FETÖ'nün "sır kutusu" 16 aydır aranıyor

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra Sincan Batı Adliyesi Hakimi Köksal Çelik ile Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından serbest bırakılan Adil Öksüz'ün, 16 aydır aranmasına devam ediliyor

Haberler 18.11.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda Aknc Üssünde gözaltna alnan ve serbest brakldktan sonra kayplara karan darbe giriiminin kilit ismi firari Adil Öksüz, 16 aydr her yerde aranyor.

16 Temmuz sabah Ankaradaki Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanlnda yakalanan Öksüz, 18 Temmuz Pazartesi günü getirildii Sincan Bat Adliyesinde Hakim Köksal çelik tarafndan adli kontrol artyla serbest brakld. Soruturmay yürüten savc Mehmet Ylmazn karara itirazn da Asliye Ceza Hakimi çetin Sönmez, delil yetersizliinden reddetti.

Öksüz, 21 dakika kald Sincandaki adliyeden çkarak kayplara kart.

1 Eylülde yaymlanan 672 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda da Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öretim Üyelii görevinden çkarlan Öksüzün, FETÖnün hava kuvvetleri imam olduu iddiasyla hakknda çkartlan yakalama karar gerei arama çalmalar, jandarma ve polis ekiplerince 16 aydr sürdürülüyor.

Öksüzün, Sincan Bat Adliyesinde cumhuriyet savclndaki sorgusunda, 14 Temmuzda Sakaryadan Ankaraya geldim. Keçiörende kaldm. Tarla bakmak için 150 liraya anlatm taksici beni getirip Kazana brakt. ifadesine karn, polisin yürüttüü çalma sonucu Öksüzün ifadesinde belirttii Keçiörendeki 2 adresin uzun süredir bo olduu ve kimsenin kalmad belirlendi. Ayrca, o gün yakaland yere Keçiören bölgesinden herhangi bir taksinin de gelmedii anlald.

EN YAKININDAK SMLER CEZA ALDI

Adil Öksüzün salverildikten sonra Sakaryaya geldii yönündeki ihbar deerlendiren polis ekipleri, Akyaz ilçesindeki kaynpederinin evinde 1 Austos 2016da arama gerçekletirdi. Öksüzün Sakaryaya gelirken kulland 34 SIR 49 plakal otomobili, kaynpederinin evinin garajnda bulundu.

Öksüzün kardei olduu belirlenen ve Karabük Üniversitesinde görevliyken ihraç edilen eski Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Bakan Yardmcs Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz (44), Karabük Ar Ceza Mahkemesinde görülen davada silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay hapis ile cezalandrld.

Adil Öksüzün kaynbiraderi FETÖnün Rusya mam olduu iddia edilen Ali Sami Yldrm ile bacana gazeteci Erdal enin de aralarnda bulunduu 5 sank hakknda silahl terör örgütüne üye olma suçundan açlan dava karara baland. Mahkeme heyeti, Ali Sami Yldrmn 7 yl 6 ay, Erdal enin ise 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlmasna karar verdi.

KAYINPEDER VE BALDIZININ YARGILANMASINA BALANDI

Adil Öksüzün kaynpederi Cevat Yldrm 13 Austosta Sakaryada, kardeinin ei enay Öksüz 24 Austosta Mersinde, kaynvalidesi Hatice Yldrm 2 Eylül 2016da Sakaryada, öretmenlik yapan akrabas Sahure Öksüz de Marmariste tutukland.

Kaynvalide Hatice Yldrm, Cumhuriyet Basavclnca salk sorunlar nedeniyle durumunun tekrar incelenmesi için Sakarya Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliine bavurulmas üzerine ev hapsi uygulanmas ve yurt d yasa artyla tahliye edildi.

Öksüzün dier bacana Ökke Tetik ise 2010 KPSSdeki usulsüzlük iddialarna ilikin soruturma kapsamnda tutuklu bulunuyor.

Adil Öksüzün hocas olduu iddia edilen eski SAÜ lahiyat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz 11 Austosta, arkada eski SAÜ lahiyat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül de 23 Austosta Sakaryada tutukland. Aydüz ve Akgülün de aralarnda bulunduu 23ü tutuklu 24 eski akademisyenin yarglanmasna baland.

