Hablemitoğlu suikastında kilit şüpheli yakalandı

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve Alman Vakıfları davalarının raporlarını hazırlayan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının 17’nci yıl dönümünde, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen kilit şüpheli N.G.B. (45) Ukrayna’da yakalandı.

Haberler 17.12.2019 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel Kuvvetler Komutanlnda yüzba rütbesiyle görev yapt srada TSKdan ihraç edilen N.G.Bnin, titiz bir çalmayla yürütülen Hablemitolu soruturmasnda HTS kaytlarndan tespit edildii örenildi. Soruturmay yürüten Ankara Cumhuriyet Savcs Zafer Ergünün yakalama karar ve Interpolün krmz bülten çkartmas sonras Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuzda gözaltna ald N.G.B.nin iadesi için mahkeme süreci devam ediyor.

üpheli N.G.B. hakknda Ukraynada yaklak 3 ay süren tutukluluunun ardndan mahkemeden ev hapsi karar verildi. N.G.Bnin Türkiyeye iade edilmesi için Adalet Bakanl ve Dileri Bakanlnn en üst seviyede devrede olduu örenildi. Hablemitolunun suikast üphelisinin Ukraynadan iade edilmesi sonras, 17 yldr karanlkta kalan cinayetin tüm üphelilerine ulalmas bekleniyor.

HTS KAYITLARINDAN çIKTI

Doç. Dr. Necip Hablemitolu, 17 yl önce evinin önünde urad suikast sonucu yaamn yitirmiti. Soukkanl ekilde ilendii tespit edilen cinayetle ilgili yaplan soruturmalar ilerleyememi, dosya rafa kaldrlmt. FETÖ çat iddianamesine de giren Hablemitolu suikast soruturmasnn, örgüt üyesi polisler tarafndan bilinçli olarak karartld tespitleri yaplmt. Soruturma Ankara Basavcl tarafndan kurulan özel ekiple yeniden balatlmt. Hablemitolunun ölümünden önceki 6 ay boyunca katil ya da katilleri tarafndan takip edilmi olabilecei deerlendirilerek, suikasttan önce gittii her adresteki baz istasyonlarndan alnan kaytlar, numaralar ve sahipleri tespit edildi. Olay annda ve yerinde baz kaytlar olan telefonlarn kim ya da kimlerin olduu belirlendi. te bu çalmada TSKdan ihraç edilmi eski asker N.G.Bnin ismi belirlendi.

ÖZEL OPERASYONLA GÖZALTI

Hablemitolu suikastnn üphelisi N.G.B, Ukraynann bakenti Kievin merkezinde bir Türk restoranna Ukrayna güvenlik güçlerince düzenlenen özel operasyonda gözaltna alnd. N.G.B., Ukraynada çkarld ilk mahkemede uluslararas adli yardm ve ev hapsi talep etti. Ancak bu talepleri reddedilen N.G.B.nin avukatlar karara itiraz ederek, temyiz bavurusunda bulundu. Kiev Temyiz Mahkemesinde 31 Temmuzda görülen ilk duruma N.G.B.nin avukatlar ve tercüman, 8 Austostaki ikinci duruma da ise savc gelmedii için ertelendi.

EV HAPS VERLD

lerleyen süreçte Ukrayna mahkemesi, yaklak 3 ay cezaevinde kalan N.G.B.nin tutukluluunu, N.G.B.nin avukatlarnn talebi üzerine ev hapsine çevirdi. Ancak Kiev Savclnn bavurusu üzerine 2 aydr ev hapsinde bulunan üpheli N.G.B.nin yeniden tutuklanmas talebiyle dava açld. Ancak davann Kasm ve Aralk aylarndaki durumalar, dava dosyas mahkemeye ulatrlamad gerekçesiyle ertelendi. Mahkeme dava dosyasnn gönderilmesi için bir sonraki duruma tarihini 10 Ocak 2020 olarak belirlendi. Böylece 5 aylk süreçte 10a yakn durumann çou çeitli gerekçelerle ertelenmi oldu.

SYAS SIINMA TALEP ETT

Öte yandan N.G.B., Türkiyeye iade edilmemek için Ukraynadan siyasi snma talebinde bulundu. N.G.B.nin hakknda çkan haberleri de Ukrayna basnndan kaldrtt örenildi.

SAUNA DAVASININ SANIKLARINDAN

Özel Kuvvetler Komutanlnda yüzba rütbesiyle görev yaparken ihraç edildii örenilen N.G.B. ismi, kamuoyunda sauna çetesi davas olarak bilinen davada da geçiyor. N.G.B., ayrca anlurfa Akçakalede soan kamuflajl bir TIRn içinde patlayc madde yakalanmas olaynn soruturulduu davann da sanklarndand.

çELKL FADELER

DHA muhabirine bilgi veren Ukrayna savcs, zanlnn Kievde görülen ilk durumada yapt savunmada, kendine yöneltilen suçlamalarda FETÖnün rolü olduu iddiasnda bulunduunu söyledi. Savc, ayrca, N.G.B.nin eskiden askeri operasyonlara katldn ve Türkiyede devlet yetkilileri ile yakn ilikileri olduunu iddia ettiini aktard.

Kiev Temyiz Mahkemesinde görülen durumada, Türkiyede 14 sene Özel Kuvvetler Komutanlnda tim komutan olarak görev yaptn belirten N.G.B., Türkiyede terör operasyonlarna katldm. PKKnn ilk 10 hedefindeyim dedi. N.G.B.nin Ukraynal avukat ise, müvekkilinin Türkiyeye iade edilmesi halinde öldürülme riski bulunduunu ileri sürdü.

KOMUTAN LAKABIYLA TANINIYOR

Yaklak be yldr Ukraynada yaayan N.G.B., Kievin merkezinde orta olduu belirtilen ünlü Türk restorannda gözaltna alnd. Ukrayna vatanda ile evli olan ve bir çocuu olan N.G.B.nin, Ukraynada daimi oturum izni bulunduu ve çevresinde komutan lakabyla tannd örenildi.

Ana Sayfaya Git