GABB başkanlığına Selçuk Mızraklı seçildi

GABB'ye başkan seçilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, birliğin son bir kaç yıldır işlevsizleştirildiğine dikkat çekerek, "Bu kurumu çalıştırmak, işletmek ve verimli kılmak gerekiyor" dedi.

Haberler 22.06.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesi Belediyeler Birlii (GABB), 2019 ylnn birinci dönem meclis toplantsn Yeniehirdeki Sümerpark sosyal hizmet binasnda gerçekletirdi. Toplantya, aralarnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB) Ebakan Selçuk Mzrakl, Kars Belediye Ebakan Ayhan Bilgenin de bulunduu birlie bal 101 belediye ebakan ve bakan ile belediye meclis üyeleri katld.

Toplantnn açl konumasn yapan GABB Yaz leri Müdürü Metin Akdeniz, birliin yapsna ve yönetim sistemine ilikin bilgilendirmelerde bulundu. Yaplan seçim sonucu Birlik Bakanlna DBB Ebakan Selçuk Mzrakl seçildi. Seçilmesinin ardndan ksa bir konuma yapan Mzrakl, katlmclara teekkür ederek, Verdikleri göreve layk bir çalma, yürütme sözünü veriyorum. Hep beraber birlik bünyesi içindeki bütün belediyelerimizle ciddi bir senkronizasyon, orkestrasyon ve nitelikli bir çalma, verili bir faaliyet dönemi yürüteceimize olan inancm ifade etmek istiyorum dedi.

BRLMZDE DEMOKRAS DEERLER GÜçLENSN

Türkiyede birliklerine benzer birçok birliin olduunu dile getiren Mzrakl, geçen haftalarda yaplan seçimlerde birlik bünyesine herhangi bir HDPlinin alnmad Türkiye Belediyeler Birlii toplantsn hatrlatt. Toplantya deinen Mzrakl, Bu toplantda, yerellerden güçlendirilmesi ve gelitirilmesi gereken demokrasi deerleri anlamnda baz talihsizlikleri yaadk. imdi biz umuyoruz ve temenni ediyoruz ki bizim bünyemizde demokrasi deerleri güçlensin ve demokratik temsiliyet, katlmc mekanizma güçlenerek kendisini birlik faaliyetlerinde ifade etsin. Bu tür birlikler ha deyince bir araya gelen birlikler deil. Maddi birlikler de deildir. Hem anlay, kapasitesi olan hem de bu anlay ve kapasiteyi bir kolektif hayati çerçevede kullanan birliklerdir diye konutu.

SON BR KAç YILDA GABB LEVSZLETRLD

Bölgedeki kayglarn tüm partiler açsndan ortak olduuna iaret eden Mzrakl, Dolaysyla özellikle yerel yönetimlerden yana bu sürecin içerisinde bulunan herkesin de bu biriken kayglar telafi edecek bir yaklam içerisinde olmaldr. Burann altn kaln çizgiyle çizmek istiyorum. Bu konuda daha önce GABB ciddi ve saygn bir kurulu olarak görev yapt. Ve o dönemde birçoumuzun bildii gibi gerek ulusal gerekse de uluslararas düzeyde kabul gören, muhatap alnan ciddi anlamda da proje destei salayan bir bünyesi olumutu. Fakat, Türkiyenin ve özellikle bölgemizin son bir kaç yl içerisinde yaam olduu talihsizliklerden bir tanesi de GABBn ilevsizletirildii bir dönemi yaam olmasyd. imdi artk bizlerin elinde bir kapasite var, bir birlik ve kurum var. Bu kurumu gerçekten kurum gibi çaltrmak, iletmek ve verimli klmak gerekiyor. Bütün bu çalmalar da yaparken de nasl ki biz yerellerde ilerimizi yaparken demokratik katlm esas alan sadece kurumsal bünyesinden deil toplumsal bünyesinden beslenen o demokratik ileyii esas alyorsak, burada da birlik bünyesindeki bütün aktörleri söz ve karar süreçlerinde katlm imkan veren bir ileyii esas almamz gerekiyor ifadesinde bulundu.

