Gıda Mühendisleri: Taklit ve tağşişe verilen cezalar çok az, denetimler yetersiz

TMMOB Gıda Mühendisleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın paylaştığı taklit ve tağşiş yapılan ürünler ve firmaların listesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Uygulanan para cezaları çok az, bu cezalar üreticinin kazandığının çok çok altında. Gerekirse bu firmalar kapatılmalı, başka bir isimle faaliyete başlamaları engellenmeli” denildi.

Haberler 17.09.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, üretiminde taklit ve tai (içine baka madde kartrlan) yaplarak piyasaya sürüldüü tespit edilen, 91 firmaya ait 113 ürünün listesini paylat. Konuyla ilgili açklama yapan TMMOB Gda Mühendisleri Taklit, tai ve hileli gda üreten firmalarn sadece ifas yetmez. Bakanlk, ürün grubundan alnan numune miktarn, bu numunelerin yüzde kaçnn hileli olduunu da kamuoyuyla paylamal. fas yaplan ürünün parti numaras ile birlikte numune alma ve analiz tarihinin de belirtilmesi effaflk ve tüketicinin daha net bilgilendirilmesi konusunda fayda salayacaktr diyerek bakanla çarda bulundu.

CEZALAR CAYDIRICI DEL

Bakanlk tarafndan verilen cezalarn caydrc olmad vurgulanan açklamada para cezalarnn miktarnn önemli olduu belirtilerek, Uygulanan para cezalar çok az, bu cezalar üreticinin kazandnn çok çok altnda, daha caydrc olmal, gerekirse bu firmalar kapatlmal, baka bir isimle faaliyete balamalar engellenmeli, ticaretten men edilmeli ifadeleri kullanld.

DAHA FAZLA VE DAHA ETKN DENETM YAPILMALI

Türkiyede sadece kaytl imalathane ve tesislerin denetlenebildii vurgulanrken, Tarm ve Orman Bakanl sisteminde kayd olmad için merdiven alt tabir edilen iletmelerin ticaret hayatlarn sürdürdüüne ve piyasada haksz rekabete yol açtna dikkat çekildi.

Ülke genelinde denetime tabi 12 binin üzerinde onayl, 635 binin üzerinde kaytl iletme bulunduu, ancak Tarm ve Orman Bakanlnda görevli gda kontrolörü saysnn 7004 olduu belirtilen açklamada, taklit ve taiin önüne geçilmesi için daha fazla ve daha etkin gda denetimi yaplmas gerektii ifade edilerek Mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 215 bin 996 denetim yapld ve sadece 174ü için savcla suç duyusunda bulunulduunu görebiliriz. Toplam 688.159 gda iletmesi bulunmaktadr. Bu iletmelerin 12.788 adedi onay kapsamnda, 675.371 adedi ise kayt kapsamnda bulunmaktadr. Kaytl iletmelerin 76.215i üretim yeri, 316.018i sat yeri, 280.138i toplu tüketim yeridir. üphesiz ki, halk sal ve gda güvenlii, iletme ba ylda ortalama bir kez yaplan denetimle salanamaz denildi.

GIDA ENFLASYONU DURDURULMALI

Gda kontrol görevlilerinin özlük haklarnn iyiletirilmesi, can güvenliklerinin salanmas ve kamuda daha çok istihdam edilmelerinin gerektii belirtilen açklamada, Ayrca, taklit ve taiin sosyoekonomik boyutunu da incelemek gerekir. Dünya genelinde düü göstermesine ramen ülkemizde hemen her ay önlenemeyecek ekilde artan gda enflasyonu durdurularak vatandan alm gücünün arttrlmas taklit ve tai ile mücadelede önemli bir nokta olacaktr ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git