Daha önce gözaltna alnan ve adli kontrol hükümleriyle serbest braklan Öksüzün baldz Emine ennur en, örgütün ifreli haberleme program ByLocku kulland iddiasyla 24 Nisanda tutukland.

Sakaryada, FETÖ/PDYye yönelik soruturma kapsamnda Adil Öksüzün kaynpederi Cevat Yldrm ile baldz Emine ennur enin yarglanmasna baland. ddianamede, Yldrm ve en hakknda anayasay ihlal ve silahl terör örgütü üyelii suçundan birer kez arlatrlm müebbetle 7 yl altar aydan on beer yla kadar hapis cezas isteniyor.

Öksüzün ei ve 3 çocuunun ise darbe giriiminden yaklak bir ay önce Amerikada yaayan kaynbiraderi Abdülhadi Yldrmn yanna brakt örenildi.

Adil Öksüzün yakalanmas için belirli dönemlerde Sakaryann Akyaz ilçesindeki Acelle Yaylasnda aramalar gerçekletirildi.

Her ihbar deerlendiren ekipler, Öksüzün yakalanmas için Sakaryada birçok adres, yayla, ev ve ormanlk alan içinde barnmaya müsait yerleri kontrol etti, binden fazla kiiyle de mülakat yapld.

Öksüzün bir an önce yakalanmas için Ankara Emniyet Müdürlüü bünyesinde oluturulan özel ekip de Türkiyede güvenli bir evde bulunma olasl üzerinde durarak, 15 Temmuz öncesi irtibatlarn mercek altna ald, gidebilecei her adresi tespit etmeye çalyor.

DARBE PLANININ HER AAMASINDA ROL ALDI

Giriimin kilit ismi firari Öksüzün darbeyi nasl koordine ettii ise sank ifadeleriyle ortaya çkt. Soruturma kapsamnda ifadesi alnan itirafçlarn verdii bilgilere göre Öksüz, darbe giriiminden önce örgütün imamlar, generaller ve askeri hakim-savclarla toplantlar yapp FETÖ eleba Gülene onaylatt plann her aamasnda rol ald.

Askeri hakim-savclara darbe sras ve sonrasndaki görevleri Öksüz tarafndan tebli edilirken, darbe sonrasnda kurulacak skyönetim mahkemelerinin bana eski Genelkurmay Adli Müaviri Muharrem Kösenin getirilmesinin planland öne sürüldü.

AIRLATIRILMI MÜEBBET STEM

FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimine ilikin Sakaryada görülen davada, hava kuvvetleri imam Adil Öksüz, anayasay ihlal ve dier suçlardan bir kez arlatrlm müebbet ile 190 yl 6 aydan 319 yla kadar hapis cezas istemiyle yarglanyor.

ddianamede, Öksüzün FETÖ/PDY bünyesi içerisinde yönetici pozisyonunda ve Sakaryada gerçekletirilmek istenen darbeye teebbüs giriiminden de sorumlu olduunun anlald belirtilerek, Öksüzün dier üphelilerle fikir ve eylem birlii içerisinde hareket edip örgütlü bir ekilde cebir ve iddet kullanarak anayasay ihlal suçunu iledii anlalmtr. ifadesine yer verildi.

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, FETÖnün darbe giriimine ilikin soruturmada, Kaynak Kat Anin eski Genel Müdürü Kemal Batmazn, darbe giriimini Aknc Üssündeki 143. Filodan Adil Öksüz ile yönettii tespit edildi. Batmazn, 11 Temmuzda Adil Öksüz ile ABDye gittii, iki gün sonra yine Öksüz ile Türkiyeye döndüü belirlendi. Öksüz ve Batmazn Aknc Üssü ve Atatürk Havalimanndaki görüntüleri de ortaya çkt.

Bu arada, FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin soruturma dosyasna, Öksüz ile FETÖ eleba Fetullah Gülenin bir arada olduu kamera görüntüleri de girdi.

ÖKSÜZ DARBECLERE VLLADA MAMLIK YAPMI

Darbe giriiminin, Ankarada danmanlk merkezi olarak kullanlan 3 katl villada haziran ay sonu itibaryla planlanmaya baland ortaya çkt.

