Günde 1.5 milyon kişi aşılanacak

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldiğinde günde 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi.

Haberler 16.12.2020 - 04:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin koronavirüse kar salk çalanlarndan balayarak uygulamay planlad çin meeli a için geri saym balad. çinden gelecek 50 milyon doz a, önce uluslararas akredite Halk Sal ve Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) laboratuvarlarnda, Türkiyeye ithal edilen tüm alarda olduu gibi incelenecek. Ann güvenlilik testlerinin olumlu çkmas ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalmalarnn erken sonuçlarnn açklanmas üzerine veriler, TTCK tarafndan deerlendirilecek. Türkiyenin standartlarna uygun bulunduu takdirde erken kullanm izni verilecek.

3 KLK EKP GÜNDE 200 KY AILAYACAK

Salk Bakanl Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, birkaç gün içinde Türkiyeye gelmesi beklenen koronavirüs asna ilikin açklama yapt. Prof. Dr. lhan, toplumda baz gruplarn alamann dnda braklacan belirterek, Ülkemizde günde, aa yukar 1,5 milyon kiiye a yaplmas planlanyor. Alama ekiplerinin 3 kiiden olumas öngörülüyor. 3 kiilik bir ekip günde 200ün biraz üzerindeki kiiye a yapabilecei ön görülmekte. Böyle yapld zaman da günde 1,5 milyon civarnda kiiye a yapabilecek gibi gözüküyoruz. Alama yaplmayacak kiilere baktmzda 18 ya alt gençlerimiz, çocuklarmz, gebelerimiz ve emziren annelerimiz alamaya tabi olmayacaklar. Son 4-6 ay içinde koronavirüs geçirenler de alamaya ilk planda tabi olmayacak dedi.

HAZRANA KADAR 65 MLYONUN AILANMASI PLANLANIYOR

Prof. Dr. lhan, Türkiyede alamann her yerde ayn anda balayacan belirterek, 83 milyon nüfusumuz olduunu düündüümüzde 60-65 milyon civar vatandamzn haziran ay sonuna kadar alanmasn planladmz düünülebilir. Alama Türkiyede her yerde ayn anda balayacak. Normal zamanda alama daha çok aile sal merkezlerimizde, okul alar toplum sal merkezlerimizde yaplyor. Baz hastanelerimizde çocukluk ça alamalar yaplyordu. Bu sefer bu merkezlerimizin yannda, organize sanayi bölgelerinde, büyük iletmelerde i yeri hekimleri tarafndan alama yaplacak. Engelli bireylerimiz, huzur evlerimiz için oralara gidilerek alama yaplacak. Cezaevinde olanlar için oralarda alama yaplacak. Geni bir alama stratejisi söz konusu diye konutu.

AI KARARSIZLII VAR

Prof. Dr. lhan, a yaptrmak istemeyenler için bir b plannn olup olmadna ilikin, Aslnda Hfzsshha Kanununa baktmzda zorunlu durumlarda alamann zorunlu tutulaca konusunda bir yaklam var. Ama bunu böyle yapmak yerine vatandalarmzn aya inanmas güvenmesinin daha önemli olduunu düünüyorum. Aslnda vatandalarmzda, a kart deil de a kararszl söz konusu. A kararszl daha çok toplumda, hangi ay olacam, çin as m, Amerikan as m eklinde. Ben kendimden örnek vereyim; sra bana geldiinde o srada Türkiyede hangi a varsa onu olacam. Kiisel olarak aya kar direncin yüksek olduunu düünmüyorum. Gözlemlediim zaman da çevremde de çok kiinin a ile ilgili olumlu düündüünü biliyorum dedi.

KÖTÜ NYETL NSANLAR OLABLR

Prof. Dr. lhan, vatandalardan a olmak için de kuyruk oluturmamalarn isteyerek, E-nabz sisteminden nasl grip asnda kendilerine sra geldiinde girip oldularsa, bunun gibi belli sra dahilinde gerek salk kurulularmzda, hastanelerimizde ve dier yerlerde alamann olabileceini söylememiz gerekiyor. Aile hekimleri tarafndan aranacaklar, hepimiz zaten e-nabzdan göreceiz. Bu alarn hepsi devletin kontrolünde, devletin organizasyonuyla uygun souk saklama kaplarda gidecekleri için vatandalardan sadece kendilerini alamak için arayan, ulaan profesyonel salk çalanlarna alama yaptrmalarn öngörüyoruz. Elbette kötü niyetli insanlar olabilirler bu a devlet tarafndan ücretsiz salanyor, hiçbir ücret ödenmiyor ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git