Fırsatçılara dur denilsin

Diyarbakır'da bazı fırıncıların ekmek, çörek ve simit gibi ürünlere zam uygulamasına tepki gösteren vatandaşlar, fırsatçılara dur denilmesini istedi.

Haberler 17.08.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dolardaki art bahane eden stokçularn un, ya, yumurta ve susamn fiyatn artrd gerekçesiyle baz frnclar, ya zam yaptlar ya da ürünlerin gramajnda eksiltmeye gittiler. Ekmekte gramaj düürdüklerini, baz ürünlerde fiyat art yaptklarn söyleyen Frnc Murat Elhakan, dolarn dier sektörleri olduu gibi kendilerini de etkilediini söyledi.

Dolara endeksli frsatçlk yaplyor

Malzeme fiyatlarnda art olunca bunun, ister istemez tezghta sattklar mallara yansdn kaydeden Elhakan, Bunda bir frsatçlk kokusu vardr çünkü aldmz mallar tamamyla yerlidir. Dolara endeksli frsatçlk yapldn düünüyorum. Biz de günü kurtarmak için ister istemez fiyatlar böyle yükseltmek zorunda brakldk. iddiasnda bulundu.

Emekli maayla nereye kadar idare edeceim?

75 kurua ald çörein bir lira olmas nedeniyle aran emekli Muharrem Uluk, çörei 75 kurua alyordum, bir lira oldu. Bir liralk olan ise 1,25 liraya çkt. 650 gram ekmek 2 lirayken bugün 600 grama düüp, 2,5 liraya çkt. Ekmeimiz küçüldü fakat paramz yükseldi diyerek tepki gösterdi.

Stokçular insanlarn ekmeine dahi göz dikmiler

Stokçularn halkn ekmeiyle oynadn dile getiren Ahmet zan ise Halkn içinde olan cingöz insanlar artk halkn ekmeiyle oynuyor. Bugün halkn elindeki son lokma ekmei de elinden almaya çalyorlar. Ne diyelim, Allah onlara frsat vermesin. Allah, stokçular dediimiz kiileri kahretsin. nsanlarn ekmeklerine dahi göz dikmiler dedi.

DYARBAKIR-ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrm kararnn ardndan dövizde yaanan hareketlilik, birçok sektörde ürünlere zam olarak yansd. Bu durumdan faydalanmak isteyen baz frsatçlar da dövizin etkisine maruz kalmadklar halde ürünlerinin fiyatlarn artrdlar.

Dolardaki art bahane eden stokçularn un, ya, yumurta ve susamn fiyatn artrd gerekçesiyle baz frnclar, ya zam yaptlar ya da ürünlerin gramajnda eksiltmeye gittiler.

Merkez Balar ilçesinde frnclk yapan Murat Elhakan, dolarn dier sektörleri olduu gibi kendilerini de etkilediini söyledi.

Elhakan, Mesela, ürün fiyatlarnda farklla sebebiyet verdi. 650 gram ekmei bir ay önce 2 liraya satyorduk, u an 600 gram ayn fiyata satyoruz. 120 grama sattmz simit, açma, börek, köy çöreini geçen ay bir liraya satyorduk, u an 1,25 liraya satyoruz. 90 gramlk çörei geçen ay 75 kurua, u an bir liraya satyoruz. Bu sektörde fiyat artlarnn baz sebepleri var. Biz odunu geçen ay 420-430 TLye alyorduk, u an tonu 500e geliyor. Poaça çeitlerinde kullandmz yan kolisi 44-45 lirayken, u an 55 liraya geldi. Un 70 lirayken, u an 77-80lere geldi. Simitte kullandmz susam 12 lirayken 20 liraya frlad. Sözün özü, hangi malzemeyi kullanyorsak fiyatlar ikiye katland. dedi.

Dolara endeksli frsatçlk yaplyor

Malzeme fiyatlarnda art olunca bunun, ister istemez tezghta sattklar mallara yansdn kaydeden Elhakan, Bunda bir frsatçlk kokusu vardr çünkü aldmz mallar tamamyla yerlidir. Dolara endeksli frsatçlk yapldn düünüyorum. Biz de günü kurtarmak için ister istemez fiyatlar böyle yükseltmek zorunda brakldk. ifadelerini kulland.

Yaklak 45 yldr frnclk yapan Ali Elkansu, frsatçlara direnerek, ekmee zam uygulamadklarn vurgulad.

Stok edilen mal piyasa sokulursa bu skntlar yaanmaz

1970li yllarda böylesi bir durumla karlatklarn hatrlatan Elkansu, unlar söyledi: O zamanlarda piyasa mark üzeriydi. Biz unu eskiden 69 liradan alyorduk, 78e çkt. imdi 83ten bahsediyorlar. Kullandmz yumurta 7 liradan 15e çkt. Ekmei yllarca bir liradan veriyorduk. Buday fiyat devlet tarafndan belirlenmi. Bugün ise unun fiyatnda arta gidiliyor. Esnaf artk skntdadr. Gda üzerinde çalan esnaf olarak, bunu götürüp de dolara balamayacaz. Dolara balarsak olmaz. çünkü baz yerlerde esnaf arkadalarmz stok etmi, mal satmyor. Niye? Fiyat alsn diye. Esnaf mal piyasaya sokarsa bu skntlar yaanmaz. u anda zam yaplyor ama biz uygulamadk, direniyoruz. Zam olsa halk tepki gösterir. Bu ekilde direniyoruz. Bakalm, nereye kadar götüreceiz?

Emekli maayla nereye kadar idare edeceim?

75 kurua ald çörein bir lira olmas nedeniyle aran emekli Muharrem Uluk, çörei 75 kurua alyordum, bir lira oldu. Bir liralk olan ise 1,25 liraya çkt. 650 gram ekmek 2 lirayken bugün 600 grama düüp, 2,5 liraya çkt. Ekmeimiz küçüldü fakat paramz yükseldi. Nereye kadar böyle gidecek biz de bilmiyoruz. Ben emekliyim. Emekli maayla nereye kadar idare edeceim? Önümüz de bayramdr, nasl olacak? Allah bize yardm etsin. eklinde konutu.

Stokçular insanlarn ekmeine dahi göz dikmiler

Stokçularn halkn ekmeiyle oynadn dile getiren Ahmet zan ise Halkn içinde olan cingöz insanlar artk halkn ekmeiyle oynuyor. Bugün halkn elindeki son lokma ekmei de elinden almaya çalyorlar. Ne diyelim, Allah onlara frsat vermesin. Allah, stokçular dediimiz kiileri kahretsin. nsanlarn ekmeklerine dahi göz dikmiler. Sonumuz pek de hayr deil. Halk olarak biz bunlar kendi aramzda gidermezsek sorunlarmz devam eder. Stokçuluk yapan, halk emen kiilerden alveriimizi keselim. Biz bunlardan alveriimizi kesersek onlar burada barnamaz. Halk olarak, el birliiyle bu stokçularn hakkndan gelmeliyiz. Alverii kesersek onlar da artk istedikleri gibi atlarn yürütemeyecekler. Alma mazlumun ahn, çkar aheste aheste. diye bir söz var. Onlar, bu insanlara zulmediyorlar. Onlarn zulmü varsa bizim Allahmz var. Sonuç itibariyle bir gün hepimiz öleceiz. Bunlar, yarn Allahn huzurunda nasl cevap verecekler? nallah biz o gün onlarn yakalarna yapacaz. dedi.

Ana Sayfaya Git