FETÖnün darbe giriiminin baarsz olmasnn ardndan 29 Temmuzda Türk Silahl Kuvvetlerinden ihraç edilen ve 8 Austosta gözaltna alnan apka kod adl üphelinin, darbe planlamasna ilikin zmir Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesine verdii ifadelerde ilginç ayrntlar yer ald.

Salonda Kurmay Albay Bilal Akyüz, Kurmay Yarbay Bar Avalan, Tugeneral Mehmet Partigöç, Havac Tümgeneral Gökhan ahin Sönmezate, Denizci Koramiral Ömer Faruk Harmanck ile tanmad 4-5 kiinin daha olduunu, havaclarn havaclarla, karaclarn karaclarla, denizcilerin denizcilerle gruplandn ve çalma yaptn anlatan itirafç, namazn farzlarn da Adil Öksüzün kldrdn ifade etti.

6 Temmuzda geldii villada 9 Temmuza kadar kaldn aktaran apka, Adil Öksüzün sürekli villann dier katlarnda da gezerek askeri darbeyle ilgili çalmalar yürüten örgüt mensuplaryla görümeler yaptn kaydetti.

- ALMANYAYA ADL ÖKSÜZ NOTASI

FETÖnün sözde hava kuvvetleri imam firari Öksüz hakknda çkan son haberler üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik giriimde bulundu.

Alman Dileri Bakanlna verilen notada, basna yansyan haberlerde Öksüzün Almanyann farkl kentlerinde görüldüünün ifade edildii hatrlatlarak, bu konuda Alman makamlarnn bilgisi olup olmad soruldu ve haberlere yansyan iddialarn aratrlmas istendi.

Öksüzün 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin kilit isimlerinden olduuna iaret edilen notada, firari sann Almanyada bulunduunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçlularn iadesi anlamas uyarnca Türkiyeye iadesi talep edildi.

- ÖKSÜZÜ SERBEST BIRAKAN HAKM TUTUKLANDI

Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, Öksüzü serbest brakan hakimler Köksal çelik ve çetin Sönmezi 16 Austosta geçici olarak görevden uzaklatrd.

Her iki hakim hakknda balatlan soruturma FETÖ kapsamna alnd. Hakimler, FETÖ soruturmasndan çok, görev srasndaki kusurlarndan dolay aça alnmt ancak bu hakimler hakkndaki son soruturma raporu üzerinde çalan müfettiler, soruturmay çelik ve Sönmezin FETÖ balantlar üzerinde durarak yürüttü.

Daha sonra 6 Mays 2017de HSK tarafndan meslekten ihraç edilen çetin Sönmez, ayn gün hakkndaki gözalt karar kapsamnda Mulann Dalaman ilçesinde yakaland ve getirildii Ankarada tutukland.

- ÖKSÜZÜN SERBEST BIRAKILMASI DAVASI

Adil Öksüzün serbest braklmasyla ilgili 13ü asker, 14ü Emniyet Genel Müdürlüü personeli ve biri eski Babakanlk Müaviri 28 sann Ankara 23. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanmasna baland.

Davann iddianamesinde darbe giriiminin ardndan FETÖnün sözde Hava Kuvvetleri Komutanl imam Öksüz yakalandktan sonra düzenlenen tutanaklarn zamannda adliyeye gönderilmedii, üzerinde ele geçirilen suç delili niteliindeki eyalarn gerekli incelemeler yaptrlmadan Öksüze teslim edildii ve Ankara Bat Adliyesine ulatrlan soruturma evraknn eksik olduu belirtiliyor.

Öksüzün korunmasna yönelik kamu görevlileri hakknda da soruturma balatld kaydedilen iddianamede, FETÖnün faaliyetleri ve özellikle 15 Temmuz 2016da kalkt darbe giriimiyle silahl terör örgütü olduunun kantland ifade ediliyor.

çileri Bakanlnn terörden arananlar listesinde 4 milyon liraya kadar ödül verilen krmz kategoride yer alan ve 18 Temmuz 2016da adeta sr olan Adil Öksüzün yakalanmas için yaklak 16 aydr her yerde aranma çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git