Gelecek Partisi'nde 'A takımı' açıklandı

Gelecek Partisi Başkanlar Kurulu açıklandı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkan olduğu partide sözcü Selim Temurci olurken Genel Sekreter Şenol Gürşan olarak belirlendi.

Haberler 26.12.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Partisinin bakanlk ve politika izleme kurullarn açklayan Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Erdoann Libya ile anlamasn doru, Kanal stanbul projesini ise yanl buldu.

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, Parti Bakanlk Kurulu ve gölge kabine olarak nitelendirilen Politika zleme Kurulu bakanlarn açklad. Ankarada bir otelde açklama yapan Davutolu, Cumhurbakan ve AKP Genel Bakan Tayyip Erdoana Libya ile anlama konusunda destek verirken, Kanal stanbul projesinin doru olmadn belirtti.

LBYA ANLAMASINA DESTEK

Gündemdeki konulara ilikin deerlendirmelerde bulunan Davutolu, Politika zleme Kurulu önümüzdeki hafta Kanal stanbul ve kapsaml bir ekonomik tahlil raporu ile 2019 ylnn deerlendirmesi konularnda raporlar açklayacaz. Libya konusunda Dou Akdenizde stratejik çalmalar yaplrken bizler de görevdeydik. Dou Akdeniz Türkiyenin en önemli hayat alandr. Stratejik açdan ihmal edilememesi gereken, çkarlarmzn olduu, gelecekte ülkemizin güvenlii ilgilendiren sadece askeri güvenliini deil enerji güvenliini de ilgilendiren bir karar dedi.

Dolaysyla Libya ile yaplan anlama dorudur diyen Davutolu, öyle devam etti: Türkiye Akdenizin en uzun kysna sahiptir. Akdeniz ile ilgili hiçbir gelimenin dnda kalamaz. Dou Akdenizde özellikle Msrla ilikilerimizin iyi olduu 2012 ylnda Türkiye-Msr-Libya arasnda Dou Akdeniz balamnda bir mutabakat salanmak üzereydi. Ancak Msrda gerçekleen darbe sonrasnda Türkiye ve Msr arasndaki iliki kötüleince maalesef yaplamad. imdi Türkiye ve Libya yaplan anlama bir koridor olarak Türkiyenin ana kta ülkesi olarak son derece önemlidir ve doru bir admdr. Burada dikkat edilmesi gereken husus Libyann uluslararas alanda tannm hükümeti ile çalmalar yürütülürken, Libyada da bir iç sava sürüyor. ç savan seyrinin doru takip edip Türkiyeyi bu iç savata ileride telafisi mümkün olmayacak askeri risklerin içine girmeksizin bu çalmalarn yürütülmesi lazm. Türkiye soukkanl bir ekilde soruna yaklamal. Atlacak askeri admlar dikkatle atlmal.

KANAL STANBUL SORUN

Davutolu, Kanal stanbul tartmalar için de unlar söyledi: Montrö ve Kanal stanbul ile ilgili kapsaml bir raporu haftaya sizinle paylaacaz. Kanal stanbul gündeme geldiinde Dileri Bakan olarak Montröde dourabilecei skntlar devlet içi istiarelerde dikkat çekmitik. Babakanlmz döneminde de Kanal stanbulla ilgili kanaatlerimizi özellikle ilgili kurumlarla stratejik çerçeve gerçekletirdik. Burada ekolojik olarak çok ciddi sorunlar söz konusu. Diplomatik olarak Montrönün Türkiyenin en önemli anlamalarndan ve kazanmlarndan biri olduu göz önüne alnmaldr. Bu kazanmlara halel getirecek herhangi bir uygulamadan kaçnlmaldr. Ekolojik fizibilite raporlar dikkatle incelenmeli, Marmara Denizinin ekolojik özellikleri ve su havzalar tekrar gözden geçirilmeli. Babakanlk görevindeyken aldm raporlardan tatmin olmadm için birçok alanda fizibilite yaplmas konusunda talimat verdim. çok ciddi kayglarmz söz konusuydu.

Davutolu, konumasn öyle sürdürdü: Hepimizin üzerinde durmas gereken u, insanlk tarihinde en zor korunan alan adalardr. Kanal stanbul projesinin hayata geçmesi halinde ada oluacak. O zamanki Genelkurmay Bakanna böyle bir adann nasl savunulmas gerektii konusunda çalma yapmas için talimat vermitim. Bu köprülerin çökmesi durumda ana stanbulun nasl korunaca konusunda talimat vermitim. Bu proje siyasi kutuplamalarn dnda teknik, ekolojik olarak konunun uzmanlar tarafndan tartlmal. Bu konunun salt siyasi gündem olmas konusunda tartlarak bu balamda gelecek nesillere brakaca stanbul konuulmal. Ben bütün bu konular Sayn Cumhurbakanna Ocak 2018de aktardm. Kanal stanbul ile kayglarm ilettim, bu projeden vazgeçilmesi konusundaki görülerimi aktarmtm.

Kurulda yer alan isimler öyle:

BAKANLIK KURULU

Siyasi ler Bakanl ve Parti Sözcülüü: Selim Temurci

Tekilat Bakanl: Nedim Yamal

Seçim ve Hukuk leri Bakanl: Ayhan Sefer Üstün

Sivil Toplum ve Halkla likiler Bakanl: Selçuk Özda

Politika zleme Kurulu Koordinatörlüü: Feridun Bilgin

Yerel Yönetimler ve ehircilik Bakanl: Doan Demir

letiim Bakanl: Neslihan çevik

D likiler Bakanl: Ümit Yardm

Sosyal Politikalar Bakanl: Feramuz Üstün

Aratrma, Gelitirme ve Biliim Bakanl: Etiyen Mahcupyan

nsan Haklar Bakanl: Vahdettin nce

Parti çi Eitim Bakanl: Mehmet Ali Pulcu

Kültür ve Sanat Politikalar Bakanl: Sema lkin Ün

Kadn Politikalar Bakanl: Habibe çiftçiolu Baar

Gençlik Politikalar Bakanl: Mustafa Gözel

dari ve Mali ler Bakanl: Abdullah Baç

Genel Sekreter: enol Güran

POLTKA ZLEME KURULU

Adalet Politikalar Bakanl: Ali Aydn

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Politikalar Bakanl: Seren Yldz

çevre ehircilik Politikalar Bakanl: Cuma çten

Hazine ve Maliye Politikalar Bakanl: Serkan Özcan

çileri Politikalar Bakanl: Yeim Karada

Kültür ve Turizm Politikalar Bakanl: Yusuf Ziya Özcan

Savunma Politikalar Bakanl: Salih Aynural

Salk Politikalar Bakanl: Serpil Bulut

Sanayi ve Teknoloji Politikalar Bakanl: Ali Akmaz

Ticaret Politikalar Bakanl: Mustafa Mente

Ulatrma ve Altyap Politikalar Bakanl: Mustafa Öztürk

Ana Sayfaya Git