Habur Açık!

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin aldığı kararla bugün bağımsızlık referandumu yapılırken, Türkiye'nin Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nda, giriş- çıkışlar normal seyrinde devam etti. Türkiye'den Irak'a geçmiş günlere göre geçiş yapan araç sayısı, bugün o bölgedeki işyerlerinin kapalı olması nedeniyle azalırken, Türkiye'ye girişlerde ise bir sıkıntı yaşanmadığı belirtildi.

Haberler 26.09.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye bata olmak üzere bir çok ülkenin kar çkmasna ramen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 7 Haziranda ald bamszlk referandumunu yapma kararn uygularken, gözlerin çevrildii Habur Snr Kapsnda ise giri-çklarn devam ettii belirtildi. Habur Snr Kaps çevresinde türk Silahl Kuvvetlerinin geçen 18 Eylülde balatt askeri tatbikat sürürken, dier yandan ise snr kapsndan Iraka giri çklar bugün de bir sorun yaanmadan devam etti.

Snr kapsnda referandumdan dolay geçmi günlere nazaran younlun yaanmazken, Irakta iyerlerinin kapal olmas nedeniyle oförlerin geçi yapmak istemedii örenildi. Habur Snr Kaps yetkileleri, giri- çklarda u anda her hangi bir sknt yaanmadn ve normal sürecin devam ettiini söyledi.

Uluslararas Nakliyeciler Dernei (UND)nin Habur temsilcisi Murat Tatar, Habur Snr Kapsnn kapandna ilikin iddialar yalanlayarak, brahim Halil Gümrüü yetkilisi Fersed Ali ile görütüünü her hangi bir skntnn olmadn söyledi. Tatar, snr kapsnda günlük rutin giri çklarn devam ettiini belirterek, Kuzey Irak tarafndaki snr kapsn da görev yapan bir çok yetkiliyle görütüm. Habur Mülki idare Amiri de kapda her hangi bir sorun olmadn giri çklarn uan da da devam ettiini söyledi dedi.

BAKAN AçIKLAMA YAPTI

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, Habur Snr Kapsnn tek tarafl ulama kapatldna yönelik haberlere ilikin, u anda kapatma yok, Irak tarafndan gelenlerin daha sk kontrolle geçilerine izin veriyoruz. dedi. Türkiyedeki baz tr oförlerinin kendileri tedirgin olduu için snrdan geçmek istemediklerinin altn çizen Tüfenkci, lerleyen saatlerdeki gelimelere göre durumu ve gelimeleri yeniden deerlendiririz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git