilen ve soruturma aamasndaki itiraf niteliindeki beyanlarn mahkemede reddeden sivil imam Birol Kuruba da arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

- Terör estiren yarbaylar

Sözde yurtta sulh konseyi üyesi firari darbeci eski tugeneral Ali Kalyoncu, olay tarihinde 28. Mekanize Piyade Tugaynda kontrolü ele geçirdikten sonra Ankaradaki kritik kurumlar zrhl araçlarla igal etmeleri için 3 yarbay görevlendirdi.

Bu kapsamda eski yarbay Nuri Büyükyazc komutasndaki tanklar Genelkurmay Bakanl Karargahn igale giderken, eski yarbay Ejder Yldrm da emrindeki tanklarla Ankara l Emniyet Müdürlüüne saldrd. Sank eski yarbay Erturul Terzi ise Jandarma Genel Komutanln igal eden darbecilere destee gitti.

Bu ekilde Ankarada terör estiren yarbaylar, aralarnda polislerin de bulunduu 16 kiinin ehit olmasna, 265 kiinin de yaralanmasna neden oldu.

hanet giriiminden sonra farkl mahkemelerde yarglanan yarbaylardan Yldrm 9 kez, Büyükyazc 6 kez, Terzi ise iki kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

- Dier darbe davalarndaki sanklar

Kara Harp Okulundaki darbe giriimi davasnda, olay tarihinde okul dekan olan ve darbecilerin sözde atama listesinde Okul Komutan olarak ad geçen eski tugeneral Kerim Acar, arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

Darbe giriimi srasnda Beytepe Jandarma Okullar Komutanlnda yaanan eylemlere ilikin davada olay tarihinde okul komutan olan eski tugeneral Sadk Körolu, arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Deniz Kuvvetleri Komutanl darbe davasnda ise eski tuamiraller rfan Arabac ve Murat irzai arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

Eski Sahil Güvenlik Komutan olan tümamiral Hakan Üstem de müebbet hapse mahkum edildi.

Polatl darbe davasnda yarglanan ve darbeye kar okunan selalar susturmak için yanna ald bir grup kursiyer uzman erbala Polatl Askeriye Camisi ile Merkez Camisine giden eski yarbay Abdülkerim Ceyhan da arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

- Yarg yaplanmas davalar

FETÖnün Ankaradaki avukat yaplanmasna ilikin dava Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesinde görülen dava, 29 Mart 2019da karara çkt.

Davann sanklarndan ve örgütün yarg imam olduu iddia edilen Mehmet Rasim Kuseyri silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezas ald.

Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanan eski savc Osman anal ise 11 yl 3 ay hapse mahkum edildi. anal, Erzincandaki Ergenekon soruturmas kapsamnda lhan Cihaneri makamnda gözaltna aldran isimdi.

FETÖ üyeliinden yarglanan eski savc Ferhat Sarkaya da yine ayn mahkemede yargland ve silahl terör örgütüne üyelik suçundan 10 yl hapisle cezalandrld.

Sarkaya, Hakkarinin emdinli ilçesinde 9 Ekim 2005te iki kiinin hayatn kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevinin bombalanmas olayna ilikin emdinli iddianamesini hazrlamt. Türk Silahl Kuvvetlerine yaplan ilk tertip kabul edilen iddianamede kapsamnda, Emekli Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Büyükant, Diyarbakr 7. Kolordu Komutan olduu dönemde suç ilemek amacyla çete kurmak ile suçlanmt.

- FETÖden ceza alan dier isimler

15 Temmuzda darbe giriimi srasnda Özel Kuvvetler Komutanl karargahn igale gelen ve astsubay Ömer Halisdemir tarafndan öldürülen darbeci general Semih Terzinin ei Nazire Terzi, Ankara 13. Ar Ceza Mahkemesinde yargland.

Olay günü eski tugeneral Terzinin Ankaraya gelmesini salamaya çalt belirtilen Nazire Terzi, darbeye yardm suçundan 18 yl hapisle cezalandrld.

Kapatlan Zaman gazetesinin muhabiri Ayenur Parldak, Ankara 14. Ar Ceza Mahkemesinde yargland. ByLock kullancs olduu belirlenen Parldak, 21 Kasm 2017de FETÖ üyelii suçundan 7 yl 6 ay hapse mahkum edildi.

