Gizli zamlar bel büktürdü

Ekonomi kriz, geçim zorlu, gizli zamlar karşısında bey büktürdü. Vatandaşlar toplumsal travma geçirdiklerini ifade ederek, "gizli fahiş zamlara" karşı çözüm istedi.

Haberler 31.08.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 salgn ile birlikte artan ekonomik kriz ve geçim zorluu, halkn skntl günler yaamasna neden olurken 2021 ylnn ocak ay ile birlikte ar vergi yükü ve gizli fahi zamlar nedeniyle nefes alamaz duruma gelen vatandalar, geçimini salayamamann skntsn çekiyor.

Salgn süreciyle birlikte isizlikle ve hayat pahallnn giderek artmasndan yaknan halk, artan vergi oranlar, faturalarn yüksek gelmesi ve gda ürünleri bata olmak üzere art arda yaplan an zamlardan ikyetçi oldu.

Ekonomik skntlardan olumsuz etkilenen halk, elektrik, doalgaz, su, akaryakt ve vergi oranlarnn artmas bata olmak üzere birçok alanda gelen zamlara tepki gösteriyor.

Hayatn her alannda art arda yaplan zamlar, salgn nedeniyle zor günlerden geçen halk daha da çok madur ederken zamlara tepki gösteren vatandalar, her geçen gün alm gücünün dütüünü ve hayat pahallnn ise arttna dikkat çektiler.

Hayat artlarnn her geçen gün daha da zorlatna dikkat çeken vatandalar, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasn istiyor.

Hayatn her geçen gün daha da pahalandn belirten üniversite örencisi Berkan yibükücü, Covid-19 salgnn da etkisiyle ekonomi sarsld için alm gücünün büyük oranda dütüünü söyledi.

FAKRLERN DURUMU DAHA DA KÖTÜLEYOR

Yetkililerin özellikle her gün yaplan zamlara bir an önce çare bulmas gerektiini belirten yibükücü, Kesinlikle hayat her geçen gün pahallayor. Özellikle bu son dönemlerde ar fiyat artlar var. 2-3 yl öncesine göre ürünlerin fiyat yüzde 100 artt. Hayat çok zorlayor. Üniversite okuyacam. Fakat burs almadan okuyamyorum. çünkü ehir dnda okumak çok zor oluyor. Durum maalesef gittikçe kötüleiyor. Fakirlerin durumu daha da kötüleiyor. Orta halli insanlar bile artk bu dönemde çok zorlanyor. Bu bile ülkede ne kadar zor durumda kalan insan olduunu göstergesidir. dedi.

HAYAT ARTLARI GTTKçE DAHA DA ZORLAIYOR

Her geçen gün alm gücünün dütüünü belirten emekli Tekin Korkmaz, Özellikle emeklilerin alm gücü daha da dütü. Yetkililere gelince zam var ama emekliye gelince zam yok. Her yeni güne zam ile uyanyoruz. Sabahleyin kahvaltlk ürünler almaya çktmzda 50-60 TL masraf gidiyor. Geçen yl kolisi 10 lira olan yumurtann bu sene kolisi 25-30 lira olmu. Bu zam deil mi? Aldm emeklilik maa ile zor geçiniyorum. Ben kamudan emekliyim ve zor geçiniyorum. Ben zor geçindiime göre fabrikadan emekli olan kii hiç geçinemez. çünkü hayat artlar zor ve hayat artlar gittikçe daha da zorlayor. ifadelerini kulland.

