Hacı adayları kutsal topraklarda

Yüz binlerce Müslüman, hac görevi için kutsal topraklara akın ediyor.

Haberler 01.08.2019 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann farkl corafyalarnda yaayan yüz binlerce Müslüman, hac görevini ifa etmek üzere kutsal topraklara geliyor.

Türkiyeden ilk kafilenin 5 Temmuzda yola çkmasyla balayan süreçte Türk hac adaylarndan bugün itibaryla 71 bin 75i kutsal topraklara ulat.

Türk hac adaylarnn 63 bin 948inin Mekkeye, 7 bin 127sinin de Medineye intikali saland.

Son hac kafilesinin 5 Austosta stanbuldan yola çkmasyla bu yl hac görevini yerine getirmek için 85 bin civarnda Türk hac adaynn kutsal topraklarda bulumas bekleniyor.

Kutsal topraklara ulaan hac adaylar, otellerine yerletikten sonra ihramlaryla Kabeyi ziyaret ediyor, Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la erike leke lebbeyk (Buyur Allahm emrindeyim, senin ein ve benzerin yoktur Allahm) telbiyesiyle Mescidi Harama gidip ilk duay yapyor.

Hac adaylar, Kabede dua ettikten sonra umreye niyet edip Hacerül Esvedi selamlayarak tavafa balyor. Hacerül Esved tann, tavafn balama noktasn gösterdii için hac adaylarna pratik bir faydas da dokunuyor. Hacerül Esved çevresinde de dokunmak isteyenler nedeniyle younluk oluuyor.

HAC GÖREVN YERNE GETRENLER

Hac adaylar, dualar eliinde 7 kez çevresinde dönerek Kabeyi tavaf ettikten sonra 2 rekat tavaf namaz klp Mescidi Haram ve say alanndaki Zemzem suyundan içiyor.

Hz. Hacer ve olu Hz. smaile, Allah tarafndan ihsan edilen büyük suyun ad olan Zemzem, Kabenin yaklak 20 metre dousunda Makam brahime yakn tavaf alannn altndaki kuyudan çkyor.

Tavaf tamamlayan hac adaylar, Safa ile Merve tepeleri arasnda say yapyor. Kuran- Kerimde, Allahn sembolleri-alametleri olan bu tepenin ayn zamanda aray anlamna geldii belirtiliyor.

Hz. brahimin ei Hz. Hacerin, süt çandaki olu smail için su ararken Safa ile Merve tepeleri arasnda hzla yürümesi hatta komas say hadisesi olarak anlatlyor.

Sayin bitirilmesinin ardndan umreyi tamamlayan hac adaylar, tra olarak ihramdan çkyor.

Ardndan hac adaylar, hac günlerine kadar ibadetlerini günlük kyafetleriyle gerçekletiriyor.

Ana Sayfaya Git