Gülen itirazına AİHM’den red!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in, 2015'te hakkında çıkan haberlerle ilgili tekzip taleplerinin mahkemelerce reddedilmesinin, bu konudaki bireysel başvurularında Anayasa Mahkemesinin (AYM) yetersiz gerekçe sunmasının hak ihlali oluşturduğu, kendisine karşı ayrımcılık yapıldığı iddiasına ilişkin 6 başvurusunu kabul edilemez buldu.

Haberler 10.10.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörist ba Gülen, avukat araclyla, 2015te kendisi ve örgüt hakknda baz gazetelerde yaymlanan haberlerle ilgili tekzip taleplerinin mahkemeler tarafndan reddedilmesiyle adil yarglanma hakknn ihlal edildiini ileri sürerek AHMe bavurdu.

Ayrca, bu konuda yapt ve kabul edilemez bulunan bireysel bavurularnn, Anayasa Mahkemesi tarafndan birletirilerek deerlendirilmesi ve yetersiz gerekçeler içermesi nedenleriyle de adil yarglanma hakknn ihlal edildiini savunan Gülen, mahkeme kararlarna kar kendisine tarafsz ve bamsz, baar ans sunan etkili bavuru yolu salanmadn, bavurularn deerlendirilmesinde kendisine kar ayrmclk yapldn iddia etti.

Bavurular birletirerek incelemeye alan AHM, bavurunun tekzip taleplerinin mahkemeler tarafndan reddedilmesiyle adil yarglanma hakknn ihlal edildii iddiasna yönelik bölümünü özel hayatn korunmas hakk kapsamnda deerlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin kararlarn da dikkate alan AHM, Gülenin söz konusu yazlar hakknda tazminat davas açmadna ve suç duyurusunda bulunmadna iaret etti.

TAZMNAT VE CEZA HUKUKU YETERL TEMNATI SALIYOR

Türk tazminat ve ceza hukukunun bavurann kiilik haklarn korumak için yeterli teminat salad ancak bavurann kendisi hakknda ciddi iddialar içeren yazlarla ilgili bu yollar denemedii sonucuna ulaan AHM, bavurunun bu bölümünü iç hukuk yollarnn tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesinin bireysel bavurularda verdii kararn temelsiz olmadna hükmeden AHM, bireysel bavurularn Anayasa Mahkemesi tarafndan birletirilerek deerlendirilmesi ve yetersiz gerekçeler içermesi nedenleriyle adil yarglanma hakknn ihlal edildii iddiasn açkça dayanaktan yoksun buldu, bavurunun bu konudaki ksmn da reddetti.

Mahkemelerin tarafsz ve bamsz olmad iddiasn da açkça dayanaktan yoksun bulan AHM, terörist ba Gülenin, bavuruya konu süreçlerde kendisine ayrmclk yapld, etkili bavuru yolu salanmad ikayetlerini de iç hukuk yollarnn tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu.

Ana Sayfaya Git