- KPSSden ceza alanlar

2010 KPSS sorularnn FETÖ tarafndan üyelerine szdrlmasna ilikin KPSS davasnda yarglanan FETÖ eleba Fetullah Gülenin yeeni Muhammet Sait Gülen, örgütün darbe giriiminde rol ald belirlenen firari sivil imam Adil Öksüzün akrabas Sahure Öksüz ve gazeteci Mehmet Baransunun aabeyi Yalçn Baransu hakkndaki karar 2 Mays 2019da verildi.

Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖ üyelii suçundan Gülen ve Öksüze 6 yl 3er ay, Baransuyu ise 8 yl 9 ay hapisle cezalandrd.

- adamna FETÖden ceza

FETÖnün Polatl yaplanmas davasnda yarglanan isimlerden biri de Bak Piliç Entegre Tavukçuluk Anin sahiplerinden olan Mehmet Hanifi Bakt.

Ankara 15. Ar Ceza Mahkemesi, Baka silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 ay hapis cezas verirken, Bakn yüzde 85 orannda orta olduu Bak Piliç Entegre Tavukçuluk Aye müsadere konulmasn kararlatrd ve hüküm kesinleinceye kadar irketin kayyum yönetiminde kalmasna karar verdi.

stanbulda darbe giriimine ilikin açlan 41 ana davadan 38inde karar çkarken, 3 dava ile ana dosyalardan tefrik edilen baz davalarn görülmesine ise halen devam ediliyor.

Bu kapsamda, stanbuldaki ana darbe davas, çengelköy bölgesinde yaanan olaylar, 15 Temmuz ehitler Köprüsü davas, stanbul Büyükehir Belediyesinin igali bata olmak üzere darbe giriimine ilikin stanbulda açlan davalarda mahkeme karsna çkan sanklarn çouna anayasay ihlal bata olmak üzere en ar cezalar verildi.

- stanbuldaki darbenin organizatörlerine ceza yad

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesince yürütülen stanbuldaki ana darbe davas, 17 Nisan 2018de karara baland.

Mahkeme, tutuklu 14 sanktan eski tümgeneral Fethi Alpay, eski tugeneraller Eyyüp Gürler ile Özkan Aydodu, eski kurmay albaylar Ahmet Gümü, Mehmet Kapan, Müslüm Kaya, Nebi Gazneli, Ömer Faruk Özköse ile Kurmay Albay Sadk Cebeci, eski kurmay yarbaylar akir çnar ile Fatih Karakaya ve eski kurmay Binba Murat Yankn anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Tutuklu sanklardan eski Tugeneral Yüksel Durak hakknda görevi kötüye kullanma suçundan 10 ay hapis cezas veren mahkeme heyeti, sank Durak ayrca silahl terör örgütünün hiyerarik yapsna dahil olmamakla birlikte silahl terör örgütü adna suç ilemek suçundan da 5 yl 2 ay 15 gün hapis cezasna çarptrd.

Mahkeme heyeti, sanklar Muzaffer Düzenli, Eyyüp Gürler, Fethi Alpay, Murat Yank ve Özkan Aydoduya, Erol Olçok ile olu Abdullah Tayyip Olçokun da aralarnda bulunduu 87 kiinin ölümünden sorumlu olduklar gerekçesiyle nitelikli kasten öldürmeye azmettirme suçundan da 87er kez arlatrlm müebbet hapis cezas verdi.

Ayrca, sanklar Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli hakknda, bir suçun ilenmesini kolaylatrmak amacyla kasten öldürme suçundan 3er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Sanklar Mehmet Kapan ve Fatih Karakayay 43 kiiye yönelik bir suçun ilenmesini kolaylatrmak amacyla kasten öldürme, bir suçun ilenmesini kolaylatrmak amacyla ve çocuu kasten öldürme suçlarn iledikleri gerekçesiyle 43er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptran mahkeme heyeti, sank Sadk Cebeciyi de lhan Varankn da arasnda bulunduu 14 kiiye yönelik kasten öldürme suçunu iledii gerekçesiyle 14 kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrd.

