Fetret devri bitti!

İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya Camii, 86 yıl sonra bugün yeniden ibadete açıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldırdığı cuma namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere birçok isim katıldı. Vatandaşlar da meydanda cemaate katıldı. Ayasoyfa Camii'nin açılmasıyla ilgili kültür ve fikir dünyamızın önemli isimlerine duygu ve düşüncelerini sorduk.

Haberler 25.07.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmac-yazar Hayati nanç:

Adalet yerini bulmutur. Uzun bir aradan sonra hamdolsun Ayasofya camidir. Doru olmayan bir kararla uzun süre ayrlk yaansa da her türlü siyasi mülahazadan uzak, tamamen hukuki gerekçelerle, tatminkar gerekçelerle saygdeer hakimlerimiz bu hükme varmlar, hakk teslim etmiler ve adaleti yerine koymulardr.

Almanlarn bir sözü vardr. Berlinde hakimler var derler övünerek. Artk biz de bundan böyle bu örnei gösterip Ankarada hakimler var diyebilecek durumdayz. Siyasi ve hissi mülahazalar bir tarafa hak yerini bulmutur.

Sevinmemek de mümkün deil tabii ki.

FETRET DÖNEM BTT

Tarihçi Dursun Gürlek: Heyecan, mutluluk hissediyorum. unu hemen söylemek isterim ki; Ayasofya yapld günden itibaren bu heyecan yaamt. Bizans Kral Justinianus Ayasoyfa Kilisesini yaptrp da içini gezdikten sonra ihtiamna hayran oluyor, heyecann zapt edemiyor, Ey Süleyman seni geçtim diyor. Hazreti Süleymann Kudüste yaptrd o mehur mabedi kast ederek. Bu birinci heyecan. kinci ve daha önemli heyecan: Ayasofya 29 Mays 1453te Hazreti Fatihin stanbulu fethetmesiyle yaad ve bu heyecan 500 seneye yakn sürdü. Sonra bir fetret devri balad. 1934ten günümüze kadar 86 yl fetret devri yaad. Heyecan ve mutluluu ortadan kalkm oldu. imdi, 86 yl sonra üçüncü büyük heyecan yayor. O da içinde bulunduumuz gün görülen heyecandr. u anda stanbul selatin camileri içinde en mutlu cami Ayasofya.

AYASOYFANIN GERçEK SAHB MÜSLÜMANLARDIR

Yazar Yüksel Kanar:

Ayasofya Camiinin açlmas Müslümanlar için çok önemli. Egemenlik hakk söz konusu edilerek açlmas da çok önemli. Bu zamana kadar stanbulda Bizans çalmalar kongreleri yaplrd. Buras Hristiyanlarn denirdi.

Bunlar bütün dünyadan gelen bilim adamlar sözde. Amac da stanbul Türklere layk deil, buras Hristiyanlarn. imdi onlar layk olmadklar bir yerde oturuyorlar ama bunu er ya da geç tekrar eski sahiplerine vereceiz diye açkça söylüyorlar. Buna kar tabii ki Ayasoyfann açlmas çok isabetli oluyor. Buras Müslümanlarn maldr.

Sezai Beyin topran alt ve üstü meselesi var. unu söylüyor: Topran altn üstüne getirmek istiyorlar. Yani altta kalm birtakm eyleri üste çkarmak, üsttekileri de alta indirmek istiyorlar. stanbul en son kimin malysa onundur. Alttaki eski sahiplerini üste çkarmann hiçbir anlam yoktur. Ne kültürel anlamda ne tarihi anlamda ne sosyolojik anlamda hiçbir anlam yoktur. Bu anlamda da düündüümüz zaman Ayasoyfann gerçek sahibi Müslümanlardr ve böyle bir açl gayet isabetli olmutur.

ASRIN OLAYI OLARAK GÖRÜYORUM

Prof. Dr. Sefa Saygl:

Ayasofyann açlmas Türkiye ve slam ümmeti açsndan çok büyük bir olay. 86 yl ibadete kapal, zincir altnda olan bir yerin açlmas gerçekten asrn olay denilebilecek bir olay. O yüzden bata sayn Cumhurbakanmz olmak üzere emei geçen herkese teekkür ediyorum, ükranlarm bildiriyorum. Düünün Ayasoyfa, stanbul fethinin sembolü ve bu fethi gerçekletiren Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin bir vakfnameyle vakf haline getirdii bir yer buras. Ve kapatlmas hakknda ar bedduas var. Bu beddua Türk milletinin ve Türkiye üzerine etkisini gösteriyordu, tahmin ediyorum. nallah bu bedduann kalkmas, Ayasoyfann açlmasyla birlikte Türkiyenin de önü açlacaktr diye düünüyorum.

Bu çok büyük bir olay. Daha önceden böyle bir ey olacak denildii zaman inanamayacamz bir olay. Asrn olay diye görüyorum.

Medeniyetimizin önü daha açlr. slam Medeniyeti

Sanatkrlarmz, birtakm bilim insanlarmza adeta ilham olur Ayasoyfann açlmas. Ve Türkiye, hatta slam ümmeti için dönüm noktas olur diye düünüyorum.

ASL HÜVYETNE KAVUUYOR

lahiyatç Necmettin Nursaçan:

Ayasoyfann yeniden ibadete açlmasyla son derece heyecanlanyoruz, mutluluk duyuyoruz. çünkü sevgili Peygamberimizin bir mucizesi gerçeklemiti stanbulun fethiyle. Yani yüzyllar önce Allahn elçisi, Bir gün olup stanbul fethedilecek. stanbulu fetheden komutan ne mutlu komutan, o asker ne kutlu asker buyurmutu. Yani Peygamberimizin mucizesi gerçeklemiti. Ve Efendimizin mucizesinin gerçeklemesine vesile olan Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri de Ayasoyfay ahsi mülkü olarak fethi hakk olarak alyor, aldktan sonra da cami olarak vakfediyor ve diyor ki: Buray her kim camilikten çevirecek olursa Allahn, Peygamberin, meleklerin, duas makbul insanlarn laneti onlar üzerine olsun. Yani ecdadmz Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin vakfiyesi, arzusu da Ayasofya yeniden ibadete açlmakla yerine gelmi oluyor. Ecdadmza kar görevimizi de yapm oluyoruz. 500 sene cami olarak hizmet etmi bu tarihi mabet yeniden asli hüviyetine kavuuyor. Bunun mutluluunu yayoruz ve bunu bize ihsan eden yüce Rabbimize hamd ediyoruz.

Ana Sayfaya Git