Güneydoğu'dakilerin hakkını gastbetmiş!

Polis Akademisince FETÖ'ye yönelik hazırlanan raporda, yurtlarda kalan kimsesiz çocuklara sağlanan "kamuda istihdam" hakkının da terör örgütlerince istismar edildiği tespitine yer verildi.

Haberler 23.03.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Polis Akademisince hazrlanan FETÖ ve PKK Balamnda Terör Amaçl Kullanlan Kamusal Mal ve Hizmetler raporunda yurtlarda kalan kimsesiz çocuklara salanan kamuda istihdam hakknn terör örgütlerince istismar edildii tespitine yer verildi. Raporda, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) sistem üzerinden baz çocuklar kurumda kalyormu gibi göstererek, 18 yandan sonra devlete snavsz atanmalarn salamaya çalt aktarld.

Polis Akademisi öretim üyeleri Prof. Dr. afak Ertan çomakl ile Yrd. Doç. Dr. Deniz Turan tarafndan hazrlanan raporda, FETÖnün kamusal mal ve hizmetleri terör faaliyetlerinde kullanma yöntemlerine yönelik detayl bilgiler aktarld.

Raporda terör örgütleri ve özellikle FETÖnün kulland kamusal alanlar, kamu personel rejimi, adalet ve yarg sistemi, eitim, salk, sosyal güvenlik, iç ve d güvenlik, cezaevleri, belediyeler, din hizmetleri, gümrük hizmetleri, yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklarn bakm, medya ve sivil toplum kurulular ile tevik ve sübvansiyonlar. olarak sraland.

FETÖnün örgüte yakn kiilere, irket ve vakflara menfaat temin etmeye çalt, örgütün kontrolündeki irketlere ihaleler verdii, örgüte destek vermeyen kiileri ve irketleri saf d brakmaya ve karalamaya çalt aktarlan raporda, FETÖnün kamu personel rejimini devlete szma yolu olarak kullanmas, tarihteki Cizvit Tarikatna (sann askerleri) benzetildi. Buna göre, FETÖ devlete szma sürecinde Cizvit Tarikat Modelini kulland.

- Terör örgütlerinin kullanmad bir yöntemi kullanarak adalete szd

Raporda yer alan saptamalara göre, yarg ve adalet, FETÖnün personel yerletirme açsndan en fazla önem verdii alan oluturdu. Buna örnek olarak, FETÖ eleba Fetullah Gülenin 1999da bir konumasnda Önemli olan mahkeme etmektir. Avukat da kiralayacaksnz, hakim de kiralayacaksnz. sözlerine yer verildi.

FETÖnün yargda kadrolamak için uzun yllar verdii çabalara deinilen ve bu konuda basnda çkan haberlere yer verilen raporda, etkin pimanlktan yararlanmak isteyen hakim ve savc saysnn 300ü bulduu belirtildi. Ayrca itirafç olan kiilerin ifadelerinde, Yargtaya gelen dosyalarn örgüt elemanlarnca fotokopisinin çekilip, ilgili kiiye hatta Pensilvanyaya götürüldüü ve dosyalara yönelik kararlarn da örgütün talimatlaryla verildiini anlatt aktarld.

Raporda, FETÖ imdiye kadar organize suç ve terör örgütlerinin kullanmad bir yöntemi kullanarak adalet sistemine szm ve etki alan oluturmutur. öyle ki terör ve suç örgütleri adalet sistemi üzerinde genelde yarg mensuplarn rüvet vererek, mali yönden satn alarak veya hakim ve savclar ölümle veya antajla tehdit ederek etkili olmaya çalmlardr. Ancak FETÖ adalet sistemi üzerinde uzun yllar çalm, yarg mensubu olabilmeleri amacyla eleman yetitirmi ve neticesinde örgüt üyelerini sisteme yerletirmitir. ifadeleri kullanld.

- MEB bursu ile yurt dnda doktora yapp, kadrolatlar

Raporun eitim bölümünde bölücü terör örgütü PKK mensuplarnn yüzde 39unun ilkokul mezunu, yüzde 12sinin okur yazar ve yüzde 9unun cahil olduu belirtildi. Örgütün bölgede militan devirebilecei cehalet ortamn salamak için öretmenlere ve okullara saldrdna dikkat çekildi.

Rapora göre, FETÖ ise son 40 yl içerisinde devletin kritik noktalarna kendi elemanlarn yerletirebilmek için Harp Okullar, Polis Akademisi, hukuk ile iktisadi ve idari bilimler fakültelerine yandalarn sokmaya çalt.