- çengelköydeki olaylara ilikin dava

Darbe giriimi srasnda, kapatlan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykozda yaananlar ve çengelköy Polis Merkezinin igaliyle burada çkan olaylarda 8 kiinin ehit edilmesine ilikin 14ü eski polis, 114 sann yargland davada stanbul 32. Ar Ceza Mahkemesi, 10 Aralk 2018de kararn açklad.

Sanklardan 26sna arlatrlm müebbet, 8 sana da müebbet hapis cezas veren mahkeme, 14ü eski polis 16 sann ise anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüse yardm suçundan 12,5 yl hapisle cezalandrlmasna hükmetti.

Mahkeme heyeti, iradeleri komutanlar tarafndan fesada uratld gerekçesiyle 57si er 7si askeri örenci olan 64 sana ceza verilmesine yer olmadna karar verdi.

Eski albaylar Muammer Aygar ve Mürsel çkrkçy, toplam 9 kez arlatrlm müebbet ve bin sekiz yüz beer yl hapis cezasna çarptran mahkeme, maktul Murat Akdemiri kasten öldürme suçundan 14 sann arlatrlm müebbet hapsine, bir sana müebbet hapis cezas veren mahkeme, maktuller Mustafa Cambaz ve Kader Sivriyi kasten öldürmekten 7 sana ikier kez arlatrlm müebbet, 3 sana da ikier kez müebbet hapis cezas verdi.

Mahkeme, maktuller Gökhan Esen, Halil Kantarc, Burak Cantürk ve Osman Ylmaz kasten öldürmekten 6 san dörder kez arlatrlm müebbet, 4 san da dörder kez müebbet hapis cezasna çarptrd.

- 15 Temmuz ehitler Köprüsü davas 9 ayda tamamland

Darbe giriimi srasnda 15 Temmuz ehitler Köprüsünde 34 kiinin ehit edilmesine ilikin stanbul 25. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davada, 143 sann yarglanmas 9 ay sürdü.

Mahkeme heyeti, 12 Temmuz 2018de açklad kararda 72 san Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis, 22 san Anayasal düzeni ortadan kaydrmaya teebbüse yardm suçundan 17 yl yedier ay, 5 san da ayn suçtan 15er yl hapis cezasna çarptrd.

Davann en rütbeli sanklar eski Yarbay Turgay Ödemi ve eski Binba Ahmet Tatana anayasay ihlal ve kasten öldürme suçlarndan toplam 35er kez arlatrlm müebbet hapis cezas veren mahkeme heyeti, ayrca çeitli suçlardan Ahmet Tatann 3 bin 343 yl, Turgay Ödemiin ise 3 bin 323 yl hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Mahkeme, 34 vatandan ehit edilmesine ilikin, birçok sana da kasten öldürme suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmasna hükmetti. Mahkeme, biri astemen, 43ü er 44 sann da tüm suçlardan beraatine karar verdi.

- BBnin igali davas

15 Temmuz darbe giriimi srasnda stanbul Büyükehir Belediyesinin (BB) igali ve burada çkan olaylarda Prof. Dr. lhan Varankn da aralarnda bulunduu 14 kii ehit oldu.

stanbul 26. Ar Ceza Mahkemesi, 25 Mays 2018de 52 sankla ilgili kararn stanbul Bölge Adliye Mahkemesindeki büyük salonda yapt durumada açklad.

Mahkeme heyeti, eski albay Zeki Demir, eski BB Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç ve eski AFAD stanbul l Müdürü Gökay Atilla Bostann da aralarnda bulunduu 10 sann arlatrlm müebbet, 31 sann ise müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Mahkeme, 8 rütbeli san çkan olaylarda 14 kiinin ehit edilmesine neden olduklar gerekçesiyle kasten öldürme suçundan 14er kez arlatrlm müebbet hapse mahkum etti. Bu sanklar ayrca 182 kiiye yönelik kasten öldürmeye teebbüs suçunu iledikleri gerekçesiyle de 2 bin 912er yl hapisle cezalandrd.

Heyet, 31 eri ise 14 kiinin ehit olmasna neden olduklar gerekçesiyle kasten öldürme suçundan 14er kez müebbet hapse mahkum etti. Bu 31 er ayrca 182 kiiye yönelik kasten öldürmeye teebbüs suçundan da 2 bin 426ar yl hapis cezasna çarptrd. 11 er ise tüm suçlardan beraat etti.

