Güvensiz okul zehirli kırtasiye

Ticaret Bakanlığı güvensiz okul ve kırtasiye malzemeleri için teyakkuza geçti

Haberler 24.08.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl, yeni eitim ve öretim yl yaklarken vatandalarn alverilerini güvenle yapmas için okul ve krtasiye malzemesi denetimleri için harekete geçti.

Bakanlktan edinilen bilgilere göre, okul alverilerinin younlat bugünlerde saha denetimlerine hz verildi.

Bakanlk, denetimlerini, okullarn balamasyla talebi artan ürünlerin çocuklarn salna zarar vermesini engellemek amacyla güvensiz ürüne kar sfr tolerans prensibi ile yürütüyor.

Krtasiye, okul kyafetleri, çocuk çantalar ve ayakkablarnda özellikle imalatç ve ithalatçlarn youn olduu illerde kapsaml denetim yaplyor. Tüketicilere güvenli ürün arznn salanabilmesi için bölge müdürlükleri tarafndan krtasiye ve okul malzemelerinin sat yerlerinde ürün güvenliine ilikin rehberlik faaliyetleri gerçekletiriliyor.

KMYASAL VE FZKSEL TESTLER YAPILIYOR

Denetimlerde, ticaret denetmenleri tarafndan riskli görülen ürünlerden numune alnyor ve akredite laboratuvarlarda çeitli kimyasal ve fiziksel testler yaplyor. Bu kapsamda, AB mevzuatyla uyumlu teknik mevzuat çerçevesinde yaplan kimyasal testlerde bata fitalat, kadmiyum, kurun ve azo boyar maddeler olmak üzere, kullanm kstlanm kimyasallarn bulunup bulunmad kontrol ediliyor.

Fiziksel testlerde, ürünün içerebilecei riskler deerlendirilerek üç ya alt çocuklarn güvenlii açsndan küçük parça testlerinden, tekstil ürünlerindeki kordon ve backlarn gerekli standartlara uygunluuna kadar kapsaml analizler yaplyor. Ürünlerde bulunmas gereken uyarlar ile tekstil veya ayakkab ürün etiketlerinde gerekli içerik bilgilerinin bulunup bulunmad gibi bilgilendirme gereklilikleri de denetleniyor.

UYGUNSUZ ÜRÜNLERE LKN BLGLERN PAYLAIMI

Test veya muayene ilemleri sonucunda kimyasal ve fiziksel testlerden geçemeyen krtasiye ve okul malzemeleri, piyasadan toplatlarak bu ürünlerin imalatç ve ithalatçlarna idari para cezas kesiliyor. Etiket denetimlerinde eksiklik tespit edilen ürünlerde ise ilgili mevzuat kapsamndaki düzeltmeler ve idari yaptrmlar uygulanyor.

Uygunsuzluu tespit edilen ürünlere ilikin bilgiler, Bakanlkça devreye alnan Güvensiz Ürün Bilgi sistemi (GÜBS) araclyla tüketicilerle ayrca paylalacak. Söz konusu sisteme, tüketiciler www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerinden ulaabiliyor.

Dier taraftan tüketicilerin okul alverilerinde arz-talep dengesiyle uyumayan fiyat artlarndan olumsuz etkilenmemesi amacyla da gerekli önlemler alnrken, gerçekletirilecek saha denetimlerinde bu spekülatif fiyat hareketlerine de özellikle dikkat ediliyor.

OKUL ALIVER SIRASINDA DKKAT EDLECEK HUSUSLAR

Bakanlk, tüketicilerin ürün satn alrken dikkat etmeleri gereken hususlara ilikin de uyarda bulundu. Buna göre, dikkat edilmesi gereken hususlar öyle sraland:

- Öncelikle satn alnan her ürünün ambalaj dikkatle incelenmeli. Yaanan kazalarn birçou yanl veya hatal kullanmdan kaynaklanyor. Bu tür olaylarn önüne geçebilmek amacyla ürün ambalajlar üzerinde yer alan uyarlar dikkatle okunmal, kullanm talimatlar dorultusunda hareket edilmeli.

- Krtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçsnn açk adnn ve adresinin bulunduu ürünler tercih edilmeli. Markas ve modeli belli olmayan, üzerinde Türkçe uyarlar bulunmayan ürünler satn alnmamal.

- Oyuncak eklinde veya oyuncak nitelii tayan krtasiye ürünlerinde ise hangi ya grubuna yönelik olduuna dair ibarelerin ve dier uyarlarn bulunup bulunmadna baklmal. Bu kapsamda, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluturan krtasiye malzemelerinde bulunan uyarlar dikkate alnmal.

- Boya malzemeleri, oyuncak görünümlü birtakm silgilerde, kalemtralarda, oyun hamurlarnda, parmak boyalarnda CE iaretinin bulunup bulunmad kontrol edilmeli.

- Tekstil ve ayakkab ürünlerinde, ürünlerin içeriini gösteren etiketler ve iaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir ekilde olmas zorunluluu bulunuyor. Tüketiciler bu ürünleri satn alrken etiketlerinde yer alan bilgiler çerçevesinde satn alma kararn vermeli.

Satn ald ürünün güvensiz olduunu düünen tüketiciler, Alo 175 Tüketici Hattndan ve web sayfas üzerinden Bakanla ulaabiliyor.

Ana Sayfaya Git