Görme engelliler için "Navibaston" dönemi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 67 ildeki 25 bin görme engelliye akıllı telefonları üzerinden bir tıkla yönünü bulmasını sağlayacak lisanslı "Navibaston" yazılımını dağıtacak

Haberler 08.07.2018 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Navibaston yazlm, görme engellilerin ulamak istedii yere sesli komutlar yardmyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu tama araçlarn kullanarak ulaabilmelerine olanak salayacak

Android iletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS iletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akll telefonlarda çalacak yazlm, yaplan harita çalmalarnn ardndan belirlenen 67 ilde kullanlabilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, 67 ildeki 25 bin görme engelliye akll telefonlar üzerinden bir tkla yön bulmalarn salayacak lisansl Navibaston yazlmn datacak.

Bakanlk, Gören Göz Projesi kapsamnda bu yl 41 ilde 5 bin gören göz cihaz datrken, sistemin akll telefonlara uyarlanm yazlm için de dümeye bast.

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl ile ortak yürütülen proje kapsamnda, akll telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen 25 bin kullanc lisansl Navibaston yazlm 67 ilde datlacak.

Telefonlardaki navigasyon özelliinin görme engelliler için uyarlanm haliyle Navibaston ismi verilen uygulamay içeren yazlm, kendi telefon cihazlar üzerinden destek almak isteyen görme engellilere teknolojik yönden güncel yön bulma destei verecek.

Engelli ve Yal Hizmetleri Genel Müdürlüü öncülüünde Navibaston uygulamasnn kullanm için yaplan harita çalmasnn ardndan belirlenen 67 il unlar:

Adyaman, Afyonkarahisar, Ar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydn, Balkesir, Bartn, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, çanakkale, çankr, çorum, Denizli, Diyarbakr, Düzce, Edirne, Eskiehir, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Gümühane, Idr, Isparta, stanbul, zmir, Kahramanmara, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Krkkale, Krklareli, Krehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mula, Nevehir, Nide, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, anlurfa, Tekirda, Tokat, Trabzon, Uak, Yalova, Yozgat, Zonguldak.

Kimler bavurabilecek?

Navibaston bavurusu, belirlenen 67 ilde ikamet eden vatandalardan alnacak ve yazlm yalnzca bu illerde kullanlabilecek.

Yazlm için Engelli Salk Kurulu Raporuna göre görme engeline ilikin tüm vücut fonksiyon kayb oran yüzde 70 ve üzerinde olan, 12 yan üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandalar bavuruda bulunabilecek.

Sesli komut destei salayacak

Navibaston uygulamas, görme engellilerin ulamak istedii yere sesli komutlar yardmyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu tama araçlarn kullanarak ulaabilmeleri amacyla tasarlanan, GPS alcs bulunan güncel akll telefonlara yüklenebilecek bir yazlm olma özelliini tayor.

Yazlm, Android iletim sistemi için Android 5 ve üzeri, IOS iletim sistemi için IOS 9.3 ve üzeri sürümdeki akll telefonlarda çalyor.

Bavuru için belirlenen koullara sahip olan görme engelli vatandalar, gören göz yazlmn http://gorengoz.aile.gov.tr/ internet adresinden kendi iletim sistemlerine göre indirilebilecek.

Yazlmn nasl yükleneceiyle ilgili ayrntl bilginin de yer ald bu adres üzerinden lisanslama için bavuruda bulunanlarn verdii bilgiler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl sistemi üzerinden karlatrlarak bavuru artlarn tayp tamad otomatik olarak kontrol edilecek.

Bavuru artlarn tadna karar verilen kiilere Navibaston yazlm akll telefonu için lisanslanacak ve uygulama kullanma hazr hale gelecek.

Ana Sayfaya Git