Güven'e 22 yıl

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven'e yargılandığı terör davasında 22 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Haberler 22.12.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milletvekillii düürülen HDPli Leyla Güven, Diyarbakrda yargland davada, terör örgütü üyelii ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan toplam 22 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld. Mahkeme, Güven hakknda tutuklanmaya yönelik yakalama karar da çkard.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) hakkndaki kesinlemi hapis cezas nedeniyle 4 Haziran günü milletvekillii düürülen HDP Hakkari eski milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) E Bakan Leyla Güvenin yargland davada kara verildi.

GÜVENN YARGILANMASI

Diyarbakr 9uncu Ar Ceza Mahkemesinde görülen karar durumasna Güven katlmazken, avukatlar geldi. Cumhuriyet savcs durumada mahkemeye sundu mütalaasnda, Güvenin e bakan olduu DTKnn hedefini anlatt. DTKnn terör örgütü PKKnn bir yaplanmas olduunu belirtilen savc, mütalaasnda u ifadelere yer verdi:

SAVCININ MÜTALAASI

Önceki mütalaalarmz tekrarla, Demokratik Toplum Kongresinin teröristba Abdullah Öcalann dört ayakl paradigmasnn 3üncü ayan oluturan bir örgütlenme ve sözde kurucu meclis ilevi gören bir yaplanma olduu, örgüt üyelerinden elde edilen delillerde ve dinleme tapelerinde birçok ahs tarafndan DTKnnn sözde Kuzey Kürdistan Parlamentosu/meclisi olarak nitelendirildii DTKnn örgüt hedefi olan demokratik özerklik stratejisini hayata geçirmek amacyla teröristbann talimatlar dorultusunda kurduu ve yapland KCK/TM parlamento yapsn oluturan sözde yasama organ olduu, faaliyetleri bir meclis gibi yürütülen yaplanmann Genel Kurul, Daimi Meclisi, Bakanlk Divan, Koordinasyon (yürütme) Kurulu, komisyonlar gibi organlarn bulunduu çalma ekline ilikin bir tüzüünün olduu, DTKnn, örgütün hedefleri dorultusunda demokratik özerliklii gerçekletirmek amacyla siyasi parti, dernek, sendika ve STKlarn örgütledii ve bu hususlarda toplant, konferans, çaltaylar düzenledii, DTKnn örgütlenme olarak KCK ile özdelik gösterdii, KCK yaplanmas içerisinde yer örgütlenen sözde kent meclisleri, ilçe meclisleri, mahalle meclisleri ve köy komünlerinin DTKnn bileenleri olduklar ve sözde bu meclis üyelerinin siyasi parti, dernek, sendika ve STK temsilcilerinin yan sra seçilmiler olarak baz milletvekillerinin, belediye bakanlarnn, belediye meclis üyelerinin DTK delegesi veya üyesi olduklar, DTKnn sözde Kürdistann çat yaplanmas olduu ve Kürt ulusal birliinin salamak amacyla PKK/KCK ile balant faaliyet yürüttüü anlalmaktadr.

22 YIL HAPS CEZASI

Mütalaada, Güvenin bahsedilen amaçlar gerçekletirmek üzere oluturulan ve bahse konu hedefler hususunda karar alma merci olan DTKnn e bakan olarak görev yaptna dikkat çekilerek, DTK çalmalar kapsamnda çeitli toplantlar düzenleyerek, örgütsel nitelikteki eylemlere katlarak ve terör örgütünün amaçlar dorultusunda açklamalar yaparak, DTK üyeleriyle birlikte dört ülke topraklar üzerinde sözde Kürt ulusal birliini salamak, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çalt, DTKnn KCK yaplanmasnn çat örgütü ve sözde en üst karar alma yetkisi bulunan bir üst meclis yaplanmas sözde dört ülke topraklar üzerindeki Kürdistan meclisi olduu anllmakta denildi.

Savc mütalaasnda, Güvenin Terör örgütü kurma ve yönetmek, Terör örgütü üyesi olmak, Halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtmak ile Kanuna aykr yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan cezalandrlmasn talep etti.

YAKALAMA KARARI çIKARILDI

Mahkeme verdii arannardndan tutuksuz sank Leyla Güveni silahl terör örgütüne üye olmak ile 2 kez terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan toplam 22 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld. Mahkeme heyeti ayrca hüküm ile birlikte Güven hakknda tutuklanmaya yöenlik yakalama karar çkarlmasna da karar verdi.

Ana Sayfaya Git