FETÖ'nün yeni merkezi Almanya

Darbe girişimi sonrasında Almanya'ya kaçan yaklaşık 14 bin örgüt üyesi, Almanya'daki FETÖ yapılanması tarafından korunuyor.

Haberler 16.07.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ), 15 Temmuz hain darbe giriiminin üzerinden 2 yl geçmesinin ardndan Almanyay yeni merkez yapma konusunda çabalarna hz kesmeden devam ediyor.

Darbe giriiminden sorumlu olduu üphesiyle Türkiyede aranan pek çok FETÖcünün Almanyaya kaçt, kendi üyeleri tarafndan Alman medyasna verilen demeçlerde teyit ediliyor.

Krmz listede arananlar arasndaki FETÖnün üst düzey kadrosunda olduu iddia edilen isimlerden Abdullah Aymaz ve Mehmet Ali engül gibi isimlerin Almanyada bulunduu biliniyor.

Alman basnnda, darbe giriimi sonrasnda Almanyaya kaçan yaklak 14 bin örgüt üyesinin, ülkedeki FETÖ yaplanmas tarafndan korunduu haberleri yer alyor.

Almanya çileri Bakanl verilerine göre, darbe giriiminden sonra bu yln haziran ayna kadar diplomatik pasaport tayan 296 ve hizmet pasaportu bulunan 881 kii Federal Göç ve Mülteci Dairesine iltica talebinde bulundu.

Bunlarn yarsna iltica hakk tannmas, FETÖnün Almanyay yeni merkez olarak kabul ettiini ortaya koyuyor.

- FETÖ firarilerine mülteci derneinden yardm

Almanyadaki FETÖcü kurulular, Türkiyeden kaçan eski savc, öretmen, i adam ve dier memurlarn bulunduu binlerce yandan mültecilere yardm için kurulan, örgüte yakn Snmaclar çin Yardm Aksiyonu (Aktion für Flüchtlingshilfe) adl Alman derneine yönlendirerek buralarda kendilerine dil kurslar, i ve barnma konularnda yardm edilmesini salyor.

Eyalet yönetimleri ve federal hükümetin, FETÖ mensuplarna adeta kucak açmas ve ülkedeki örgütlenmesinde her türlü kolayl salamas da yapnn Almanyay önemli merkezlerinden biri olarak seçmesinin gerekçeleri arasnda yer alyor.

Öte yandan, darbe giriimini Ankaradaki Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanlndan yönettii tespit edilen sivil imamlardan eski Sakarya Üniversitesi lahiyat Fakültesi Öretim Üyesi Adil Öksüzün Almanyada kald yönünde güçlü iddialar bulunuyor.

AA muhabirlerinin, gelen ihbar mektubunun ardndan Öksüzün bir dönem Berlinde kaldn tespit etmesi ve Alman medyasnn da durumu kaynaklarna teyit ettirmesi Öksüzün Almanyada bulunduu iddialarn güçlendiriyor.

- Deifre olmamak için okul ve i yerlerinin ismi deitiriliyor

Almanyada FETÖye ait 150den fazla etüt merkezinin yars ve 25 okuldan 3ünün örenci bulamamas nedeniyle kapand biliniyor.

Frankfurt yaknlarnda bulunan Oberursel ehrindeki Urselbach Gymnasium adl lise de sponsorlarn desteini çekmesi ve örenci saysndaki azalma dolaysyla kapanarak 4 ay önce iflas bavurusunda bulundu.

FETÖ, deifre olmamak adna uygulad yeni taktikle okul ve i yerlerinin adn deitiriyor.

Örnein Kölnde ad Diyalog Lisesi olan FETÖ okulu, papaz olan Alman bilim adamnn ismi verilerek Ferdinand Franz Wallraf Gymnasiums adn ald.

Berlinin Spandau ilçesinde ad daha önce Tüdesb olan lisenin ismi, bölgenin ad olan Wilhelmstadt ile deitirildi.

FETÖnün okullardan daha çok kre açmaya yöneldii ve her geçen gün Almanya çapndaki kre saysn artrd gözleniyor.

Ancak darbe giriiminin ardndan birçok ailenin çocuklarn okullardan almas nedeniyle zor durumda kalan FETÖ okullarnn da son dönemde Türkiyeden kaçanlarn çocuklarnn yerletirilmesiyle yeniden yeterli sayda örenciye kavutuu belirtiliyor.

Almanyann 19 farkl kentinde kurulu i adamlar derneklerinin bal bulunduu Giriimciler Dernei Federal Birlii (Bundesverband der Unternehmervereinigung-BUV) faaliyetlerine ara vermese de kendine üye derneklerin internet sitelerini özellikle darbe giriimi sonrasnda güncellememeleri dikkati çekiyor.

adamlarndan bazlarnn kendilerini kamufle etmek için i yerlerinin isimlerini deitirdikleri belirtiliyor.

- FETÖ medyas

FETÖnün, Alman kamuoyunda pozitif imaj oluturmas ve Alman medyasnda olumsuz haberlerin çkmamas için de milyonlarca avroyu halkla ilikiler irketlerine aktard biliniyor.

FETÖye ait Almanyadaki gazete ve televizyonlar kapatlsa da baz FETÖ üyeleri aldklar talimatla farkl isim ve yerlerde haber siteleri kuruyor.

Haber siteleri incelendiinde bazlarnn künyelerini gizleyerek sitelerin kime ait olduunun bilinmemesini amaçlad görülüyor.

Almanyada FETÖ ile balantl olduu iddia edilen Deutsch Türkisches Journal (dtj-online) ksa bir süre güncellenmese de yayn hayatna devam ediyor.

FETÖnün tüm Almanyadaki medya yaplanmasnn çats World Medya irketinin lavedilmeden önce genel müdürlüünü yapan FETÖnün Avrupa imam Abdullah Aymazn Frankfurtta yaad biliniyor.

FETÖye ait, internet üzerinden yayn yapan MCEU televizyonu da yaynlarn devam ettiriyor.

- Örgütün Almanya sözcüsü Karakoyun

Alman medyas Diyalog ve Eitim Vakf Bakan Ercan Karakoyunun, Alman medyasnda boy göstererek imaj çalmalarnda bulunduu görülüyor.

Alman basnnda, Karakoyunun görüleri, örgütün Almanyadaki sözcüsü sfatyla paylalyor.

Karakoyunun 2 Haziran 2016da Federal Meclisin 1915 olaylarna ilikin Ermeni iddialarn kabul eden kararnn ardndan Yeiller Partisi E Bakan Cem Özdemiri ziyaret etmesi ve bunu sosyal medyada paylamas dikkati çekmiti.

Ana Sayfaya Git