Güneydoğu 1 Mayısı Ruhuna uygun geçirdi

Sürekli gerilim ve olaylı geçen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Güneydoğu illerinde "ruhuna" uygun çoşkulu geçerken, katılımların düşük olması ise dikkat çekti.

Haberler 02.05.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1 Mays Emek ve Dayanma Günü kutlamalar, Güneydou illerinde ruhuna uygun coku içerisinde geçti. Her yl gerilimi ve olayl geçen kutlamalarn bu ylki bölümünde gösterilen olaysz sona ererken, Diyarbakrdaki, kutlama alan ve çevresinde 2 bin 500 polis görev yapt.

Diyarbakrda 1 MAYIS

1 Mays Emek ve Dayanma Günü, Diyarbakrda da cokuyla kutland. DSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafndan organize edilen kutlamalar, merkez Yeniehir lçesi stasyon Meydannda düzenlendi. Etkinlik nedeniyle Diyarbakr Emniyet Müdürlüü dün geceden itibaren mitingin yaplaca alanda güvenlik önlemi alarak, alana çkan yollar trafie kapatt. Bu sabah saatlerinden itibaren önlemleri artran polis, alanda bomba aramas yapd.

KATILIM HAYL DÜÜK OLDU

Daha sonra alan çevresindeki 5 ayr noktada, üst aramas yapt göstericilerin alana giriine izin verildi. Tertip komitesinin belirledii bayrak ve flamalarn dnda yazl herhangi afi ve flama kutlama alanna sokulmad. Seyyar satclarn alnmad ve saat 12.00de balayan kutlamalarda yaklak 2 bin 500 polis görev alrken, kutlamalara katlanlardan çok polisin görev ald gözlendi.

ETKNLKLER OLAYSIZ SONUçLANDI

HDP Diyarbakr Milletvekili Feleknaz Ucann da katld kutlamalarda Türkçe, Kürtçe müzik eliinde göstericiler halay çekti. Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da miting alanna gelerek güvenlik önlemlerini yerinde inceledi. çocuk içilerin de katld kutlamalarda yasak sloganlarn atlmas üzerine sk sk uyar anonslar yapld, örgüt lehine slogan atan bir kii ise gözaltna alnd. Kutlamalara katlanlar gönüllerince halay çekerek elendi. Kutlama sonunda, göstericiler olaysz dald.

SRTTE KUTLAMALAR SÖNÜK GEçT

Siirt Belediye Sendikas önünde toplanan içiler kutlama yapmadan, basn açklamasndan sonra dald. Belediye Sendikas önünde toplanan içiler adna konuan Belediye Sendikas Bakan Halit Aknay insanca yaamak istediklerini belirterek, taeron ve güvencesiz, kuralsz çalmaya kar olduklarn söyledi. Yaplan açklamann ardan grup, olaysz dalrken, kent merkezindeki sivil toplum kurular da 1 Mays için herhangi bir kutlama yapmad.

BATMANDA KONSERL HALAYLI KUTLAMA

Batmanda 1 Mays kutlamalar olaysz geçerken, alana gelenler müzik eliinde halay çekti. 16 Mays ehir stad bitiiindeki alanda yaplan kutlamalara HDP Grup Bakanvekili ve Mu Milletvekili Ahmet Yldrm, Batman Milletvekilleri Aye Acar Baaran, Saadet Becerikli, Mehmet Ali Aslan, Petrol Genel Merkez yöneticisi Mustafa Tekik ve tertip komisyonu temsilcileri katld. Kutlamalar yerel sanatç erzadn sahneye çkmasyla balad. Daha sonra Kürt sanatç Rojda sahneye çkt. Mu Milletvekili Ahmet Yldrmn konumas ardndan Özgün müzik sanatçs Servet Kocakaya konseri ile etkinlik sona erdi.

HDPL YILDIRIM: çNN DEL SZN BAYRAMI

HDP Mu Milletvekili ve Grup Bakanvekili Ahmet Yldrm alanda yapt konumada, isizliin had safhada olduunu belirterek unlar söyledi: 1 Mays maalesef AKPnin sayesinde içinin emekçinin deil, isizin bayram haline getirildi. çünkü 1976dan beri en yüksek isizlik oranna 2016- 2017de ulat. Yani son 41 yln en büyük isizlik sorunuyla kar karyayz. Bunlar hep istikrar için bize oy verin dediler, Koalisyonlarn olduu dönemi kötülediler. Türkiyede 80 darbesinden sonra isizlik oran koalisyon dönemlerinde ortalama yüzde 8 civarndayd. AKP döneminde yüzde 10 oranndayd, bugün ise isizlik yüzde 13e ulamtr. Toplumda her 5 kiiden biri isiz, toplumu artk isizler oluturuyor. nsanlar çalmak istiyor, rzklarn aln teriyle kazanmak istiyorlar ama AKP 15 yllk iktidar döneminde 4 milyon resmi rakamlara göre isiz, gerçek rakamlarda ise 7 milyon civarnda olduu bir gerçektir.

MARDNDEN RENKL GÖRÜNTÜLER

Mardinde, baz siyasi parti ve sivil toplum kuruluu temsilcilerince 1 Mays Emek ve Dayanma Günü dolaysyla düzenlenen etkinlik merkez Artuklu ilçesi 15 Temmuz ehitleri ve Demokrasi Parknda gerçekletirildi.

Etkinlie katlanlar, üst aramasnn ardndan alana alnd.

Tertip komitesi adna konuma yapan Eylem Ergün, katlmclarn, 1 Mays Emek ve Dayanma Gününü kutlad.

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluu temsilcilerinin konumasnn ardndan etkinlik konserle son buldu.

ANLIURFADA KATILIM AZ OLDU

anlurfada 1 Mays Emek ve Dayanma Günü, az sayda içinin katlmyla kutland. Kentteki 1 Mays kutlamalar, öle saatlerinde Paaba Mahallesindeki alanda yapld. Kutlamaya gelenler, polis noktalarnda yaplan üst aramasndan geçirildikten sonra alana alnd. Platformdan çalnan Kürtçe ve Türkçe türküler eliinde halay çeken yaklak 200 kiilik kalabalk, sk sk Yaasn 1 Mays ve Basklar Bizi Yldramaz sloganlar att. çeitli sivil toplum örgütlerinin bayrak ve flamalarnn açld kutlamalarda bin polis görev yaparken, seyyar satclar ise kutlamann sönük geçmesinden dolay sat yapamadklarndan yaknd.

Ana Sayfaya Git