Son yllarda MEB bursu ile yurt dnda yüksek lisans ve doktora yapan, yurda döndüklerinde üniversitelere öretim üyesi olarak atanan hocalarn ve gittikleri üniversitelerin incelenmesi gerektii belirtilen raporda, bu hocalarn özellikle yeni kurulan üniversitelere atand, ksa sürede yardmc doçent unvan ald ve buralarda kadrolamaya gittikleri tespitine yer verildi.

Rapora göre, ayn durum doçentlik alannda da yaand. Buna örnek olarak, son dönemde, emniyet mensubu olup doçentlik snavna bavuran 20 doçent adaynn 19unun ihraç edildiine dikkat çekildi.

FETÖ ayrca üniversite giri snavnda yüksek puan alan örencileri özellikle ngilizce eitim veren eitim fakültelerine yönlendirerek öretmen yapmaya çalt ve devlet okullarna atanmalarn tevik etti. Bu öretmenlerin okullarda özellikle zeki örenciler ile yoksul örencileri kendi dershanelerine yönlendirme yoluyla, bunlara burs verdii ve örgüte baml hale getirmeye çalt saptand.

Örgüt üyesi evli öretmenler ise ngilizce gibi dersleri öretme bahanesi ile örencileri düzenli olarak kendi evlerine çararak beyin ykama faaliyetlerinde bulundu.

- Psikotrop türü ilaçlar terör örgütlerine sattlar

FETÖnün salk alannda doktor ve hemire bakmndan youn bir yaplanmaya gitmedii fakat salk sektöründen önemli güç elde ettii belirtilen raporda, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun kurulmas sonrasnda ihalelerin FETÖ yanda irketlere yönlendirildii, para aknn kontrol edildii, getirilen performans sistemiyle kendilerine biat etmeyen doktor ve salk çalanlarnn baskya alnd yönünde bilgiler bulunduu kaydedildi.

Raporda, Saytay tarafndan hazrlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 2012 Yl Denetim Raporunda da bu yönde elde edilen tespitler paylald.

Ayrca devletten maa alan, terör örgütü PKK yanda salk personelinin de Dou ve Güneydouda devam eden operasyonlarda yaralanan asker ve polisin iyilememesi için ellerinden geleni yaptklarnn, terör örgütü mensuplarnn ise hzl bir ekilde tedavi edildiinin saptand anlatld. Ayrca Güneydouda PKKnn da kadrosundan ve örgütün Suriyedeki uzants YPGden yüzlerce teröristin kamu hastanelerinde sahte kaytlar oluturularak tedavi edildii bilgisine yer verildi.

Raporda, terör örgütleri ile ibirlii olan eczac, hemire ve doktorlarn sahte reçeteyle ilaç alm yaparak terör örgütlerine satt, özellikle acil kan durdurmas için kullanlan hematoloji grubu ilaçlar, epilepsi, kanser ve hematoloji ilaçlarn ve kullanlmas durumunda bir insan iki ay gibi bir sürede canl bombaya dönütürebilecei belirtilen ve kiiyi sürekli halüsinasyon halinde yaatan psikotrop türü ilaçlarn DEA, PKK ve PYD terör örgütlerine satldnn belirlendii ifade edildi.

Raporda, terör örgütlerinin Sosyal Güvenlik Kurumunu kullanma biçimlerine yönelik olarak da unlar aktarld:

Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler ile tp merkezlerinde yaplmayan ameliyatlarn yaplm gibi gösterildii, basit usulde yaplan çou tahlilin kapsaml ve pahal yöntemle yaplm gibi gösterildii, hayat boyunca anjiyo olmayanlarn anjiyo yaplm gibi gösterildii, bekar kzlara kürtaj yaplm gösterildii, vefat eden kiilerin ölüm tarihinden sonra bile muayene edildii, her doan çocuun kuvözde tutulduu, T.C. kimlik numaralar ile kendi kurumlarna ayak dahi basmayanlarn üzerinden ilem yaparak Sosyal Güvenlik Kurumunu zarara urattklar, söz konusu kurumlarn PKK ve FETÖye para aktardklar tespit edilmitir.

- Zorunlu vatan görevini istihbarat için kullandlar

Tpk yargda olduu gibi emniyet ve askeri alanda da dier terör örgütlerine kyasla yeni bir yöntem izleyerek adam satn alma yerine eleman yetitir-yerletir yöntemi ile paralel bir yap oluturduu aktarlan FETÖnün silahl ve istihbari operasyonel bir güç oluturduu kaydedildi.