SORUNLAR ÖNÜMÜZDE DURUYOR

Birlik bünyesinde üretilen deerlerin de hakkaniyet ve adalet ile dalm ve paylamn gerektiinin altn çizen Mzrakl, unlar söyledi: htiyaçlarn özellikle belirlenmesinde veya telafi edilmesi konusunda yine hakkaniyet ve adaletin esas alnmas, bölgede biriken temel balklar altna tarif edecek olursak; belediyelerin örnein bata hukuk, eitim, diplomasi ihtiyaçlarndan birlik bünyesinde ciddi ofisin olumas, beraberinde güçlü bir proje ofisinin tesis edilmesi gerekir. Bütün bunlarla beraber hepimizin önem ve deer atfettii özellikle balk olarak ifade etmem gerekirse kadn, çocuk, çevre ve engelsiz kentler gibi balklarda önemli bir takm admlarn da atlmas gerektiini bence hepiniz kabul ediyorsunuzdur. Bu noktada yaplmas gereken önümüzde birçok i olacak. Beraberinde arkadalarma unlar hatrlatmak isterim ki nasl ki biz belediyeler birlii ve u an ki meclis marifetiyle bir takm eksiklikleri telafi etme çabas içine girdiysek, belediyelerde demokratik katlmn en önemli organlarndan birisi olan kent konseylerinin bir an önce tesis edilmesi gerekir. Kent konseylerine toplumsal katlmn ve toplumun farkl aktörlerinin ve meclisler üzerinden paralel yaplar olarak güçlendirilmesi ve kent konseylerinin kapasitelerinin artrlmas gibi bir takm balklar da önümüzde duruyor.

KAYYIMLIK VCDANLARIMIZ YARALADI

Bilgi, birikim ve deneyim paylamnn esas alnmas gerektiini vurgulayan Mzrakl, konumasn öyle sonlandrd: Bütün bu belediyeler arasnda bu tür ibirliklerinin sadece birer protokol olmaktan öteye birer cisimlemi hallerini de ortaya koymak durumundayz. Örnein, Amed söz konusu olduu zaman burada bir istisnadr büyükehir ama 17 özellikle alt kademe belediye olmak üzere hepsiyle ciddi organizasyon ve orkestrasyonun kurulmas gerektiini hepimiz biliyoruz. Tabi bütün bunlar olurken yaam olduumuz talihsizlikleri de hepimiz biliyoruz. Bunlardan da demokrasi deerleri anlamnda hepimizin vicdanlarnn yararlandn da çok iyi biliyoruz. Sizler de biliyorsunuz ki kayyumlar atand zaman 2016 ylnda AKPli meclis üyeleri bile mecliste basn açklamas yapmtr ve bunun da demokrasiye yakmadn ifade etmilerdir. Kayymlk gibi bir ucubenin bir daha hiç bir ekilde yaanmamas hepimizin de temel talebi olmak durumundadr. Bu konuda da gerek kayymlk gerekse de YSK marifetiyle gelitirilen kayyumluklara kar olmak gerekir. Yani Demokratik irade adeta anayasann yazlmam birinci maddesi gibidir. Seçmen iradesi, yurttalk hakknn en temel tezahürlerinden bir tanesi bu anlamda da bu çalmalarn buraya hepsinin nakedilmesi gerekecek. effaflk, katlmclk ve demokratik temsiliyetinin en güçlü seviyeye çkarlmas, nasl ki yerellerde temel çk noktamz olacaksa ayn eyi GABB bünyesinde de yaanmas ve yaatlmas için elimizden gelen çabay harcayacamzn sözünü vererek, hepinizi saygyla selamlyorum ve baarlar diliyorum.

Mzraklnn konumasnn ardndan Birlik Meclisi Bakanlk Divan, birlik encümeni, plan ve bütçe komisyonu, denetim komisyonu üyeleri seçildi. Daha sonra oylamaya sunulan birliin faaliyet raporu ise oy çokluuyla kabul edildi.

YENDEN BRLE KATILDILAR

Önceki yllarda kayyum döneminde birlikten ayrlan Muun Korkut ilçesine bal Altnova, Erzurumun Karaçoban, Idr merkez bal Halfeli, Bitlisin Güroymak, Vann Erci ve Özalp, Arnn Patnos, Elazn Karakoçan ilçesi Sarcan beldesi, Idr merkez, Kars merkez, Hakkari merkez ve Erzurumun Karayaz belediyeleri yeniden oy çokluuyla birlie alnd. Birlikte olan Erzurumun Hns, rnak Silopiye bal Baverimli ve Elazn Karakoçan belediyeleri ise birlikten ayrld.

Ana Sayfaya Git