Geçmişe baksınlar!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz "Tek adam rejiminden bahsedenlerin biraz kendi geçmişlerine bakmalarında da çok büyük fayda olacağını düşünüyorum" dedi.

Haberler 04.03.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz, 15 Temmuz Türkiyenin demokrasi testi oldu. Türkiye bu testi baarl bir ekilde atlatt. Ondan sonraki günlerde bu baary kalc hale getirmemiz çok önemliydi. dedi. Ylmaz, Anayasa deiikliine ilikin, Meclis hükümetinden millet hükümetine geçelim diyoruz. Attmz admlar milleti güçlendiren ve milletin iradesini hakim klan admlardr. Bu sistemle Türkiye daha hzl büyüyecek diye konutu.

çeitli temaslarda bulunmak üzere dün sabah Diyarbakra gelen AK Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz ilk olarak l Valisi Hüseyih Aksoyu ziyaret etti. Ak Parti Milletvekilleri Galip Ensariolu, Ebubekir Bal ile l Bakan Muhammet dara Akarn elik ettii Ylmaz, burda l Valisi Aksoyla yapt görüme sonrasnda, stanbul Politikalar Merkezince bir otelde düzenlenen, 15 Temmuz Sonras Kapsayc Büyüme çaltayna katld. Ylmaz yapt konumada, 15 Temmuzun baarsz ve hain bir darbe giriimi olduunu söyledi.

Darbe giriiminin ülkenin geldii noktay gösterme durumunda önemli bir hadise olduunu belirten Ylmaz, bu giriimin içinde bulunulan sistemin sorunlarn ve bu sistemin darbe üreten ortama halen sahip olduunu gösterdiini kaydetti.

Ylmaz, darbe giriimin baarsz olmas, bu baarszl siyaset kurumunun milletle bütünleerek salamasnn ülkenin geldii seviyeyi gösterdiini dile getirerek, öyle devam etti:

Bu durum olumlu anlamda Türkiyenin geldii noktay gösteriyor. Sokaa çkan, tankn, topun önünde duran insan, medya, yerel yönetim, sivil toplum ve meslek kuruluu, Türkiyenin bu darbe giriimlerine uygun olmadn, bunlara tahammülünün olmadn gösterdi. 15 Temmuz Türkiyenin demokrasi testi oldu. Türkiye bu testi baarl bir ekilde atlatt. Ondan sonraki günlerde bu baary kalc hale getirmemiz çok önemliydi. Ülkeye, demokrasiye, insanlarn iradelerine sahip çkmas ve yaplan saldrlara kar birlikte mücadele edebilmesini zamana yaymamz ve kurumsallamamz çok önemli. Sadece scak bir gelime olarak deil zaman içinde ülkemizin geleceini ekillendiren bir hadise olarak ele almamz da son derece önemli.

YEN SSTEMN ODAINDA MLLET VAR

15 Temmuzdan sonra birçok yapsal reformlarn baladna iaret eden Ylmaz, ordu reformunun, ordunun artk kendi asli ilerine younlamas, demokrasi için tartmal bir kurum olmaktan çkmas, sivil asker ilikilerinin yerine oturmas için yapldn vurgulad.

Vesayetçi zihniyetle bakanlar milleti bir çocuk gibi alglamlar, akli melekeleri yetersiz bir topluluk olarak görmüler, kendi menfaatini bilmeyen ve tayin edemeyen topluluk olarak alglamlar. Ona göre bir kurumsallama gerçeklemi. Bu kurumsallamann en önemli unsurlarndan biri de Cumhurbakanl olmu. diyen Ylmaz, unlar kaydetti:

Cumhurbakanl makam bizdeki haliyle bir parlamenter sistem deil. Türkiyede bir mevcut sistem var. Bu sistem daha çok vesayetçi bir yapyla kurgulanm. çift bal bir yönetim sistemi hazrlanm. Getirdiimiz teklif ile milleti daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Getirdiimiz iki sandkta milletin birinde meclisi ve yasamay belirlemesi, ikinci sandkta ise dorudan hükümeti belirlemesi yaplacak. Mevcut sistem üzerinden cumhurbakanl sistemini yorumlayanlar hata yapyorlar. Yeni gelen sistemin odanda millet var. Ayn anda yürütmeyi de, yasamay da tayin eden bir millet olacaktr. 15 Temmuzda gücünü ortaya koyan millet aslnda yeni yönetim sistemiyle çok daha önemli bir konuma gelecek. Meclis hükümetinden millet hükümetine doru bir geçi olacaktr.

