Genelkurmay Haftalık Bilgilendirme Yaptı

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan haftalık bilgilendirmede, yurt içerisinde bölücü terör örgütüne karşı mücadele edildiği, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde güvenliğin sağlanıp terör nedeniyle göç eden halkın geri dönüşünün desteklendiği, Suriye'nin İdlib kentinde ateşkes sürecinin devamının sağlanması amacıyla gözlem noktalarının tesis edildiği ve Afrin'in teröristlerden arındırılmasına yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı'na başarıyla devam edildiği belirtildi.

Haberler 04.03.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) ülke ve milletin güvenliini salamak maksadyla, yurt içerisinde ve yurt dnda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA bata olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelesini kararllkla sürdürdüü belirtilen bilgilendirmede, 24 ubat- 02 Mart tarihlerinde, PKK/KCK terör örgütünün barnma alan ve yurt içine geçi güzergh olarak kulland rnak, Siirt, Diyarbakr ve Bitlis ile Irakn kuzeyinde yürütülen orta ve küçük çapl operasyonlara devam edildii kaydedildi. 17 teröristin etkisiz hale getirildii operasyonlarda; 16 tüfek, 1 tabanca, 1 roketatar, 56 bin 796 hafif silah mühimmat, 15 el bombas, 1 havan mühimmat, 21 roketatar mühimmat, 21 roketatar sevk fiei, 2 antipersonel mayn, 1 kilo 278 gram amonyum nitrat, 7 fünye, 20 arjör, 1 telsiz1 gece dürbünü, 4 el dürbünü ve 25 el yapm patlayc (EYP) yapmnda kullanlaca deerlendirilen LPG tüp ele geçirildii açkland.

TERÖRSTLERN FNANS KAYNAKLARINA DARBE

12 EYPnin tespit edilerek imhasnn gerçekletirildii açklanan bilgilendirmede, teröristlerin silah mevzi, snak, barnak, maara ve depo olarak kulland 23 hedefin imha edildii ifade edildi. Etkili hudut güvenlii ve hizmetleri kapsamnda icra edilen denetim ve kontroller sonucunda ise snrlardan yasa d geçi yapmaya çalan 7 bin 402 kiinin yakaland kaydedildi. PKK/KCK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarndan olan kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadeleye yönelik ise hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde kaçak 49 bin 300 paket sigara, 700 litre akaryakt ve 8 cep telefonu ele geçirildii bildirildi.

FIRAT KALKANI HAREKTI

Suriyenin kuzeyinde icra edilen Frat Kalkan Harekt ile hudut güvenliinin salanp, DEA terör örgütünün tehdit ve saldrlar önlenerek, yerinden edilmi kimselerin yurtlarna dönüüne katk salamak, sivilleri korumak ve yaanan terör olaylarndan zarar görmelerinin engellenmesinin amaçland belirtilerek, öyle denildi:

Frat Kalkan Harektnda, Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan desteklenen Özgür Suriye Ordusunun youn ve kararl mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasnda bulunan toplam 243 meskn mahal ve 2 bin 15 kilometrelik alan kontrol altna alnmtr. Bab bölgesinde patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar sürdürülürken; PKK/KCK/PYD/YPG ve DEA terörist unsurlarnn Afrinden douya, Münbiçten batya doru gerçekleen saldrlarn durdurmaya yönelik alnan tedbirlerin uygulanmasna hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir. Bölgede yürütülen normalleme çalmalarna katk salanmaktadr.

DLBDE GÖZLEM NOKTALARI

TSKnn haftalk bilgilendirmesinde, dlib bölgesinde, Astana görümeleri kapsamnda atekesin etkinliinin artrlmas, çatmalarn sona erdirilmesi, insani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüü için uygun artlarn salanmas ve ihtilafn barçl yollarla çözülmesi için uygun koullarn oluturulmasna destek salamak maksadyla, Türk Silahl Kuvvetleri birliklerinin Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapt hatrlatlarak, öyle denildi:

Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaral Gözlem Noktas, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaral Gözlem Noktas, 19 Kasm 2017 tarihinde 3 Numaral Gözlem Noktas, 05 ubat 2018 tarihinde 6 Numaral Gözlem Noktas, 09 ubat 2018 tarihinde 7 Numaral Gözlem Noktas, 15 ubat 2018 tarihinde ise 8 Numaral Gözlem Noktas tesis edilmitir. Dier Gözlem Noktalarnn açlarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalmalara devam edilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri unsurlar bölgedeki görevlerini Astana görümelerinde garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde sürdürmektedir.

ZEYTN DALI HAREKTI

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, snr hatt ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak maksadyla, Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak amacyla 20 Ocak 2018 saat 17.00den itibaren Zeytin Dal Harektnn balatld hatrlatld. Harektn, Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, BMGKnin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayl kararlar ve BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildii vurgulanan TSK açklamasnda, öyle denildi:

anl tarihimiz ve kültürümüz gerei harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta olup, sivil/masum kiilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Ayn zamanda harektn balangcndan itibaren, harekt alannda bulunan dini ve kültürel yaplar, tarihi eserler ve arkeolojik kalntlar ile kamu yararna faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahl Kuvvetleri unsurlarnn hedefleri arasnda bulunmamaktadr. Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz tarafndan, uluslararas hukuk ve anlamalar tarafndan yasaklanm mühimmat kullanlmamaktadr. Bu tür mühimmat Türk Silahl Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadr. Kara ate destek vastalarmz da ayn esaslarla hareket etmektedir. Kullanlan silah ve mühimmat dhil tüm faaliyetler, Silahl çatma Hukukuna uygun ve meru zeminlerde yürütülmektedir.

2434 TERÖRST ÖLDÜRÜLDÜ

Harektn balangcndan itibaren TSKya ait sava uçaklar tarafndan PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütüne ait 924 hedefin imha edildii ve en az 2 bin 434 teröristin etkisiz hale getirildiinin tespit edildii belirtilen açklamada öyle denildi:

Harektn balangcndan itibaren Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafndan PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütüne ait 924 hedef imha edilmitir. Harekt kapsamnda, u ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 2 bin 434 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildii tespit edilmitir. Terör örgütü mensuplar ile girilen çatmalarda bugüne kadar 41 kahraman silah arkadamz ehit olmu, 199 kahraman silah arkadamz yaralanmtr. Yaralanan 63 kahraman silah arkadamzn tedavileri tamamlanm ve görevlerine dönmülerdir. Hava harekt ve kara ate destek vastalar ile desteklenen kara harekt planland ekilde baaryla devam etmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan yürütülen tüm faaliyetler, geçmite olduu gibi bugün de kendisine duyduu özgüven ile effaf bir ekilde yürütülmektedir. Zeytin Dal Harekt bölgede bar ve istikrar salamak üzere tüm teröristlere kar, ahlaki deerler ve uluslararas hukuk kurallar çerçevesinde en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar ayn azim ve kararllkla sürdürülecektir. Türk Silahl Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandalarnn can güvenliini salamak maksadyla, mill birliimizi ve bölünmez bütünlüümüzü hedef alan bata FETÖ/PDY/PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini, yurt içi ve yurt dnda kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hle getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararllndadr.

Ana Sayfaya Git