Gül'den 'militan' tepkisi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Vicdanını satmış, aklını kiraya vermiş militanların hukuka ve adalete verdiği tahribatı hala giderebilmiş değiliz. Bugün bu ülkenin hakimine, savcısına, valisine, kaymakamına 'militan' diyen birisi, militan görmek istiyorsa o döneme baksın, bu yaşadığımız dönemdeki militanlara baksın. Mahremiyet ifşasını, özel hayat komplolarını, kaset tezgahlarını yaşam tarzı haline getirenlere baksın" dedi.

Haberler 29.01.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Kiisel Verileri Koruma Kurumu tarafndan 28 Ocak Veri Koruma Günü nedeniyle Ankarada düzenlenen konferansa katld. Bakan Gül, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili yaplan reformlara dikkat çekerek, Öretmeni, polisi, hakimi, savcs, memuru, valiyi, kaymakam, örenciyi, genci, yaly hepsini, herkesi bir bütün olarak 83 milyonun erefli bir ferdi olarak görmek, iktidaryla muhalefetiyle hepimizin boynunun borcudur. Ötekiletirmeden, onun bir insan olduunu asla unutmadan, sözde ve özde ayrm yapmadan herkesi kucaklamak insan olan herkese yakan bir erdemdir. Bu nedenle insanmzn onuru, mahrem alan ve kiisel haklarn teminat altna almann temel vazife olduuna inanyoruz. Bu anlamda öncelikli görevlerimizden biri de kiisel verileri korumaktr dedi.

HERKESN, HER ÜLKENN VERS KIYMETLDR, GZLDR

Bakan Gül, teknolojinin kolaylatrc imkanlarnn yannda kendine özgü tehdit ve zorluklarnn da bulunduunun farknda olduklarn aktararak, Bilginin ayn zamanda bir silaha dönütüü, silah gibi kullanlabildii bir çada yayoruz. Veri, günümüzde en deerli madene dönümü durumda. Veri madencilii, büyük veri, yapay zeka gibi kavramlar son zamanlarda skça duyuyoruz. Günümüzün en deerli varl olan verinin daha hzl ilenmesini, daha kolay depolanmasn salayan teknolojik gelimeler, veri güvenliini de karmza bir sorun olarak çkarmaktadr. Özellikle ücretsiz olmasyla da dünyada birçok kii tarafndan ilgiyle takip edilen, dahil olunan sosyal mecralar da yine bu anlamda önemli bir genilikte verileri toplamaktadr. Sayn Cumhurbakanmzn sürekli olarak vurgulad gibi snrlarmzn güvenlii ne kadar önemliyse, elektronik sistemlerimizin ve bu sistemlerde saklanan verilerin korunmas da o derece önemlidir. Veri güvenliini yabanc kaynaklarla salamaya çalmak adeta snr güvenliini yabanc askerlere emanet etmek gibi bir sonuca çkabilmektedir diye konutu.

FARKLI ÜKLERDE FARKLI TUTUM çFTE STANDART

Gül, bu gerçekten hareketle, Siber Vatan korumak için veri güvenlii konusunda yerli ve milli çözüm çalmalarnn hzlandrldna dikkat çekerek, Türkiyenin kiisel verisinin Türkiyede kalmas gerektii anlayyla gerekli çalmalar balatlmtr. Örnein son günlerde bir sosyal iletiim platformunun uygulamann devam için kiisel verileri kullanma, baka platforma aktarmaya rza artn getirdii görmekteyiz. Ancak Avrupa Birlii ülkelerine bu anlamda çifte tercih sunulmas, farkl ülkelerde farkl tutum içine girilmesi çifte standarttr. Herkesin, her ülkenin, her vatandan verisi kymetlidir, gizlidir. Bu konuda hiçbir çifte standart asla kabul edilemez ifadelerini kulland.

HUKUK BUNA ZN VERMEZ

Gül, veri depolayan sosyal alarn failler için gizli bir liman olabildiini de belirterek Bu duruma kar ibirliine açk olduumuzu defalarca söyledik; ama hiçbir ekilde karlkl diyalog ve ibirliine olumlu yant alamadk. Terör propagandasnn, iddet kkrtmasnn ve nefret dilinin itibar ve koruma görecei hiçbir yer, hiçbir alan bulunmamaldr. Dijital olsun, sosyal olsun, sosyal medya olsun, hiçbir yerde iddetin, terörün, karakter suikastnn asla müsamahasna göz yumulamaz. Yine bu kapsamda internet, özel hayata dair ifaatn, mahremiyet ihlallerinin ve itibar suikastlarnn faaliyet alanna dönümemelidir. Hukuk, buna hiç bir suretle izin vermez dedi.

FETÖCÜ ZHNYET

FETÖnün istihbarat ve veri depolama konusunda yaptklarn hatrlatan Gül, delil tezgahlaryla üretilen kumpas davalar, hukuk d operasyonlar, sahte isimlerle yaplan usulsüz dinlemeler, kiilerin mahrem görüntülerinin, özel bilgilerinin ifa edilmesi, verilerin hukuk d yollarla ele geçirilmesi gibi olaylar yaadklarn kaydetti. Gül, Hukuk bütün bu haysiyet cellatlarna hesap sorumutur, sormaya devam etmektedir. Dijital kumpaslarla kiilerin hayatlarn zehir etmekten çekinmeyen FETÖ yöntemleri hiçbir ekilde hukuk devletinin koruyaca bir tutum deildir. Bu anlay kim yaparsa yapsn zihniyet olarak FETÖcü zihniyettir ve bu zihniyetle mücadeleyi el birliiyle tüm kurumlarn göstermesi gerekir. Bu dönemleri hep birlikte ac tecrübeyle yaadk diye konutu.

MLTAN TEPKS

Gül, Vicdann satm, akln kiraya vermi militanlarn hukuka ve adalete verdii tahribat hala giderebilmi deiliz. Bugün bu ülkenin hakimine, savcsna, valisine, kaymakamna militan diyen birisi, militan görmek istiyorsa o döneme baksn, bu yaadmz dönemdeki militanlara baksn. Mahremiyet ifasn, özel hayat komplolarn, kaset tezgahlarn yaam tarz haline getirenlere baksn. Bu çarpk zihniyet, her sözüyle aslnda devletin FETÖ militanlarndan adm adm ve büyük kararllkla temizlenmesinden duyduu üzüntü ve öfkeyi yanstmaktadr. Milletle ve milletin iradesiyle kavga ederek hiçbir yere varlamaz. Bu ülkenin erefli savclar, hakimleri, mülki amirleri, emniyet ve güvenlik güçleri birilerinin iine gelse de gelmese de her türlü hukuksuzluun karsnda; ama milletin de daima yannda olmaya devam edeceklerdir dedi.

Ana Sayfaya Git