Bu duruma örnek olarak, MT trlarnn durdurulmas, ubat MT Krizi vakas, 17-25 Aralk darbe giriimleri ve 15 Temmuz darbe giriiminin gösterildii raporda, ayrca örgüt üyelerinin terör örgütlerine özellikle istihbarat alannda yardm yapt tespitine yer verildi.

Buna göre zorunlu askerlik hizmetini yapan FETÖ mensubu kiiler operasyonlar hakknda terör örgütlerine bilgi verdi, hassas belgeleri darya szdrd ve askerlik hizmetinden sonra da askeriyede örendikleri bilgileri terör örgütlerine aktard.

Asker-polis-jandarmann yan sra özel güvenlik hizmetlerinin de terör örgütleri tarafndan kullanld aktarlan raporda, Polis ve jandarmann çekildii pek çok kurum ve kuruluta boalan alanlar dolduran, AVMler, siteler, konutlar ve stratejik kamu kurumlarnda bile görevlendirilerek güvenlik ilevi özel güvenlik irketlerince yürütülmektedir. En mahrem kurumlara giri-çklar kontrol eden, kurumlarn içinde rahatça dolaabilen, geceleri kurum ve kurulularda bekçilik yapan bir eylem icra etmektedirler. Bu mahrem duruma hakimiyet, terör örgütleri tarafndan özel güvenlik hizmetlerini çekici duruma getirmitir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda cezaevlerine yönelik olarak da, Cezaevleri ayn zamanda terör örgütlerinin eleman bulmalarna da yol açmaktadr. Propaganda gibi faaliyetlerden cezaevinde bulunan örgüt sempatizanlar, örgütün ideolojik propagandalar sonucu zihinsel açdan yetimi hazr elemanlar ortaya çkmakta, ileride yeni lider kadrolarn yetimesi salanmaktadr. Görülecei üzere cezaevleri örgüt elemanlarn cezalandrmak yerine onlara militan yetitirme, propaganda gelitirme ve ideolojik yeerme yerleri olarak hizmet verecek hale dönüebilmektedir. görüü paylald.

- çocuklar kimsesiz olarak gösterip kurumlara yerletirdiler

Raporda FETÖ ve PKKnn yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara salanan imkanlar suistimal ederek yapt faaliyetlere yönelik de çarpc tespitler aktarld.

Devlet korumas altnda büyüyen çocuklarn kamu kurum ve kurulularnda devlet memuru veya içi olabildii anmsatlan raporda, yurtlarda kalan korunmaya muhtaç çocuklarn 18 yan tamamladktan sonra ie yerletirilmeleri uygulamasnn terör örgütlerince istismar edildii saptamasna yer verildi.

Raporda, unlar kaydedildi:

Özellikle Dou ve Güneydouda baz ailelerin anlamal olarak boandklar, airetlerin çocuklarna bakamadklar görülmütür. Sokakta bulunan çocuu ailesi kabul etmeyince, valilik çocuun kimsesi olmad ile ilgili rapor hazrlayarak mahkemeye göndermekte, mahkeme kimsesi yok, sokak çocuu diyerek koruma altna alnmas ile ilgili karar vermektedir. çocuk birkaç yl yurtta kaldktan sonra devlete snavsz içi ve memur olarak atanmaktadr.

Fetullahç Terör Örgütünün ise kurumdan ayrlmaya yakn ya snrna yaklaldnda çocuklar bu kurumlara yönlendirdii ya da sistem üzerinden çocuklarn kurumda kaldn göstermek suretiyle, ya snr dolduunda devlete snavsz atanmalarn salamaya çalt iddia edilmektedir.

Raporun belediyelere yönelik bölümünde ise Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesindeki baz illerde bulunan PKK destekli belediyelerin, belediye meclis üyelerinin, belediye bakanlarnn etkin ve verimli hizmet üretmek yerine, sözde özerklik ilan ederek, Hazineden aktarlan kamusal gelirlerin yan sra yurt dndan alnan hibe ve krediler ile terör örgütlerine maddi ve manevi yardmda bulunduklar kaydedildi.

- Kalknma ajanslar üzerinden terör örgütlerine destek

Türkiyede kamu tevik ve sübvansiyonlarnn terör örgütleri tarafndan örgüte mali kaynak ve lojistik salama amacyla kullanld saptamasnn aktarld raporda, 2008de uygulamaya konulan Sosyal Destek Program (SODES) üzerinden de bu saptamalarn yapld belirtildi.

