Habere adanan ömürlerin onur günü

Vatandaşın haber alma hakkını teslim etmek için gece gündüz, yaz kış, sıcak soğuk demeden çalışan gazeteciler için "10 Ocak" tarihi özel bir anlam taşıyor.

Haberler 10.01.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn çalanlarnn haklarn düzenleyen ve yasal güvenceler içeren 212 Sayl Kanunun 1961de Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdii tarih olan 10 Ocak, gazetecilik meslei için dönüm noktas oldu ve zaman içinde çalan Gazeteciler Günü adyla kutlanmaya baland.

Zaman zaman mermilerin ve bombalarn gölgesinde, insanlk dramlarnn tam ortasnda, çou zaman en tehlikeli alanlarda görev yapan gazetecilerin bazlar haber peinde koarken kimi zaman yaraland, kimi zaman da yaamn yitirdi

HABER MERKEZ

Basn çalanlarnn haklarn düzenleyen ve yasal güvenceler içeren 212 Sayl Kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdii 10 Ocak 1961 tarihi, gazetecilik meslei için bir dönüm noktas oldu. Vatandalarn haber alma hakkn teslim etmek uruna çalan gazetecilerden bazlar görev banda yaraland ya da hayatn kaybetti.

Vatanda doru bilgilendirmek için gece gündüz, yaz k, scak souk demeden, kimi zaman hayat pahasna çalan gazeteciler için bugün, 10 Ocak çalan Gazeteciler Günü olarak kutlanacak.

Basn çalanlarna baz haklar ve yasal güvence salayan 212 Sayl Kanunun 4 Ocak 1961de kabul edilip Resmi Gazetede yaymlanmas, gazetecilik meslei için bir dönüm noktas oldu.

sözlemelerinin yazl yaplmas, Sözlemelere iin türü ve ücret miktarnn yazlmasn da içeren ve gazetecilere sosyal haklar veren kanun, baz gazete sahipleri tarafndan ise tepkiyle karland.

GAZETECLER GÜNÜ

Yasa ile kendilerine yüklenen sorumluluklar kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu, 212 Sayl Yasann ve Basn lan Kurumunun Olumasna likin 195 Sayl Yasann mesleki sakncalar douracan iddia eden ortak bir bildiriye imza att ve gazetelerin basksn 3 günlüüne durdurduklarn duyurdu.

9 Patron Olay olarak basn tarihine geçen bu gelime üzerine gazeteciler, boykot boyunca Basn adl bir gazete yaymlamaya karar verdi. Basn gazetesi 11 Ocakta yayna balayp, 3 günlük boykot srasnda düzenli olarak yaynn sürdürdü.

Bu gelimelerin ardndan 10 Ocak çalan Gazeteciler Bayram olarak kutlanmaya balad ve 1971de çalan Gazeteciler Günü ismini ald. 10 Ocak, gazetecilik mesleini icra edenleri onurlandrmak için sadece Türkiyede kutlanan bir gün olmann dnda, haber uruna görev banda hayatn kaybeden gazetecilerin anld bir gün olma özellii de tayor.

Ana Sayfaya Git