GSM bayilerinin büyük vurgunu

Diyarbakır’da bir GSM operatörünün resmi şubeliklerini üstlenen bayiler, vatandaşların yatırdıkları faturaları sistemdeki açık nedeni ile cebe indirdi.

Haberler 23.12.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önde gelen bir GSM operatörünün Diyarbakrda bulunan 21 bayisinin vatandalarn yatrdklar faturalar sistemde bulunan bir açk nedeni ile kendi hesaplarna aktardklar ortaya çkan, bayilerin vurgunu 20 milyona ularken, 3 kiinin suç duyurusunda bulunduu, yüzlerce kiinin de ellerindeki belgelerle avukatlarn yolunu tuttuu belirlendi.

BAY VURGUNU BÜYÜYOR

Mobil, kurumsal ve internet alanlarnda hizmet veren bir GSM irketinin Diyarbakrdaki bayilerinden faturalarn yatran binlerce vatanda, bal bulunduklar operatör irketinden kendilerine gönderilen borç bilgisi ile neye uradklarn ard. Müteri hizmetlerini arayan vatandalar, yaklak 5 aydr borçlarnn ödenmediini ve hatlarnn iletiime kapanacan örenince kentte resmi olarak hizmet veren faturalarn yatrdklar bayilerin yolunu tuttu. Saylar on binleri bulan madurlar, fatura yatrdklar bayilerin kepenk kapattklarn görünce dolandrldklarna kanaat getirip avukatlarn yolunu tuttu. Yaadklar okun ardndan 3 abone bireysel olarak suç duyurusunda bulunurken, olayla ilgili Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ekipleri de inceleme balatt. Yaplan ilk incelemede resmi bayilerin irketin sisteminde bulunan bir aç fark ederek, abonelerden aldklar paralar kendilerine ait kredi kart ile yatrp müterilere yatrdklarna dair belgeleri verdii belirlendi. Bayi görevlileri, müteriler çktktan sonra ilemi iptal ederek parann kendi hesaplarnda kalmasn salad. Bu durumun ortaya çkmasnn ardndan kentte bulunan 21 bayi, 20 milyonu bulan vurgunla ortadan kayboldu.

BAYLERN BAVURDUKLARI HLE

Yaananlarla ilgili madurlarn bavurularn alp onlara yol gösteren avukat mran Gökdere, bu konu ile ilgili vatandalarn dönüleri arttkça iin içinde bir ey olduunu anladklarn söyledi. Birçok maduru dinlediklerini kaydeden Gökdere, nsanlar dinledikten sonra konunun özü u ekilde ortaya çkyor; GSM irketinin yazlmnda olan bir açk nedeni ile bayiler bundan faydalanyor. Siz bayiye gidip nakit ödeme yapyorsunuz, ardndan bayi kendi kart ile geçiyor, daha sonradan nasl bir ey yapyorlar bilmiyoruz tam ama belli bir noktadan sonra yatrlan parann kendi kartlar olduu için iadelerini salyorlar. Bu merkeze ödeme olarak geçiyor, ancak bu durum çok sonra fark ediliyor. Bu fark edilince vatandalara geçmie yönelik borç olarak yanstlyor, problemin özü bu dedi.

250 vatanda emniyete kotu

Madurlarn ellerindeki belgelerle hak iddia edeceklerinin altn çizen Gökdere, öyle devam etti: Fakat birçok vatanda kredi kart sliplerini yanlarnda barndrmyorlar. Hatta sliplerin özellii nedeni ile mürekkeplerin çou silinmi, okunmuyor. Bu noktada maduriyet var. Emniyete 250 civarnda vatandan müracaat söz konusu, emniyetin bu yönde çalmalar var. Hatta GSM operatörünün de bu konu ile ilgili bavurusu var. Muhtemelen ilgili bayilerin banka ekstreleri çkartldnda yaplan ödemeler, ardndan geri allar bulunur. Bunlar olursa konu açkla kavuur. Burada vatandalarn bilmesi gereken olgu bayiler ilgili GSM operatörünün resmi bayisi, GSM operatörünün bayilerinin yapm olduu bu ilemlerle alakal olarak vatandalarn sorumlu tutulmas doru olamaz. Bunun külfetini GSM operatörü çekmek zorunda. Bu noktada çou zaman özellikle cihaz almlar ile ilgili olarak yüksek meblalar olduu için belki tüketici heyetleri bu noktada yetersiz kalabilir ama faturalar itibari ile en azndan meblalar buna uygunsa vatandalarn özellikle tüketici hakem heyetlerine bavurup borçlu olup olmadklarn tespit edebilirler veya haksz bir ödeme yapmlarsa bunun iadesi için talepte bulunabilirler.

Baka illerde de madurlar var

Bu durumun sadece Diyarbakr ile snrl olmadn vurgulayan Gökdere, konumasn öyle sürdürdü:

Bingöl, Gaziantep ve birkaç ilden daha arayanlar oldu. Biz de bulunduklar yerde avukatlara müracaat etmelerini, özellikle il dnda olanlara bu ekilde tavsiyelerde bulunduk. Bize göre bu maduriyet ileride elbette giderilecektir. Nihayetinde bu banka ekstreleri geldiinde, kolluun soruturmalar tamamladnda, gerekli kriminal incelemeler yapldnda muhakkak konu giderilecektir ama GSM firmasnn u anda vatandalar ödemeye zorlama gibi bir durumu var. çünkü bu noktada birçok müracaat var hem iletiime kapatlmas hem icra tehdidi olarak. çünkü insanlara icra takibi balatlaca yönünde iletiime geçilmi. Bu noktada vatandalar ödeme yapmak istemezse, icra takibi balarsa gidip itirazlarn sunabilirler, muhtemelen de netice alacaklardr.

Ana Sayfaya Git