Yoksulluk ve sosyal imkanlara eriimde sknt yaayan çocuklar, gençler, kadnlar, isizler gibi dezavantajl kiilere destek salama amaçl hayata geçirilen, il düzeyinde valiliklerce yürütülen, kamu kaynaklar ile finanse edilen SODESin terör örgütlerince kullanlarak kendilerine kaynak aktardklar ve lojistik destek saladklar belirlendi.

Raporda Kalknma Ajanslarna yönelik de Kalknma Ajanslar tarafndan verilen hibelerin kontrolünün yaplmasnda skntlar yaanmaktadr. Alnan hibelerin kullandrlma aamasnda birden çok izleme yaplmakta ancak ani basknlar ile gerçekte hibe ile ne üretildii ve üretimin nerelere aktarld izlenmemektedir. Özellikle Dou ve Güneydouda bulunan (Örnein çukurova Kalknma Ajans) kalknma ajanslar tarafndan terör örgütüne yakn iletmelere destek verilen hibeler ile terör örgütlerine destek amaçl kyafet, silah üretimi yapld üpheleri bulunmaktadr. denildi.

Ayrca Türk ürünlerinin yurt dnda markalamasn salamak amacyla üretici, ihracatç birlikleri ile irketlere destek salanmasn içeren Turquality Program kapsamnda da yurt dnda faaliyet gösteren ve paralel yaplanmaya kaynak aktaran baz irketlerin paralel yapya hizmet eden ve farkl ülkelerde farkl isimler ile faaliyet gösteren denetim/danmanlk firmalar araclyla Turquality Programndan yararlandklar yönünde bilgilerin bulunduu bildirildi.

Paralel yapya kaynak aktaran irketler hakknda denetim/danmanlk firmalarnn olumlu raporlar düzenledikleri ve bu irketlerin Turquality Program kapsamnda desteklendii bilgisine yer verildi.

- Gümrük yetkilerinin parçalanm yaps kaçakçla olanak salyor

Terör örgütlerinin yasa d gelir kaynaklar içerisinde kaçakçlktan elde edilen gelirlerin önemli bir yer tekil ettiine dikkat çekilen raporda, gümrük yetkilerinin parçalanm yapsnn terör örgütlerinin kaçakçlk yapmasna olanak salad aktarld.

Diyanetin, din hizmetlerinin kendilerine militan kazandrmak amacyla terör örgütlerince kullanld vurgulanan raporda, baz sivil toplum kurulularnn da amaçlarndan saparak terörize olmaya baladna dikkat çekildi.

Ayrca terör örgütlerinin kamu adna yaplan denetim ve kontrol faaliyetlerini kullanarak, kendilerine kaynak aktard ve kendilerinden olmayan bireyleri ve irketleri madur ettii belirtildi.

- Kamu personel rejimi yeniden düzenlenmeli

Raporun deerlendirme bölümünde ise u önerilere yer verildi:

Terörle mücadelenin baarsnda, kamusal mal ve hizmetlerin terör örgütlerince kullanlmasnn engellenmesi önem tamaktadr. Bu kapsamda kamu personel rejiminin yeniden düzenlenmesi ve adalet, savunma, eitim ve salk gibi ülke güvenlii için kritik kadrolarn temizlenmesi ve terör örgütlerinden arndrlacak ekilde yaplandrlmas öncelik arz etmektedir.

Kamu personel rejimi, adalet ve yarg sistemi, eitim hizmetleri, salk hizmetleri, sosyal güvenlik hizmetleri, iç ve d güvenlik hizmetleri (polis-asker-jandarma-özel güvenlik hizmetleri), cezaevi hizmeti, yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklarn bakm, belediye hizmetleri, tevik ve sübvansiyonlar, gümrük hizmetleri, medya ve kitle iletiim hizmetleri içinde özellikle silahl güç olan kamusal mal ve hizmetler ile yarg gibi tam kamusal mal ve hizmetlerin FETÖ tarafndan sistematik biçimde kullanld sabittir.

Devletin alaca önlemlerde ve uygulayaca politikalarda kamusal mal ve hizmetlerin terör örgütlerinden ne kadar uzak tutulmas ve dikkatli olunmas gerektii görülmektedir. Özellikle tam kamusal mal ve hizmetler ile yerel birimler tarafndan sunulan kamusal mal ve hizmetlere ilikin politikalarn terör örgütlerinden arndrlacak ekilde hazrlanmas izahtan varestedir.

Ana Sayfaya Git