Gazilere maaş polemiği!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı "Terörle mücadelede yaralanan ve malullüğü söz konusu olmayan kişilere aylık bağlanmadığı gibi 15 Temmuz'da yaralanan ve malullüğü bulunmayan vatandaşlarımıza da aylık bağlanmamıştır. Sadece 258'ine maaş ödenmektedir"

Haberler 17.12.2017 - 12:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca baz basn yayn organlarnda yer alan 15 Temmuz gazilerinin tamamna maa ödendii, ayrca bu gazilere terörle mücadele gazilerinden daha yüksek ödeme yapld iddialarnn gerçei yanstmad bildirildi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, son günlerde baz basn yayn organlarnda çkan Gazilere 2 bin TL maa balkl haberlere ilikin açklama yaplmas gereinin doduu belirtildi.

Söz konusu haberlerde, 15 Temmuz gazilerinin tamamna maa ödendii, ayrca bu gazilere terörle mücadele gazilerinden daha yüksek ödeme yapld algsnn oluturulduu aktarlan açklamada, her iki iddiann da doru olmad ifade edildi.

Açklamada, Terörle mücadelede yaralanan ve malullüü söz konusu olmayan kiilere aylk balanmad gibi 15 Temmuzda yaralanan ve malullüü bulunmayan vatandalarmza da aylk balanmamtr. Sosyal Güvenlik Kurumundan alnan son verilere göre, 2 bin 723 15 Temmuz gazisinden sadece 258ine maa ödenmektedir. bilgisi yer ald.

- Maa balanmas için yüzde 60 ve üzerinde engellilik gerekiyor

15 Temmuz gazilerine maa balanmas ilemlerinde, Gazilerin yaralanma durumlarna göre, Maluliyet Tespiti lemleri Yönetmelii ve 1053 sayl Nizamnamedeki dereceler çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafndan her malulün deerlendirilmesi sonuçlarnn esas alnd belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

667 sayl KHK ile yaplan düzenlemede, gazilerimizin, maluliyet derecelerine göre yüzde 60 ve üzeri engelli olmas gerekir. Bu kapsamda gazilik maa balanan 95 gazi bulunmaktadr. Bu gazilerin maa da sabit olmayp, 1 ila 6 arasndaki maluliyet derecelerine göre deimektedir. Ödenen aylk tutar, en düük 2 bin 687 lira, en yüksek 3 bin 805 liradr.

Açklamada, 684 sayl KHKda yaplan düzenlemeye göre de gazilerin 1053 Sayl Nizamnameye göre derece tespitinin yaplmas gerektii anmsatlarak, u bilgiler paylald:

-Buna örnek olarak, sa veya sol elinin baz parmaklarnn yokluu bulunan bir gazimiz bu kapsamdadr. Bu kapsamda gazilik maa balanan 163 gazi bulunmaktadr. Bu gazilerin maa da sabit olmayp, 4 ila 6 arasnda deien maluliyet derecelerine göre deimektedir. Ödenen aylk tutar, en düük bin 505 lira 10 kuru, en yüksek 2 bin 298 lira 70 kurutur. Yukardaki bilgilerden de anlalaca üzere, toplam 2 bin 723 gazimizden 2 bin 465ine ilgili malullük dereceleri bulunmadndan herhangi bir biçimde maa balanmamtr.

- 15 Temmuz gazileri ile terör gazilerine ödenen maa

Baz haberlerde yer alan 15 Temmuz gazisine ödenen maan terör gazisine ödenen maatan daha yüksek olduu iddiasnn da gerçei yanstmadna dikkat çekilen açklamada, gazilerin maann belirlenmesinde maluliyet dereceleri için 1053 sayl Nizamnamenin esas alnd, dolaysyla bir gazinin maann belirlenmesinde dikkate alnan tek unsurun maluliyet derecesi olduu kaydedildi.

Açklamada, bu iddialara yönelik de u ifadelere yer verildi:

Nitekim terörle mücadele ederken yaralanan ve malullük derecesi ayn olan bir er veya erban maa ile 15 Temmuzda yaralanan sivil statüsündeki gazinin maa arasnda hiçbir farkllk bulunmamaktadr. Ayn ekilde 15 Temmuzda yaralanan bir polisimiz ile Nusaybinde terörle mücadele ederken yaralanan bir polisimizin malullük derecesi ayn ise her iki polisimize de ayn maa tutar ödenmektedir.

Ana Sayfaya Git