- Askeri tanktan çkan emniyet müdürü

stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminde stanbul Emniyet Müdürlüünün igal teebbüsü ile Esenler Birlik Köprüsündeki olaylarda 5 kiinin ehit edilmesine ilikin, aralarnda tankn içinden çkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacnn da bulunduu 67 sann yargland davada kararn 21 Mays 2018de açklad.

Mahkeme heyeti, eski emniyet müdürü Mithat Aynac, yarbay Osman Akkaya, yarbay Fatih Sönmezin de aralarnda bulunduu 10 sann arlatrlm müebbet, 1 sann ise müebbet hapisle cezalandrlmasna hükmetti.

Dava kapsamnda kasten öldürme suçundan eski yarbay Fatih Sönmeze 5 kez arlatrlm müebbet, 4 sana ise ayn suçtan ayr ayr 4er kez arlatrlm müebbet hapis cezas verilmesi kararlatrld.

15 Temmuz darbe giriimi srasnda stanbul Valiliini igal etmek isteyen 12si tutuklu 14ü rütbeli 90 askerin yargland davada stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesi kararn 31 Mays 2018de açklad. Mahkeme heyeti, 8 sann anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmasna hükmetti.

Selimiye Klasndaki darbe faaliyetleri ve Üsküdar çevik Kuvvetin igal giriimine ilikin 128 sank hakknda dava açld. Davada dönemin 1. Ordu Komutan olan Orgeneral Ümit Dündar ve Üsküdarda art arda geçen 2 tankn önüne yatarak onlar durdurmaya çalan Sabri Ünaln da aralarnda bulunduu 28 kii müteki olarak yer ald.

stanbul 22. Ar Ceza Mahkemesi, 4 Nisan 2018de açklad kararnda, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 13 sann arlatrlm müebbet, 37 sann ise müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Dündar konutundan almaya giden 3 yüzbaya konut dokunulmazln ihlal suçundan 6 yl 18 ay hapis cezasna çarptrlmas kararlatrlrken, Üsküdarda art arda geçen 2 tankn önüne yatarak onlar durdurmaya çalan Sabri Ünal öldürmeye teebbüs ettikleri gerekçesiyle 4 sana 10 yl 10 ay ile 14 yl arasnda deien hapis cezalar verildi.

- 15 Temmuzda Albay Ertürkün ehit edilmesine ilikin dava

15 Temmuz darbe giriiminde Avrupa Yakasndaki hedeflerin igal edilmesinde en kilit rolü oynayacak ekilde konumlandrlan 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlnda darbecilerle çatan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürkün de aralarnda bulunduu 4 kiinin ehit olmasna ilikin 55i tutuklu, 4ü firari 118 rütbeli sann yarglamas stanbul 22. Ar Ceza Mahkemesince yapld.

Mahkeme heyeti, yarglama sonunda 18 san arlatrlm müebbet, 35 san ise müebbet hapis cezasna çarptrd.

Heyet, ehit albay Sait Ertürk ve ehit polis memuru Serdar Gökbayrak öldürdüü gerekçesiyle 12 sana ise kasten öldürme suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas verdi. ehit Servet Asmazn öldürülmesinden sorumlu tutulan 5 sank ve ehit Mehmet Güderin öldürülmesinden sorumlu tutulan 1 sank da arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

- TRT Harbiye binas ve Taksim Meydan igal davas

Darbe giriiminde TRTnin Harbiyedeki binasnn igal edilmesi ve sonrasnda çkan olaylarda 3 kiinin ehit olmas, 50 kiinin yaralanmas ile Taksim Meydannn kontrol altna alnmaya çallmas srasnda 39 kiinin yaralanmasyla sonuçlanan olaylara ilikin 31i tutuklu 123 sann yargland dava, 4 Mays 2018de karara baland.

stanbul 26. Ar Ceza Mahkemesi, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 16 sann arlatrlm müebbet, 15 sann ise müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Mahkeme heyeti, TRTnin Harbiyedeki binasnn igali srasnda 3 kiinin ehit olmasna neden olduklar gerekçesiyle 5 sann ayrca kasten öldürme suçundan arlatrlm müebbetle, 15 sann da müebbet hapisle cezalandrlmasna hükmetti.

