Gözler komuta merkezinde

TSK hazırlıklarını tamamladı, hükümet meclisten "tam yetki" aldı, Fırat'ın Doğusuna yönelik harekat için Erdoğan'ın "emri" bekleniyor.

Haberler 09.10.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK) Türkiyenin güneyinde Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlaryla kazanlan snr ötesi baarlarn ardndan, imdi de Fratn dousuna yönelik harekata ilikin hazrlklar tamamland.

Sadece snrlar içinde deil, snr ötesinde de terörle mücadelesini sürdüren Türkiye, Birlemi Milletler Sözlemesinin 51inci maddesinden kaynaklanan meru müdafaa hakk kapsamnda, güvenliini tehdit eden, terör örgütü DEA bata olmak üzere Suriyenin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve snr güvenliini salamak için 24 Austos 2016da Frat Kalkan Harekatn balatt.

Operasyonun ilk gününde, Gaziantepin Karkam ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Cerablus ilçesi, 23 ubat 2017de ise Bab ilçesini DEAtan kurtaran Mehmetçik, iki ilçe arasndaki 2 bin 55 kilometrekare alana yaylm yerleim yerlerini 217 günde teröristlerden arndrd.

Frat Kalkan Harekat ile terör örgütü DEA ile göüs göse mücadele eden koalisyon içindeki tek ordu olan Türk Silahl Kuvvetleri, 7 ay gibi bir sürede 3 binden fazla DEAly etkisiz hale getirdi. Böylece terör örgütünün çökü sürecini balatan Mehmetçik, bölgenin bu tehditten kurtulmasn salad.

Dönemin Babakan Binali Yldrmn, 29 Mart 2017de harekatn bittiini duyurmasnn ardndan TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, bölgenin güvenliini salamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koullar oluturmaya odakland.

Bu kapsamda Türkiyede eitilen binlerce yerel polis göreve balad. Hayatn normale dönmesi için salk, eitim ve hizmet alanlarna da youn katkda bulunan Türkiyenin destei sayesinde bölgenin nüfusu, harekatn üzerinden geçen üç ylda 2 milyona yaklat.

- Sonraki hedef Afrindeki terör yuvalar

Frat Kalkan Harekatn baaryla tamamlayan Türkiyenin bir sonraki hedefi ise Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesindeki terörist yuvalar oldu.

Türk Silahl Kuvvetlerince, hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn teröristlerin bask ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00den itibaren Zeytin Dal Harekat balatld.

Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararlar ve Birlemi Milletler (BM) Sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde harekat balatan TSK, faaliyetlerini Frat Kalkan Harekatnda da olduu gibi Suriyenin toprak bütünlüüne sayg çerçevesinde yürüttü.

Harekat kapsamnda 4 bin 500den fazla teröristi etkisiz hale getiren TSK, 200den fazla meskun mahali terör örgütü üyelerinden arndrarak 2 bin kilometrekarelik alanda kontrolü salad.

Harekatn baaryla tamamlanmasnn ardndan hayatn normale dönmesine yönelik çalmalara hz verildi. Türk yardm kurulular, kurtarlan her yerleime insani yardm kolileri ulatrd. TSK ve ÖSO unsurlarnn verdii güvence sayesinde siviller, 20 Mart 2018den itibaren evlerine dönmeye balad. Bir senede Afrinin nüfusu 350 bini geçti.

Türkiye, Afrinde operasyondan sonra ilçe merkezi ve beldelerde kurulan toplam 7 yerel meclise ziraat, sanayi, ticaret, kültür, spor, salk, eitim alanlarnda danmanlk ve destek salad. Yerel yönetimlerin kurulmasna destek verilmesiyle, yerel halk bölgeyi kendisi yönetmeye balad.

Terör örgütlerine yönelik mücadelesini baaryla sürdüren Türk Silahl Kuvvetleri imdi de Fratn dousunda yeni bir harekata yönelik hazrlklarn tamamlad.

Konuya ilikin Milli Savunma Bakanlndan yaplan açklamada, Bölgemizin istikrar ve huzuruna katk salayarak Suriyelilerin güvenli bir yaama kavuabilmesi için Güvenli Bölge/Bar koridoru kurulmas zaruridir. TSK, snrlarmzda terör koridoru oluturulmasna asla müsamaha göstermeyecektir. Harekat için tüm hazrlklar tamamlanmtr açklamas yapld.

Ana Sayfaya Git