Görevlendirmelerin ortak gerekçesi 'terör bağlantısı'

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlıklarındaki görevlendirmelerin gerekçelerinde haklarındaki soruşturmalara rağmen, devletin imkanlarını terör örgütü için seferber ettikleri tespit edildi.

Haberler 20.08.2019 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlndan yaplan açklamada, görevden alnan Diyarbakr, Mardin ve Van büyükehir belediye bakanlarnn devletin imkanlarn terör örgütü için seferber ettikleri tespitine yer verildi.

Bakanlktan Diyarbakr, Mardin ve Van büyükehir belediye bakanlklarna yönelik görevlendirmelere ilikin yaplan yazl açklamada, devletin belediyeler dahil tüm kurumlarnn kendilerine Anayasa ve kanunlarla verilen görev, sorumluluk ve yetkiler çerçevesinde hareket etmek zorunda olduklar hatrlatld.

Açklamada bunlara uymayan kurum ve kiilerin keyfi, baka kii veya gruplarn, terör örgütlerinin güdümünde veya yönlendirmesinde, milletin yararna deil, terör örgütlerinin faaliyetleri dorultusunda hareket etmeye baladklar ve buna ilikin hususlarn adli ve idari soruturmalarn konusu haline gelmesi durumunda Bakanln Anayasa ve kanunlarda kendisine verilen yetkiler çerçevesinde görevini yerine getirecei vurguland.

Bu kapsamda Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Adnan Selçuk Mzrakl, Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk ve Van Büyükehir Belediye Bakan Bedia Özgökçe Ertann görevlerinden uzaklatrld kaydedildi.

Görevlendirmelerin gerekçeleri sraland

Açklamada üç büyükehir belediye bakannn görevden uzaklatrlarak yerlerine yeni görevlendirmeler yaplmasnn gerekçeleri somut örneklerle sraland.

Buna göre, son yllarda teröre kar yürütülen kararl mücadele sonucunda büyük bir acziyete düen terör örgütü PKK/KCK ve uzantlar, baz belediye bakanlar araclyla belediyelerin imkanlarn illegal amaçlar için kulland.

Bu kiiler, Anayasa ve kanunlarda görev ve sorumluluklar tanmlanan, devletin bütünsel organizasyonunun parças olarak temel görevi vatandalarn mahalli ve müterek nitelikli ihtiyaçlarn karlamak olan baz belediyeleri terör faaliyetlerinin desteklenmesi için militan kayna, mali kaynak ve araç-gerecin temin edildii lojistik merkezlere dönütürmeye çalt.

Bu belediyeler, ülkenin dier bölgelerinden ayr bir yönetim modelinin parças haline getirilmeye çallarak Anayasann 3. maddesinde açkça tanmlanan ülkenin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüüne kasteden araç olarak kullanld.

Bu durumun adli ve idari soruturmalarla tespiti sonucu, Bakanlk tarafndan terör örgütleri ile iltisak-irtibat olan, terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunan belediye bakanlar, Anayasann 127. maddesi ve 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddesine istinaden görevden uzaklatrld ve yerlerine Belediye Kanununun 45. maddesi uyarnca belediye bakan vekilleri görevlendirildi.

Bu süreçte devletin tüm birimlerinin youn mücadelesi sonucu terör örgütlerine katlm son 30 yln en alt seviyesine indi, yurt içindeki terörist says yaklak 2 binden 600lü rakamlara kadar geriledi.

Soruturmalara ramen aday gösterildiler

Tutuklu bulunmasna ramen salk sorunu nedeniyle tutuksuz yarglanmasna karar verilen Ahmet Türk bata olmak üzere, haklarnda silahl terör örgütü kurma veya yönetme, silahl terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandas yapma, suçu ve suçluyu övme suçlarndan soruturma ve kovuturma yürütülen kiiler, baz belediyelerde bilerek ve isteyerek belediye bakan aday gösterildi.

Diyarbakrda hakknda 9 ayr terör suçu soruturmas bulunan Adnan Selçuk Mzrakl, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan, hakknda 6 terör suçu soruturmas bulunan Ahmet Türk, Mardin Büyükehir Belediye Bakan ve hakknda 7 ayr terör suçu soruturmas bulunan Bedia Özgökçe Ertan, Van Büyükehir Belediye Bakan aday yapld.

Söz konusu kiilerin belediye bakan seçildikten sonra halkn mahalli ve müterek ihtiyaçlarn karlamak yerine bölücü terör örgütünün amaçlar, ideolojik söylemleri ve eylemlerini destekler mahiyette uygulamalara baladklarna, davran ve söylemlerde bulunduklarna, belediyenin imkanlarn terör örgütünü destekleyecek ekilde yönlendirdiklerine ilikin çileri Bakanlna da birçok ihbar, ikayet ve bilgi ulat.

Göreve gelir gelmez e bakanlk uygulamasn balatan Diyarbakr, Mardin ve Van Büyükehir belediye bakanlar, terör örgütü ile iltisak, irtibat ve aidiyetleri nedeniyle görevine son verilen eski belediye çalanlarn hiçbir resmi sfatlar bulunmamasna ramen çeitli isimlendirmeler ad altnda fiilen belediyelerde çaltrd.