15 Temmuz darbe giriimi srasnda Harp Akademileri Komutanlndaki faaliyetleri ile dönemin Akademi Komutan Korgeneral Tahir Bekirolunun kaçrlarak cezaevine konulmasna ilikin, biri firari 126 sann yargland davada stanbul 26. Ar Ceza Mahkemesi 17 Austos 2018de kararn açklad.

Mahkeme heyeti anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 35 sann arlatrlm müebbet, 67 sann da müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Arlatrlm müebbet hapis cezas alan sanklar arasnda dönemin Kara Harp Akademisi Komutan eski Tümgeneral Selim Mert ile dier eski tümgeneraller Hasan Nevzat Tadeler, Recep Yüksel ve darbecileri helikopterle tayan eski pilot üstemen Kerime Yldrm da yer ald.

- 15 Temmuzda FSM Köprüsünün kapatlmas davas

FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün (FSM) kapatlmas srasnda çkan olaylarda 3 kiinin ehit edilmesi, 49 kiinin de yaralanmasna ilikin 15 tutuklu sann yargland dava, stanbul 29. Ar Ceza Mahkemesince 4 Nisan 2018de karara baland.

Mahkeme heyeti, darbe giriimine katlarak eylemlerde bulunduklar iddiasyla 13 sana arlatrlm müebbet, 2 sana da müebbet hapis cezas verdi.

Eski yarbay Adnan Uyguna kasten öldürme suçundan da arlatrlm müebbet hapis cezas verilirken, kasten öldürmeye teebbüs ve 2 kiiyi kasten yaralama suçlarndan 810 yl 6 ay hapis cezas verilmesine hükmedildi.

- AK Partiyi igal giriimi davas

15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda, AK Parti stanbul l Bakanlnn igal giriimine ilikin 15 tutuklu sank stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesinde yargland. Mahkeme heyeti, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 4 sann arlatrlm müebbet, 11 sann da müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

15 Temmuz 2016daki darbe giriiminde Acbademdeki Türk Telekom binas igal edilmeye çalrken çkan olaylarda, Acbadem Mahallesi Muhtar Mete Sertba dahil 6 kiinin ehit edilmesine ilikin tutuklu 41 sank stanbul 27. Ar Mahkemesinde yargland.

Mahkeme heyeti, 20 Nisan 2018de açklad kararda, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 7 sann arlatrlm müebbet, 33 sann da müebbet hapis cezasna çarptrlmasna hükmetti.

Ayrca, 6 kiinin ehit edilmesine ilikin 6 sank, kasten öldürme suçundan ayr ayr arlatrlm müebbet hapis cezas çarptrld.

- Jandarmann stanbuldaki darbe faaliyetlerine ilikin dava

15 Temmuz darbe giriimine ilikin eski stanbul l Jandarma Komutan Kurmay Albay Gürcan Sercann da aralarnda bulunduu 39 jandarma personelinin yargland davada karar, 18 Nisan 2019da açkland.

stanbul 29. Ar Ceza Mahkemesi, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 11 sann müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi. Mahkeme heyeti, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüse yardm etmek suçundan 19 sana, 12 yl 6 aydan 15 yl 10 aya kadar deien oranlarda hapis cezas verdi.

15 Temmuz darbe giriimi srasnda Tuzla Orhanl gieler ve Sultanbeyli mevkisinde biri polis 6 kiinin ehit edilmesi, 42 kiinin yaralanmasna ilikin 4 subay, 178 Hava Harp Okulu örencisi ve 5 er olmak üzere 184ü tutuklu 187 asker sank hakknda dava açld.

Mahkemece, yarglama konusunun iki ayr olay olduu, birbirleriyle balantsnn bulunmad, Orhanl gieleri ve Sultanbeylideki olaylar olarak bilindii kanaatine vararak, yarglamann etkin ve hzl yürütülmesi, müteki ve tanklarla delillerin bir bütün olarak ayr dosya içerisinde deerlendirilmesi için ayrma karar verdi.

ddianamedeki 3ü rütbeli, 3ü er, 116s örenci, 122 sank Sultanbeylideki olaylar, 65 sank da Orhanl gieleri davasnda yargland.

stanbul 28. Ar Ceza Mahkemesi, Orhanl Gielerindeki olaylara ilikin 6 sann arlatrlm müebbet, 57 sann ise müebbet hapisle cezalandrlmasna hükmetti. Heyet ayrca kasten öldürme suçundan 3 sann beer kez, 1 sann dörder kez arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Sultanbeylide yaanan olaylara ilikin de 3 rütbeli sank arlatrlm müebbet, 116 örenci müebbet hapis cezasyla cezalandrld.

stanbuldaki darbe giriimine ilikin açlan dier davalarda da mahkemeler sanklara arlatrlm müebbet hapis cezas bata olmak üzere çeitli cezalar verdi.

