Gençlerin reise güvenleri tam!

YORSAM Araştırması: Güneydoğu'da gençler Yargıya değil, Cumhurbaşkanlığına güveniyor.

Haberler 21.02.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YORSAMn, Diyarbakr, Mardin ve anlurfa illerinde, 1200 genç ile yapt, Güneydou Anadolu Bölgesinde gençliin siyasal, sosyal ve gelecek beklentilerinin tespitine yönelik saha aratrmasnn sonuçlar açkland.

YAAMA DAR MEMNUNYET

Anketteki Yaamnzdan memnun musunuz? sorusuna gençlerin yüzde 23.4ü olumsuz yanr verirken, çok memnunum diyenlerin oran yüzde 12.8, Oldukça memnunum diyenlerin oran yüzde 12.8de kalrken, ankete katlan gençler, isizlik ve ekonomiyi sorun olarak gördüler. Gençler, yüzde 28.8 ile isizlik, yüzde 21.5 ile Eitim, yüzde 17.8 ile güvenlik, daha sonra ekonomi, hak ve özgürlükler ve son olarak deer sorunlar sralad.

GENçLER GELECENDEN UMUTLU DEL

Ankette sorulan Geleceinizden umutlu musunuz? sorusuna gençlerin yüzde 25,8inin umutlu olmadn, söylerken Sizce Türkiye iyi yönetiliyor mu sorusundaki tabloya göre gençlerin yüzde 47.4 ü ülkenin iyi yönetildiini söyledi.

GÜVENLR KURUMLARIN BAINDA KÜLLYE

Güvenilir kurum sralamasnda Cumhurbakanl yüzde 30.4 ile ilk srada yer alrken onu yüzde 18 ile TBMM, yüzde 9.3 ile Hükümet, yüzde 5.1 ile Emniyet ve yüzde 3.8 ile Yarg geldi. Ankete katlanlarn yüzde 28.4 oran da hiçbir kuruma güven duymadklarn söyledi.

DYARBAKIRda bulunan Yeni Ortadou Stratejik Aratrmalar Merkezi (YORSAM) Diyarbakr, Mardin ve anlurfada 1200 genç ile yapt anket çalmasnda, gençlere göre en güvenilir kurum Cumhurbakanl olurken, en güvensiz kurumlar arasnda yargnn son sralarda yer ald belirtildi.

BÖLGEDE YAPILAN ANKET

YORSAMn, Diyarbakr, Mardin ve anlurfa illerinde, 1200 genç ile yapt, Güneydou Anadolu Bölgesinde gençliin siyasal, sosyal ve gelecek beklentilerinin tespitine yönelik saha aratrmasnn sonuçlar açkland. Anket sonucunu açklayan YORSAM Bakan ve Dicle Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öretim üyesi Doç.Dr. Ylmaz Demirhan, aratrmann temel amacnn Güneydou Anadolu Bölgesinde 18-35 ya grubundaki genç nüfusun siyasal, sosyal ve gelecekten beklentilerini tespit etmek olduunu söyledi. Anket ile gençlerin hayatndaki en önemli deerin ne olduu, yaamlarndan ve Türkiyede yaamaktan memnun olup olmadklar, ülkeyi yönetenlere bak açlar ve gelecekten umutlu olup olmadklar gibi baz sorular yöneltildiini söyleyen Doç.Dr.Demirhan, 23-30 Ocak 2017 tarihleri arasnda Diyarbakr, anlurfa ve Mardin illerinde 1200 kii ile yüz yüze ve tesadüfi yöntemle anketin yapldn söyledi. Demirhan, ankete katlan katlmclardan 741i erkek, 459u ise kadn olduunu söyleyen YORSAM Bakan Doç.Dr.Ylmaz Demirhan, öyle konutu:

YAAMA DAR MEMNUNYET

Anketteki Yaamnzdan memnun musunuz? sorusuna gençlerin yüzde 23.4ü olumsuz yanr verdi. çok memnunum diyenlerin oran yüzde 12.8, Oldukça memnunum diyenlerin oran yüzde 12.8, Memnunum diyenlerin oran ise yüzde 38.5, hiç memnun olmadn söyleyenlerin oran ise yüzde 12.5 çkt. Bununla birlikte ankete katlanlarn çou memnuniyetini dile getirse de geriye kalan 3te 1lik memnuniyetsiz kesiminde dikkate alnmas gerekmektedir. Ankete katlan gençler, isizlik ve ekonomiyi sorun olarak gördüler. Size göre Türkiyenin en önemli sorunu nedir? Önem srasna göre sralaynz? soruna gençler, yüzde 28.8 ile isizlik, yüzde 21.5 ile Eitim, yüzde 17.8 ile güvenlik, daha sonra ekonomi, hak ve özgürlükler ve son olarak deer sorunlar sralad.

GENçLER GELECENDEN UMUTLU DEL

Doç.Dr. Demirhan, ankette sorulan Geleceinizden umutlu musunuz? sorusuna gençlerin yüzde 25,8inin umutlu olmadn söylediini belirterek, çok umutluyum diyenlerin oran yüzde 10.3, Oldukça umutluyum diyenlerin oran yüzde 9.2, Umutluyum diyenlerin oran yüzde 41.3, Umutlu deilim diyenlerin oran 25.8 ve Hiç umutlu deilim diyenlerin oran yüzde 13.3 çkt. Sizce Türkiye iyi yönetiliyor mu sorusundaki tabloya göre gençlerin yüzde 47.4 ü ülkenin iyi yönetildiini, buna karn yüzde 52,6snn ise iyi yönetilmediini söyledi diye konutu.

Ankete katlan gençlerin, en güvenilir kurum olarak Cumhurbakanln gördüklerini ifade eden YORSAM Bakan Doç.Dr.Ylmaz Demirhan, konumasn öyle sürdürdü:

GÜVENLR KURUMLARIN BAINDA KÜLLYE

Güvenilir kurum sralamasnda Cumhurbakanln yüzde 30.4 ile ilk srada yer alrken onu yüzde 18 ile TBMM, yüzde 9.3 ile Hükümet, yüzde 5.1 ile Emniyet ve yüzde 3.8 ile Yarg geldi. Ankete katlanlarn yüzde 28.4 oran da hiçbir kuruma güven duymadklarn söyledi. Yine anket kapsamnda gençlere, mkannz olursa Türkiye dnda bir ülkede yaamak ister misiniz? sorunu yant veren gençlerin yüzde 54ün evet dediini, yüzde 38i hayr dediini ve fikri olmayanlarn orannn ise yüzde 7.7 olduunu tespit ettik diye konutu.

Ana Sayfaya Git