Yerel seçimlerde HDP listelerinden belediye meclis üyesi seçilen ancak kamu görevinden ihraç edildii için mazbatalar verilmeyen kiiler, sanki görevdelermi gibi belediyelerde fiili olarak görevlendirildi.

Belediye bakanlarnn PKKl teröristlerin yaknlarna bu belediyelerde i imkan salayarak ailelerine maddi destek vermeye çaltklar, bunun için de ehit yaknlarna mobbing uyguladklar, görev yerlerini deitirdikleri veya iten çkardklar tespit edildi.

Ayrca bu belediye bakanlarnn, teröristler için düzenlenen cenaze ve anma etkinliklerinde sayg duruunda bulunduklar, örgüt mensuplar tarafndan çok sk kullanlan sözde örgüt marn söyledikleri belirlendi.

Mzrakl, teröristlere salk hizmeti verdi

Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl görevine seçilen Adnan Selçuk Mzrakl, öncelikle içi ve memurlarn personel kimlik kartlarn deitirdi. Yeni baslan kimlik kartlarnda daha önce sol üst köede bulunan Türk bayra logosu kaldrld. Yeni kimlik kartlarnda sadece Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin logosu kald.

Terör örgütü PKKnn sözde saglk komitesi yaplanmasnda yer alan Mzrakl, farkl tarihlerde birçok yaral veya hasta teröristi görev yaptg hastanede herhangi bir resmi kayda gerek duymakszn gizli sekilde tedavi etti, krsaldaki teröristlere ilaç ve tbbi malzeme yardm saglad.

Terörist cenazelerine katlarak ve bu teröristlerin mezarlarn ziyaret ederek terör örgütüne ve teröristlere alenen destek veren söz konusu belediye bakanlar, 2019 yerel seçimleri sonrasnda milli manevi geçmii hatrlatan cadde, sokak veya parklarn isimlerini terör örgütü üyeliinden hapis cezas alan örgüt mensuplarnn isimleriyle deitirdi.

Diyarbakr Büyükehir Meclisinin Karar ve Diyarbakr Valiliinin onay ile yaz Bin Ganem ismi verilen caddeye Adnan Selçuk Mzraklnn göreve gelmesinden sonra terör örgütü PKKya üye olmak, yardm ve yataklk etmek suçundan 3 yl 9 ay hapis cezasna çarptrlan lhan Dikenin isminin verilmesi istendi.

Ahmet Türk, belediyenin sitesindeki Türk bayran kaldrd

Mardinde 31 Mart yerel seçimlerinin ardndan belediye bakanlna seçilen Ahmet Türkün ilk icraatlarndan biri de belediyenin resmi sitesindeki Türk bayran kaldrmak oldu.

Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk, terör suçlarndan sorusturma yürütülen Cabbar Leygaray belediyenin birçok önemli hizmetini yürüten ve yaklask 2 bin personelin çalstg Mardin Kent ASye genel müdür olarak atad.

Türk, 2014te bölücü terör örgütüne katlan ve 2018de Tunceli Nazmiye krsalnda etkisiz hale getirilen Zagros Bahoz kod adl Ali Etenin kardesi olan ve terör suçlar nedeniyle kamu görevinden ihraç edilen, terör suçlarndan Mardinde yarglamas süren Enver Eteyi sözde dansmanlna getirerek belediye bünyesinde çesitli görevler verdi.

Türk, 30 Ocakta yaplan aday tantm toplantsnda terör örgütünün sözde marsnn söylendigi srada salondaki tüm katlmclarla sayg durusunda bulundu.

Ayrca Türk, basta Mustafa Karasu olmak üzere terör örgütü elebaslarnn talimatlaryla cezaevlerinde açlk grevi yapan örgüt mensuplarna destek amacyla 6 ubatta Artukluda düzenlenen ve tecriti kralm, fasizmi ykalm, Kürdistan özgürlestirelim slogan atlan basn açklamasnda en önde yer ald.

Ertan, terörist cenazesine katld

Van Büyükehir Belediye Bakan Bedia Özgökçe Ertan, Cizrede ölü ele geçirilen terör örgütü PKK/KCK mensubu Mevlüde Bozkurtun 4 Austos 2016da Yeni Mahalle mezarlgnda yaplan defin islemlerine katld.

Ertan, 9 Ekim 2015te Ipekyolu ilçesi Besyol Dabbaoglu Parknda silahl terör örgütü PKK/KCK elebas Abdullah Öcalann resminin bulundugu pankartn açldg ve bölücü terör örgütü eleban övücü konusmalarn yapldg basn açklamasnda ön saflarda bulundu.

Ertan, eylem hazrlgndaki 3 teröristi belediyeye ait araçla tasyan ve operasyonla etkisiz hale getirilen terörist Ahmet Demiraaçn, Hakkarinin Semdinli ilçesinde öldürülen terörist Arzu Bilmezin ve Van merkezde polis noktasna bombal araçla yaplan saldrnn faillerinden terörist Nuhari Yacann defin ilemlerinde yer ald.

Ana Sayfaya Git