Güven istiyoruz

Sektörlerine köklü düzenlemelerin getirilmesini isteyen kuyumcular, soygun ve dolandırma vakalarının önüne geçilebilmesi için gerekli tedbirlerin alınarak "güven" tesis edilmesini istedi.

Haberler 28.12.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuyumcularn soyulmasnn yannda baz kuyumcularn da halk dolandrd görülen sektörde, dolandrcln ve soygunlarn önlenmesi için kuyumculardan geçmilerine ve mal varlklarna yönelik belgelerin istenmesi gerektiini belirten Diyarbakrl kuyumcular, ilgili mercilerin konu hakknda köklü deiiklik ve düzenlemeler getirmesini istedi.

Yasal düzenleme ve resmi olarak çözüm isteyen Diyarbakr Kuyumcular Odas Bakan Yunus Soner, Kuyumculuk sektöründe gerçekten yasal bir boluk var. Finans sektöründe faaliyet gösteren kuyumculara, bankalara veya eczanelere uygulanan saat ve gün sisteminin benzeri bir sistem uygulanmal. Devlet tarafndan kuyumculuk sektörüne her konuda düzenleme getirilmeli. Biz kuyumcular odas olarak üyelerimizin çalma saatlerini belirliyoruz ama herhangi bir yaptrm yetkimiz olmadndan dolay baz üyeler kendi uygun gördüü ekilde açp kapatyor. Elinde yaptrm gücü olan devlet bu duruma el atarsa sorunlar çözülür. dedi.

DÖVZ BÜROLARINDA OLDUU GB HERKES HER YERDE KUYUMCU AçMAMALI

Kuyumcu dükkn açmak isteyenlerden belli artlar çerçevesinde bilgi ve belgeler istenmesi gerektiini belirten Soner, Ayrca kuyumcu dükkn açanlara sabka kayd, özgeçmii, sermaye yeterlilii ve bu iin standartlarna uygun olup olmad artlar getirilsin. Bugün vergi dairesinden vergi levhas alan herkes kuyumcu dükkn açabiliyor. Biz kuyumcular odas olarak üyelerimizi ziyaret edip onlarn yeterlilik ve lokasyon olarak güvenli olup olmadn inceliyoruz. Ama bakyoruz ki bir gün biri iyeri kiralayp kuyumcu dükkn açm. Bunun bu kadar basit olmamas için yasalara düzenleme getirilmesi art. Döviz bürolarnda olduu gibi herkes her yerde kuyumcu açmamal. eklinde konutu.

Yetkililerce bütün illerde kuyumcularn denetime tabi tutulmas gerektiini de vurgulayan Soner, Kuyumculuk sektöründe müterilere ya snrlamas getirilsin, reit olmayan çocuklar ya da gençler ebeveynleri olmadan altn satamasn. Ama yine de buna da bir düzenleme getirilmesi lazm. Ksaca kuyumculuk sektöründe köklü düzenlemeler art. Cumhurbakanmzn direktifinde bir kararnameyle kuyumculuk federasyonu ya da konfederasyonu kurulup bütün illerde denetimlerin yaplmas lazm. dedi.

OSMANLI DÖNEMNDE SARRAFYE OLARAK ADLANDIRILAN KUYUMCULAR NOTER OLARAK DA KULLANILIRDI

Önceki yllarda gündeme gelen dolandrc kuyumcu gibi durumlarn olmamas için gerekli uygulamalarn yürürlüe girmesi gerektiini dile getiren Soner, Kuyumculuk eskiden Osmanl döneminde sarrafiye olarak adlandrlr ve sarraflara güvenildiinden dolay sarrafiyeler noter olarak da kullanlrd. Yani herkes tarafndan salam ve güvenli kiilikleri ile bilinenlerin yürüttüü bir iti. Ama imdi kim olduu bilinmeyen veya sorulmayan herkes kuyumcu dükkn açabiliyor. Geçtiimiz aylarda Diyarbakrda bir toptanc kuyumcu, saadet zinciri kurup birçok esnaf dolandrmt. te yetkililer kuyumcu açanlar denetlemez ya da baz teminat sabka sorma gibi uygulamalar getirmezse bu gibi sorunlar yaanmaya devam eder. ifadelerini kulland.

Geçtiimiz günlerde Diyarbakrda yaanan soygun giriiminde öldürülen meslekta için üzüntü ve taziyelerini dile getiren Soner, faillerin henüz yakalanamam olmas hakknda, Ben bu arkadamza ehit demek istiyorum. çünkü bu kardeimiz rzknn peindeyken iki tane cani gelip onu katletti. Ama olayn üzerinden günler geçmesine ramen faillerin yakalanamamas üzüntümüzü artrmaktadr. dedi.

Diyarbakrda kuyumculara yönelik hrszlk ve soygunlarn devam ettiini söyleyen Soner, Eer saatlerimizde düzenleme olmu olsayd katledilen genç arkadamz sabah saatlerinde kuyumcu dükkann açmayacak ve belki de bu durum yaanmayacakt. Bu hafta içinde baka bir kuyumcu, hrszlar tarafndan gece kepenki krlarak soyuldu. Biz bu tür vakalarn önüne geçilmesi için güvenliin artrlmasn istiyoruz. Eer güvenlik salanamazsa ticaret de olmaz. eklinde konutu.

Diyarbakr Kuyumcular Odas üyelerinden olan ve ayn zamanda 15 yldr kuyumcu esnaf olan brahim çelik ise eczanelerde olduu gibi kuyumcularda da çalma saatlerinin resmi olarak belirlenip takip edilmesini istediklerini söyledi.

DEVLET KANUN çIKARIRSA RAHAT BR NEFES ALIRIZ

ikyet ve isteklerini meclise bir dilekçe olarak gönderdiklerini fakat herhangi bir cevap alamadklarn belirten çelik, Baz kuyumcu arkadalarmz sabah erkenden dükkn açp akam geç saatlerde kapatarak soygunculara adeta davetiye çkaryor. Biz esnaf arkadalarmza, sabah dier sektördeki esnaf açtktan sonra dükknnz açn, akam da onlar kapatmadan siz kapatn diye uyarda bulunduk. çünkü bir cadde de sabah ya da akam younluk, hareketlilik yoksa bu, soyguncular cezbedecek bir durumdur. eklinde konutu.

çelik, Pazar günlerinde uyarlarmza ramen kuyumcu dükkann açan arkadalarmz var. Pazar günü caddeler sakin olduu için hrszlarn soygununa maruz kalan bu arkadalar, sonra da güvenlik güçlerine veryansn ediyorlar. Biz bu kuyumculara etki edemiyoruz. Ama devlet bir kanun çkarrsa rahat bir nefes alrz. dedi.

Diyarbakr Valisinin konu hakknda yetkili mercilerle temasa geçmesini isteyen çelik, çalma saat ve günlerimiz kontrol altna alnsn, güvenlik önlemleri ve hrszlarn cezalar artrlsn. Ayrca reit olmayanlarn altn alp satmas yasaklansn. Bu kiiler ebeveyn kontrolünde gelip alveri yapsn. Bu konuda Valimiz meclise bir önerge sunsun. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git