- FETÖnün medya yaplanmas davas

FETÖnün medya yaplanmasna ilikin örgüt üyelii ve darbeye teebbüs suçlarndan haklarnda dava açlan, 19u tutuklu 29 sann yargland davada mahkeme, aralarnda Büra Erdal ve Gökçe Frat çulhaolunun da bulunduu 23 san, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 aydan 7 yl 6 ay arasnda deien oranlarda hapis cezasna çarptrd.

Heyet, sank Atilla Tan, Örgüt içindeki hiyerarik yapya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan 3 yl 1 ay 15 gün, ayn suçtan sank Murat Aksoyun da 2 yl 1 ay hapis cezasna çarptrlmasna, sanklar Said Sefa, Bülent Ceyhan ve Emre Soncann dosyasnn ayrlmasna hükmetti.

Gazeteci Nazl Ilcak, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli bilgileri açklama suçundan 5 yl 10 ay hapis cezasna çarptrld.

stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, FETÖnün medya yaplanmasnn darbe çarm davasnda, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl Ilcak, Fevzi Yazc, Yakup imek ve ükrü Turul Özengüle yerel mahkemece anayasay ihlal suçundan verilen arlatrlm müebbet hapis cezalarnn onanmasna karar verdi.

Gazeteci Nazl Ilcak, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli bilgileri açklama suçundan 5 yl 10 ay hapis cezasna çarptrld.

FETÖnün futbol yaplanmasna yönelik eski futbolcular smail Demiriz ve Uur Tütüneker ile firari sank Arif Erdemin terör örgütü üyelii suçundan 7,5 yldan onbeer yla kadar hapis cezas istemiyle yarglanmas stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesince yapld. Yarglama sonucunda Demirize 6 yl 3 ay hapis cezas verilirken, Uur Tütüneker beraat etti. Firari sank Erdemin ise dosyasnn ayrlmasna karar verildi.

Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik soruturma kapsamnda hakknda dava açlan Uyan filminin yönetmeni Ali Avc, Silahl Terör Örgütü Üyesi Olmak suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld.

Görevde bulunduu srada yazd bir gerekçeli kararda FETÖ eleba Fetullah Gülen için mehdi ifadesini kullanan eski hakim tutuklu sank lhan Karagöz, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna mahkum edildi.

Balyoz Plan davas eski savclarndan Hüseyin Kaplan, yargland davada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüse yardm suçundan 15 yl hapis cezasna çarptrld.

FETÖnün stanbul Üniversitesi yaplanmas davasnda yarglanan CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun eski badanmanlarndan Fatih Gürsula, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yl 6 ay hapis cezas verildi.

- Mülkiye yaplanmas davas

stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖnün mülkiye yaplanmas davasnda , örgüt içindeki hiyerarik yapya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardm etme suçundan eski stanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlunun 3 yl 1 ay 15 gün, eski stanbul Emniyet Müdürü Hüseyin çapknn da 2 yl 1 ay hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Eski Baclar Kaymakam Erdal çakr, eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, eski Mula Valisi Fatih ahin, eski Babakanlk Müstear Yardmcs Mürteza Balc ve eski Rize ve çorum Valisi Nurullah çakr, eski anlurfa Valisi Yusuf Yavacana da çeitli hapis cezalar verildi.

Mahkeme, dier sanklar eski Kadköy Kaymakam Birol Kurubal, eski Sancaktepe Kaymakam Feyzullah Özcan, eski Mülkiye Bamüfettii Gürkan Polat, eski stanbul Vali Yardmcs Haluk Nadir, eski Pendik Kaymakam Osman Tunç ve eski Mülkiye Bamüfettii Ylmaz Kurtun tüm suçlardan beraatlerine hükmetti.

Ana Sayfaya Git