Güneydoğu’da 100 bin kişiye iş

Hükümetin hazırladığı yeni KHK ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu üretim üssü olacak. Desteklerle 100 bin yeni istihdam yaratılacak.

Haberler 15.12.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümetin, bir süredir üzerinde çalt Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) son ekli verildi. Ksa bir süre içinde yaymlanmas beklenen KHKdaki en önemli detaylardan biri de Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerine yönelik yeni paket olacak. Terörle mücadelenin ekonomik aya niteliindeki bu düzenlemeler KHKdan sonra Bakanlar Kurulu karar ile hzla hayata geçirilecek. Pakette bölgenin üretim üssü haline getirip 100 binin üzerinde insana i kaps açacak programa ilikin düzenlemeler de yer alyor. Bölgeye yatrm yapanlara halen bilinen teviklerin yan sra enerji ve finans maliyet destei de salanacak.

23 L KAPSIYOR

Programa Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki 23 il dahil olacak. Tevik desteklerinden tüm iller ayn ekilde yararlanacak.

6NCI BÖLGE TEVK

23 ilin tamam teviklerde kaçnc bölgede olduuna baklmakszn 6nc bölge olarak kabul edilecek. ller, 6nc bölgeye salanan tüm tevik imknlarndan yararlandrlacak.

ENERJ DESTE

Bu teviklere ilave olarak enerji destei salanacak. l il, sektör sektör bunlar belirlenecek.

MALYET DESTE

Bölgede kendi fabrikasn yapana kredi maliyet destei salanacak. Kullanlan kredinin maliyetinin bir ksmn ya da tamamn devlet üstlenecek. Daha önce fabrikay devletin yapp yatrmcya vermesi gündeme gelmiti ancak bundan vazgeçildi.

MALATA DESTEK

malat sektörü ve ithal ikamesi ürünlere destekler artrlacak.

100 BN YEN STHDAM

Bölgede halen imalat sektöründe çalan 130 bin kii bulunuyor. Yeni tevik sistemiyle en az 100 bin yeni istihdam salanacak. Hedefe ulaldnda bölgenin isizlik sorunu da büyük oranda çözülmü olacak.

TURZM POTANSYEL

Terörün ortadan kalkmas ile birlikte ran gibi ülkelerden bölgeye çok sayda turist gelmeye balad. Bu kapsamda turizm potansiyeli de deerlendirilecek.

Ana Sayfaya Git