Habur'da hem tatbikat, hem ticaret devam ediyor

IRAK'taki bölgesel Kürt Yönetiminin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararı ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak sınırındaki tatbikatı devam ediyor.

Haberler 24.09.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin 25 Eylülde yapaca bamszlk referandumunu istemeyen Türkiyenin buna mesaj nitelii tad belirtilen askeri tatbikat bugün de devam etti. rnakn Silopi ilçesi ile Habur Snr Kaps arasndaki TIR park karsnda 18 Eylülden beri devam eden tatbikatta bugün de hareketlilik görüldü. Sabah saatlerinde tatbikat alannda konulu bulunan zrhl personel tayclar tatbikat alanndan ayrlarak alann yannda bulunan bo arazide hzl manevra eitimi yapt. Yaklak 12 zrhl personel taycnn katld hzl manevra eitimi yaklak 2 saat sürdü. Tanklarn da zrhl personel taclardan sonra ayn alanda zaman zaman manevra eitimi yaptklar belirtildi.

HABURDA TCARET SÜRÜYOR, GÜNDE 2 BN ARAç GR-çIKI YAPIYOR

Bölgesel Kürt Yönetiminin bamszlk referandumunda srar etmesi üzerine dün gözler Ankarada yaplan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantsna çevrildi. Türkiyenin Irak bölgesel Kürt Yönetiminin yapaca referanduma kar ataca admlardan biri ekonomik yaptrmlar kapsamnda Habur Snr Kapsnn kapatlmas tartlrken, böyle bir kararnn çkmamas bölgede yaayanlarve Irak ile ticaret yapan iadamlarn sevindirdi. Habur Snr Kapsnn 2 kilometre uzanda TSKnn askeri tatbikat devam ederken, snr kapsnda da snr ticareti kesintisiz sürüyor. Haburda günde yaklak 2 bin büyük araç giri çkyapyor.

SYASET VE TCARET BRBRN ETKLEMESN

Türkiye-Irak Sanayici ve adamlar Dernei TISIAD Genel Bakan Nevaf Klç, Türkiyenin bu son yaanan siyasi gelime dnda en iyi komusunun Irak ve bölgesel Kürt yönetimi olduunu belirterek, öyle dedi:

Türkiye, Almanyadan sonra en büyük ihracatn Iraka ve Iraktaki Kürdistan bölgesine yapmaktadr. Iraka geçen yl 7.6 milyar dolarlk bir ihracat yapld. Bu yln ilk 6 aynda geçen yla oranla Iraka ihractmz yüzde 30 artla 4,5 milyar dolar buldu. Mersinden balayarak Silopiye kadar bölgede üretilen ürünlerin yüzde 50si Iraka ihraç ediliyor. Lojistik olarak ylda Iraka 700 bin sefer yaplyor. Haburun kapatlmas demek ihracatn durmas demektir. Siyaset ve ticaretin bir birini etkilememesini istiyoruz. Dünyadaki bütün ülkeler en iyi ticareti komular ile yapyorlar. Dün Ankaradaki toplantlardan ekonomik yaptrmlar ve Habur ile ilgili bir karar çkmamas bizi sevindirmitir.

rnak Ticaret ve Sanayi Odas bakan Osman Geli, Bölgesel Kürt Yönetiminin yapacan açklad referandumdan sonra bütün gözlerin Habur Snr Kapsna çevrildiini belirterek, Dün Ankaradan ekonomik yaptrmlar konusunda bir karar çkmamas bizleri sevindirmitir. Biz sorunlarn diyalogla çözülmesinden yanayz diye konutu.

Ana Sayfaya Git