Hacire annenin açtığı yolda birçok aile evladına kavuştu

Diyarbakır annelerinin dağa kaçırılan evlatlarına kavuşmak için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde 3 Eylül 2019'da başlattığı evlat nöbeti bir yılını doldurdu.

Haberler 03.09.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr annelerinin daa kaçrlan evlatlar için HDP Diyarbakr l Bakanl binas önünde 3 Eylül 2019da balatt oturma eyleminde bir yl geride kald.

Anne Hacire Akar, olunun HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia ederek, HDP l Bakanl binas önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt mücadelesi sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austos 2019da oluna kavutu.

Hacire Akarn olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan dier ailelere de örnek oldu. Akarn mücadelesini örnek alan anneler Fevziye çetinkaya, Ayegül Biçer ve Remziye Akkoyun, 3 Eylül 2019da HDP l Bakanl önünde yeni bir oturma eylemi balatt.

Evlatlarn terörün pençesinden kurtarmak isteyen ve yurdun dört bir yanndan gelen dier ailelerin de eyleme katlmasyla say 150ye ulat.

Eyleme hiçbir ey engel olamad

Aileler, yazn scanda kn souunda eylemlerine ara vermeden devam etti.

lk günden itibaren kararl olan anneler, HDP il binas önünden ayrlmad, il binas önünü bo brakmamak için eleriyle nöbetlee eyleme devam etti. Anneler nöbetteyken babalar evde çocuklarna hem babalk hem annelik yapt.

Annelerden bazlar küçük çocuklaryla katld eylemi zor artlar altnda devam ettirdi, yorgunluktan bazen kaldrmda uyudu bazen baygnlk geçirdi.

Aileler, tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgn döneminde bile gerekli tedbirleri alp eylemlerinden vazgeçmedi.

Oturma eylemine katlan 15 ailenin çocuuna kavumas, yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren anneleri daha kararl hale getirdi.

Her bir ailenin evladna kavumas, annelere babalara sevinci ve hüznü birlikte yaatt. Aileler, terör örgütünden kaçp gelen her evlada, kendi evladym gibi sevindi. Evlat hasretiyle yürei yanan anneler, kendi evladna sarlmadklar için de gözyalarn döktü.

Evladna kavuan anneler de zaman zaman HDP il binas önüne gelerek eylem yapan annelere destek oldu.

HDP kepenk indirdi

Annelerin kararl duruu, HDPye kepenk indirtti. Ailelerin aclaryla yüzlemek istemeyen HDPliler, çareyi bir süre kepenklerini kapatmakta buldu.

HDP, daha sonra il binasnda yapt faaliyetleri evlat nöbeti nedeniyle ilçe binalarnda sürdürme karar aldn açklad.

Eylemden vazgeçirmek için kaçrdklar çocuklar konuturdular

Terör örgütü, aileleri eylemlerinden vazgeçirmek için her yolu denedi.

HDP il binasna gelen baz partililerin hakaretlerine urayan Diyarbakr anneleri, evlerine giderken veya çarda dolarken tehditlere maruz kald.

Terör örgütü, kendine müzahir yayn organlarnda da açk açk tehdit ettii ailelerin eylemini itibarszlatrma yoluna gitti.

Yllardr sesini bile duyamadklar çocuklaryla örgüte müzahir yayn organlarnca yaplan röportajlarda oturma eyleminin sonlandrlmas istendi. çocuklarnn konumasn gözyalaryla izleyen aileler, bütün yollar denedikleri halde görütürülmedikleri evlatlarnn sesini duydu. Aileler, yaadklar zor sürece ramen eylemlerine kararllkla devam etti.

Eylem ülke snrlarn at

Diyarbakr anneleri, çocuklarn terör örgütüne kaptran bütün annelere yapt çar Almanyann bakenti Berlinde karlk buldu.

Berlinde yaayan ve terör örgütü PKK yandalarnca kaçrlan Nilüfer Tnin annesi Maide T, 12 Kasm 2019dan beri haber alamad kzn bulmak için 29 ubatta terör örgütüne müzahir bir dernein önünde oturma eylemi balatt.

Anne Maide T, daha sonra Alman yetkililerinin duyarszl nedeniyle Babakanlk binas önünde eylemine devam etti.