Haksz baz eletirilerin yapldn belirten Ylmaz, muhalefetin rejim tartmas ve tek adam rejimi gibi konuyu farkl yerlere çekmeye çaltn düündüünü aktard.

TEK ADAM REJM TARTIMASI

Ylmaz, tek adam rejiminin çoulcu demokratik bir ortamda olmayacan dile getirerek, milyonlarca insann belirli bir süre olarak seçtii bir kiinin tek adam rejimini üretemeyeceini anlatt.

Tek adam rejiminden bahsedenlerin biraz kendi geçmilerine bakmalarnda da çok büyük fayda olacan düünüyorum. Yeni önerdiimiz, dünyann en baarl lideri de olsa en fazla iki dönem sistemini öngörüyor. Meclisin tamamen yasa yapma tekeline sahip olmas öngörülüyor. ifadelerini kullanan Ylmaz, unlar dile getirdi:

Bütçe dnda hiçbir kanun teklifini hükümet sunamayacak. Bütçenin de onay yetkisi Mecliste olacak. Yarg ile ilgili yeni düzenlemeler getiriyor paket. Bamszln yan sra tarafszl öngören bir sistem olacak. Sivil asker ayrmn yargda ortadan kaldran ve yargda birlii salayan bir tekliftir. Sadece askeri disiplin mahkemelerinin olduu bir yarg sistemi olacak.

Bugünkü sistemde cumhurbakannn tek bana yapt i ve ilemlerin yarg denetimine tabi olmadn bildiren Ylmaz, yeni getirilecek sistemde bütün i ve ilemlerin yarg denetimine açldn vurgulad. çaltay daha sonra basna kapal devam etti. çaltaya, stanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman, ve baz sivil toplum kurulularnn temsilcileri katld.

STK TEMSLCLER VE KANAAT ÖNDERLER

Diyarbakrdaki temaslarn sürdüren Ylmaz, DS 10. Bölge Müdürlüü Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantda, sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Ylmaz, burada yapt konumada, tarihi bir halk oylamasnn arefesinde olunduunu söyledi. Siyaset anlaylarnn özünde milletle siyaset yapma anlaynn olduunu vurgulayan Ylmaz, Mevcut sistem Türkiyeyi amaçlarna ulatrabilecek bir sistem deil. Bunun en büyük aclarn da geçmite bu bölgedeki insanmz çekti. Baörtüsü yasandan, anadil yasana kadar birçok yasakla bu sistem içinde karlatk. Bu sistem darbeler, ekonomik krizler ve istikrarszlklar üretti. Onun bedelini de yine tüm toplum olarak ödedik. Ama burada yaayan bölgedeki insanlar daha çok ödedi. ifadelerini kulland.

TÜRKYE DAHA HIZLI BÜYÜYECEK

Ylmaz, sistemin engellemelerine ramen üstün baar sergilediklerine iaret ederek, saldrlara ramen hizmet sunduklarn aktard.

Meclis hükümetinden millet hükümetine geçelim diyoruz. Attmz admlar milleti güçlendiren ve milletin iradesini hakim klan admlardr. Bu sistemle Türkiye daha hzl büyüyecek diyen Ylmaz, Türkiyenin zor bir süreçten geçtiini belirtti.

BÖLGE NSANINDAN ALLAH RAZI OLSUN

Ylmaz, Birileri bu bölgede yaayan insanlar mevcut sistemin bekçisi olsun istiyorlar. Buradaki toplumu buna davet ediyorlar. Biz de diyoruz ki; Dou ve Güneydouda yaayan insanmz bu mevcut sistemin bekçisi deiller. diye konutu.

Bölgedeki vatandalarn saduyusuna deinen Ylmaz, vatandalarn 15 Temmuzda sokaa çkarak, hain darbe giriimine kar vatann, bayran ve milletini sahiplendiini bildirdi. Vatandalarn 15 Temmuzda güzel bir tavr ortaya koyduunu anlatan Ylmaz, Cenab- Allah bu bölgede yaayan insanmzdan raz olsun. Daha önce bu çukur siyasetine de vatandamz çok doru bir tepki ortaya koydu. Vatandalarmz çukurlar kazanlara kar sokaa çkmayarak tepkisini ortaya koydu. FETÖ darbe giriimine kar da sokaa çkarak tepkisini ortaya koydu. Her ikisinde de terörden yana olmadn, birlikten ve beraberlikten yana olduunu güzel ekilde ifade etmi oldu. eklinde konutu. Ylmaz, bu dönemde hiçbir dönemde olmayan önemli hizmetler ve reformlar gerçekletirdiklerini kaydederek, bundan duyduklar mutluluu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git