ASGAR ÜCRETLE çALIAN BRNN ÜNVERSTE ÖRENCS OKUTMASI MKANSIZ

Asgari ücretle geçinenler ile Avrupa ülkelerindeki asgari ücretliler arasnda alm gücü açsndan ciddi uçurum olduunu belirten üniversite örencisi Umut Can Serin de unlar söyledi: Her eyin çok pahaland zaten ortada, aratrmaya gerek yok. Her eyin pahal olmasnn sebebi de zaten belli. u anda doruyu söyleyenlerin sevilmedii bir dönemdeyiz. Yurtdna oranla çok fazla gerideyiz. 2 haftalk bir asgari ücret çalmas ile yurtdnda en iyi telefon alnabilirken Türkiyede yaklak 6 ayda yemeden, içmeden bir telefon alabiliyorsunuz. Bu da telefon gibi bir ihtiyaç için çok fazla. Bu sene üniversiteye geçtim, tercihler açklanacak. Verilen burs ve kredi belli. Örenci evlerinin fiyatlar çok yüksek. En ucuz yurt bile artk burstan çok daha pahal olmu. Örencinin yeme ve içmesi var. çünkü yurtlarda sadece kahvalt ücrete dahildir. Örencinin 2 öün yemei, yol paras var. Baka ehirde okuyacaz, asgari ücretle çalan birinin üniversite örencisi okutmas imkansz. Asgari ücretinin tamamn verse bile artk büyükehirler de örenci olarak yaamak o para ile zor.

YÜKSEK FYATLARLA NASIL çFTçLK, ÜRETM YAPACAIM?

Hayat pahallndan dolay çiftçilii ve hayvan yetitiriciliini terk ederek bir fabrikada asgari ücretle çalmaya baladn belirten Ali Erdal da, u anda hayat artlar gerçekten çok zorlat. Daha önceden çiftçilik yapyordum. 45-55 liraya aldm gübre u anda 160 lira olmu. Ben bununla nasl üretim yapacam? Sonra Türkiyede üretim yok, dardan ürün alnyor, alm gücü dütü deniliyor. Üretim yapsak böyle bir durum olmayacak. Tavuk besliyoruz, tavuk yemi bugün 80 lira olmu, hayvan yemi 140-150 lira olmu. Bu yüksek fiyatlarla nasl çiftçilik, üretim yapacam? Her artta alm gücü zorlayor. 25-30 tane hayvan beslerken u an hiç beslemiyorum. çünkü hepsini sattm. Tavuk besliyordum, tavuklar bile sattm. u an asgari ücretle fabrikada çalyorum. eklinde konutu.

ASGAR ÜCRETLNN VE EMEKLNN MAAI?

Hayat pahallndan yaknan emekli Zekeriya Kumbuz ise, Alm gücü kalmad. Alm gücü diye bir ey var m? Ben alm gücü görmüyorum, açlk sefalet dönemindeyiz. Asgari ücretlinin ve emeklinin maa bu seviyede olduu müddetçe bu insanlarn alm gücü nasl olsun? diye sordu.

DEVLETN ARTIK BR ÖNLEM ALINMASI LAZIM

Yaplan zamlardan dolay ikyetçi olduklarn belirten memur Yunus Doan da, Hayat çok pahal ve gerçekten insanlarn alm gücü artk yok. Resmi kurumda çaltm halde bizim alm gücümüz yoktur. Fabrikada çalanlarn ii daha da zor. Hayat artlar çok zor. Devletin artk bir önlem alnmas lazm. Memura yüzde 5 orannda zam verilmi ama elektrik ve doalgaza yüzde 30 zam gelmi, bize verilen bir zaman anlam kald m, kalmad. diye konutu.

ALIM GÜCÜ DÜÜK

Vatandan alm gücünün çok düük olduunu belirten içi Erol Bac, u an her eyin fiyat yüksek ama alm gücü düük. Maalara zam yok. Geçen yla göre fiyatlar çok yüksek, çalanlarn maalarna zam da yok ama hayat pahall var. dedi.

ZAMLARIN ÖNÜNE GEçLMYOR

Temel gda ürünleri, elektrik ve doalgaz bata olmak üzere birçok ürüne üst üste yaplan zamlardan yaknan Aydn Karaçal da, Hiçbir ey alnmyor. çünkü her eye pahal olmu ama yüksek fiyatlarn önüne geçilmiyor. Her ey yüzde 100 zamlanyor. 2-3 ayda bir zam geliyor. Fakat hiçbir ekilde yaplan zamlarn önüne geçilmiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git