Diyarbakr anneleri ile Maide T, 25 Temmuzda videokonferans yöntemiyle görütü. Anneler ve babalar, Almanyada tek bana evlat mücadelesi veren Maide Tye desteklerini iletti.

Nilüfer Tnin fotoraf eylem çadrnda kaçrlan dier evlatlarn fotoraflarnn yanna brakld.

Annelerin eylemini gören teröristler ikna timleri sayesinde örgütten kaçyor

Güvenlik güçleri, yurt içi ve dnda düzenledikleri baarl operasyonlarla ar darbe vurduu terör örgütünü bitme noktasna getirirken, bir yandan da kaçrlan ya da kandrlarak daa götürülen çocuk ve gençleri kurtarmak için ikna çalmas yürütüyor.

Diyarbakrdaki evlat nöbetini gören terör örgütü mensuplar yaadklar pimanlkla PKKdan kaçyor. Ailelerle el birlii halinde ikna çalmas yürüten güvenlik güçleri, son 4 ylda 717 kiinin terör örgütünden kaçarak teslim olmasn salad.

Sadece bu yl 1 Ocaktan bu yana terör örgütünden ikna yoluyla teslim olan terörist says 144e yükseldi.

Toplumun tüm kesimlerinden destek geldi

Tek arzular, terör örgütünün kendilerinden kopard evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann desteini her frsatta ifade ettii Diyarbakr annelerini, Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan, çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü. çok sayda sanatç, gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

Avrupadan destek

Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukraynann Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistann Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler, annelerle görütü.

TBMM nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, Basn lan Kurumu Genel Müdürü Rdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.

Dada tek bir çocuk kalmayncaya kadar eylemimizi sürdürmeye devam edeceiz

Oturma eylemini ilk balatan ailelerden Zekiye Bozda, 30 Austos 2019da kandrlarak daa kaçrlan kardei Süleyman için annesi, babas ve dier kardeleriyle eyleme baladklarn hatrlatt.

Bozda, Hepimiz çoluk çocuumuzu braktk buraya geldik. Kararllkla dada tek bir çocuk kalmayncaya kadar eylemimizi sürdürmeye devam edeceiz. Ölüsüyle dirisiyle HDPden çocuklarmz istiyoruz. diye konutu.

Annesi Fevziye çetinkayann evlat acsyla evde her gün atlar yaktn dile getiren Bozda, balattklar eylem nedeniyle 15 ailenin evladna kavumasnn kendisini kardeinin gelmesi gibi sevindirdiini aktard.

Bozda, öyle konutu:

Dars bütün çocuklarn bana. Kardeimin bana inallah o da gelir, adalete teslim olur. Kara soua ramen gelip, gittik. Tabii ki zorluklar yaadk. Hastalk vard, ona ramen çocuklarla birlikte gelip gidiyorduk. Hiçbiri kardeimin acsndan daha zor deildi. Ayrlk acs bizim için çok daha zor.

Hakkm olan dourduum evladm istiyorum

Daa 2018 ylnda kaçrlan 17 yandaki olu Mustafa Biçer için oturma eylemini balatan annelerden Ayegül Biçer, evlad için iki yldr mücadele ettiini söyledi.

Eylemde bir yllarn geride braktklarn belirten Biçer, Artk yeter. ki kz çocuum daha var. ki çocuumu onlara kurban vermemek için bu mücadele devam etmeli. Korkmuyoruz onlara boyun emiyoruz. diye konutu.

Biçer, Kürt olduunu ve devletin kendisine her türlü hakk verdiini ifade ederek, terör örgütü PKKnn kirli ellerini çocuklarn üzerinden çekmesi gerektiini dile getirdi.

Biçer, unlar aktard:

Hakkm olan dourduum evladm istiyorum. Ben bu evlad onlardan almadan bu mücadele bitmeyecek. Ölümüne bu yola ba koydum. Evladm onlardan alacam. Bir yl içerisinde 15 annemiz evladna kavutu. Diliyoruz ki biz de kavualm. Tek bir evlat kalmayana kadar buradayz. Onlar evlatlarna kavuunca çok büyük bir mutluluk yaadk. Sevinçten gözyalarna boulduk. Bütün anne babalar bu sevinci yaasn. Bu PKK illeti yeryüzünden silinsin.

Ana Sayfaya Git