Gıdada usulsüzlüğe göz açtırılmıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, yılbaşından itibaren gıda işletmelerine yönelik 485 bin 621 denetim yaparken olumsuzluk tespit edilenlere 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 lira idari para cezası uyguladı, 33 işletme için de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu

Haberler 03.06.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, ylbandan itibaren gda iletmelerine 485 bin 621 denetim yaparken, olumsuzluk tespit edilenlere 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 liralk idari para cezas uygulad. Turizm sezonunun balamas nedeniyle bu alandaki iletmelere yönelik denetimler de younlatrld.

Türkiyede gda güvenilirliinin salanmasna yönelik birincil üretimden tüketiciye kadar tüm aamalarda resmi kontroller yaplyor. Bu kontroller, planl olarak risk esasna göre önceden haber verilmeden ya da üphe, ikayet, ihbar, Tarm letiim Merkezi, CMER ve Alo 174 Gda Hatt kapsamnda ikayet edilen ürün ve firmalara yönelik gerçekletiriliyor.

Bakanlk, ylbandan itibaren gda iletmelerine toplam 485 bin 621 denetim yapt. Bu denetimler sonucu olumsuzluk tespit edilen gda iletmelerine yönelik 3 bin 598 adet ve toplamda 34 milyon 955 bin 529 lira idari para cezas uyguland. 33 iletme için de cumhuriyet savclna suç duyurusunda bulunuldu.

Bu yl içinde yaplan denetim sonuçlarna göre, gda kodeksine aykr üretim, gdalarda taklit ve tai, piyasaya arz edilen gdann izlenebilirliinin salanamamas, Bakanlk tarafndan belirlenen hijyen esaslarna aykr hareket etme, Bakanlktan onay veya kayt belgesi almadan faaliyette bulunma ve son tüketim tarihi geçtii tespit edilen ürünlerin piyasada bulunmas gibi konularda ihlallere rastland.

KAMUOYUYLA PAYLAILIYOR

Ayrca, gda iletmelerinin resmi kontrollerinde laboratuvar sonucu ile taklit ve tai yapld kesinleen ve kiilerin hayatn ve saln tehlikeye düürecek ekilde bozulmu, deitirilmi gdalar üreten ve/veya satan firmalarn ad, ürün ad, markas, parti ve/veya seri numaras bilgileri Bakanln resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Bakanlk, söz konusu kamuoyu duyurularna 2012 ylnda balarken, 2012-2021 yllarnda yaplan 26 duyuruda toplam 1609 firmann 3 bin 605 farkl parti ürünü kamuoyuyla paylald.

Bugüne kadar yaplan kamuoyu duyurular ürün gruplarna göre incelendiinde, et ve et ürünleri 1091 parti, süt ve süt ürünleri 970 parti, bitkisel ya 782 parti, takviye edici gda 282 parti ve bal 166 parti olmak üzere en çok kamuoyuna duyurusu yaplan ürün gruplar arasnda yer ald.

TURZM LETMELERNE ÖZEL ÖNEM

Turizm sezonunun balamas, özellikle turizme yönelik faaliyet gösteren otel, pansiyon, lokanta, fast-food, kafe, çay bahçeleri gibi gda iletmelerinde hareketliliin daha fazla olmas sebebiyle tüketici salnn korunmas ve vatandalara güvenilir gda sunulmasnn temini amacyla resmi kontroller bu alanlarda sklatrlyor.

Turizm sezonunun balamasyla birlikte 81 tarm ve orman il müdürlüklerinde görevli, konusunda uzman kontrol görevlilerince iletme denetimleri yaplyor, sorunlu bulunan iletmelerdeki eksikliklerin giderilmesi için süre veriliyor. Denetimlerde üretim yerleri, perakende gda sat yaplan yerler ile toplu tüketim gerçekletirilen yerlerde asgari teknik ve hijyenik koullar kontrol ediliyor, sat yaplan ürünlerin mevzuata uygunluklar denetlenerek çeitli uyar ve bilgilendirmelerde bulunuluyor. Ayrca verilen süreler sonunda uygunsuzluu devam eden iletmelere idari yaptrm uygulanyor.

Ayrca, salgn sürecinde turizm konusunda faaliyet gösteren gda iletmelerinde gdann hazrlanmas, sunumu ve servis edilmesi srasnda virüsün yaylmasnn engellenmesi amacyla gerekli önlemlerin alnmas için de resmi kontroller devam ediyor.

Ana Sayfaya Git