Hakim ve savcı adaylarına 70 puan şartı getirildi

Türkiye Adalet Akademisi Meslek Öncesi Eğitimin Uygulama Esasları ile Yazılı ve Sözlü Sınavlara Dair Yönetmeliğe göre, hakim ve savcı adaylığı sürecinin sonunda yapılacak yazılı sınavda 70 puan alanlar sözlü sınava çağrılacak.

Haberler 13.12.2019 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Adalet Akademisi Meslek Öncesi Eitimin Uygulama Esaslar ile Yazl ve Sözlü Snavlara Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, Akademinin kapasitesi ile adaylarn staj süreleri göz önünde bulundurularak, Adalet Bakanl ile i birlii içinde ksa veya uzun vadeli akademik eitim plan hazrlanacak.

Hakim ve savc adaylar, Akademi tarafndan belirlenen eitim programlarna katlmak ve kurallara uymak zorunda olacak.

Adaylar hakkndaki gizli sicil fii, hazrlk ve son eitim dönemi bitiminde mevzuata uygun olarak, Akademinin ilgili daire bakan tarafndan düzenlenecek.

Akademide alnacak eitimlerde, adli ve idari yarg adaylarnn hazrlk dönemi 3 ay, son eitim dönemi 4 ay, avukatlk mesleinden geçen adli yarg adaylarnn hazrlk eitim dönemi 2 ay, son eitim dönemi 4 ay, avukatlk mesleinden geçen idari yarg adaylarnn hazrlk eitim dönemi 2 ay, son eitim dönemi 3 ay olacak.

Eitim müfredat, Danma Kurulunun önerileri de göz önünde bulundurularak, Türkiye Adalet Akademisi Bakannca belirlenecek. Müfredatn belirlenmesinde çeitli kriterler dikkate alnacak.

Hazrlanan eitim müfredat, ihtiyaç duyulmas halinde Danma Kurulunun önerisiyle güncellenebilecek.

Akademi tarafndan, eitim müfredatna uygun olarak, adaylara ve öretim elemanlarna yönelik eitim modülleri oluturulacak.

- Eitim program

Eitim planna ve müfredata uygun olarak, dersler, ders süreleri ve öretim elemanlarn içerir eitim program belirlenecek. Eitim program, eitim dönemleri balamadan önce ilgili öretim elemanlarna bildirilecek.

Söylei, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler de eitim programnda yer alabilecek. Akademi, eitim programnda deiiklik yapabilecek.

Eitimlerde, yüksek mahkemelerin daire bakan ve üyeleri, hakimler ve savclar, yükseköretim kurumlarnda görev yapan öretim üyeleri ve öretim görevlileri ile aratrma görevlileri, akademide öretim eleman olarak görevlendirilenler, alannda uzman kiiler öretim eleman olarak belirlenebilecek.

Akademide görev yapan öretim elemanlarna ücret ödenecek.

- Yazl ve sözlü snav artlar

Adaylar, adaylk süresi sonunda Akademi tarafndan yazl ve sözlü snava tabi tutulacak.

Yazl snav, eitim müfredatnda yer alan dersleri ve temel hukuk bilgisini kapsayacak.

Yaplacak snav yönetmek ve sonuçlandrmak üzere bir bakan, dört asl ve iki yedek üyeden oluan bir snav kurulu oluturulacak. Yazl Snav Kurulunun bakan ve üyeleri, Akademide ders veren öretim elemanlar arasndan Bakan tarafndan seçilecek.

Yazl snav, Kurul tarafndan 100 puan üzerinden deerlendirilecek. Yaplan deerlendirmede 70 ve üzeri puan alanlar snavda baarl kabul edilecek.

Snavda baarsz kabul edilenler tebli tarihinden itibaren 5 i günü içinde Akademiye yazl olarak itirazda bulunabilecek.

Yazl snavda baarsz olanlara bir ay geçmemek üzere ek eitim verilebilecek, bu durumda bulunanlara ikinci snav hakk tannacak.

Yazl snavda baarl olanlar sözlü snava çarlacak.

Sözlü Snav Kurulu, Türkiye Adalet Akademisi Bakannn bakanlnda, Bakanlk Tefti Kurulu Bakan ve Personel Genel Müdürü ile adaylara ders verenler arasndan ilgili Bakan Yardmcs tarafndan seçilen iki asl ve bir yedek üyeden oluacak.

Adaylk sürelerinin sonunda yaplan yazl snav puannn yüzde 60 ile sözlü snav puannn yüzde 40nn toplamnn en az 70 olmas halinde adaylar baarl saylacak.

Nihai sonuçlara ilikin liste, Akademinin internet sitesinde ilan edilecek, bu ilan, tebli yerine geçecek.

Snav sonucunda baarl ve baarsz olanlarn isim listesi Akademi tarafndan Bakanla gönderilecek.

Ana Sayfaya Git