Hakimler ve Savcılar Kurulu, 7 Haziran'da işbaşı yapacak

TBMM tarafından seçilen 7 üye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçtiği 4 üyenin yanı sıra Adalet Bakanının başkan, Adalet Bakanlığı Müsteşarının da doğal üye olacağı yeni HSK, 7 Haziran'da mesaiye başlayacak

Haberler 21.05.2017 - 12:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM tarafndan seçilen 7 üye ile Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann seçtii 4 üyenin yan sra Adalet Bakannn bakan, Adalet Bakanl Müstearnn da doal üye olaca yeni Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK), 7 Haziranda iba yapacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 16 Nisandaki halk oylamasna ilikin kesin sonuçlar içeren kararnn 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan anayasa deiikliinde yer alan yüksek yargyla ilgili düzenlemeler yürürlüe girdi.

2010daki anayasa deiikliiyle üye says 7den 22ye çkarlan Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK), üç daireden oluuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYKnn ad Hakimler ve Savclar Kurulu oldu. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalacak.

Kurulun bakan yine Adalet Bakan olacak, Adalet Bakanl Müstear, kurulun doal üyesi saylacak.

- TBMMnin seçtii üyeler

Yeni düzenleme gereince kurulun 7 üyesi TBMM tarafndan seçildi. TBMMnin ilk kez seçtii HSK üyeleri arasnda Yargtay Genel Sekreteri Yaar imek, Yargtay üyeleri Mehmet Ademolu, Alp Arslan, Dantay Üyesi Cafer Ergen, Yldrm Beyazt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz Köseolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin avukat Hamit Kocabey yer ald.

Yldrm Beyazt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Köseolunun hukuk alannda çok sayda kitab ve makalesi bulunuyor. Halen HSYK üyesi olan Yargtay Üyesi Arslan ise ikinci kez bu göreve tekrar seçilmi oldu. TBMMnin seçtii tek kadn üye ise avukat Songül Yazar oldu.

- Cumhurbakan Erdoann seçtii üyeler

HSKnn 4 üyesi de dün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan seçildi. Erdoan, Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelii sona eren Mehmet Ylmaz ve Halil Koç ile Ankara Cumhuriyet Basavc Vekili Hüseyin ahin ve stanbul Cumhuriyet Basavc Vekili Mehmet Akif Ekinciyi seçti. Böylece HSYK Bakan Vekillii görevini yürüten Ylmaz ve 1. Daire Bakan Koç da yeni HSKda yer ald.

HSYK üyelerinin görevleri 6 Haziranda sona erecek, yeni HSK üyeleri de 7 Haziranda görevlerine balayacak.

- HSYK Bakan Vekili Mehmet Ylmaz

Bolu Geredede 1961de dünyaya gelen Ylmaz, 1982de stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1987de Amasya Hakimlii, 1989da Doanhisar Hakimlii, 1993de Adalet Müfettilii, 1998de Adalet Bamüfettilii görevlerinde bulunan Ylmaz, 2010-2014 yllarnda HSYK Bamüfettilii görevini yürüttü.

Mehmet Ylmaz 12 Ekim 2014te HSYK üyeliine seçildi. Halen Kurulda Bakan Vekili ve 2. Daire Bakan olarak görev yapan Ylmaz, evli ve üç çocuk babas.

- HSYK 1. Daire Bakan Halil Koç

Konya Ilgnda 5 Eylül 1966da dünyaya gelen Koç, ilk, orta ve lise örenimimi Konyada tamamladktan sonra stanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1988de mezun oldu.

Ankara dari Yarg Hakim Aday olarak 1991de meslee balayan Koç, srasyla Hatay Vergi Mahkemesi Üyelii, Ankara dare Mahkemesi Üyelii, Dantay Tetkik Hakimlii ve Ankara Bölge dare Mahkemesi Üyelii görevlerinde bulundu. Koç, 17 Ekim 2010da HSYK yedek üyesi olarak seçildi. Sonrasnda Ankara 17. dare Mahkemesi Bakanl ve Ankara Bölge dare Mahkemesi Bakanl görevlerini yürüten Koç, 17 Kasm 2011-25 Kasm 2014 tarihleri arasnda HSYK asl üyelii yapt. 12 Ekim 2014te yeniden HSYK Üyesi seçilen Koç, halen Kurulda 1. Daire Bakan olarak görev yapyor. Koç, evli ve iki çocuk babas.

- Ankara Cumhuriyet Basavc Vekili Hüseyin ahin

çorumda 1968de dünyaya gelen ahin, ilk, orta ve lise örenimini çorumda tamamlad. ahin, 1990da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Hakimlik-savclk snavn 1991 ylnda kazanan Koç, 1994-1998 yllarnda Tonya Cumhuriyet Savcl, 1998-2000 yllarnda Van Saray Cumhuriyet Savcl, 2000-2003 yllarnda Hendek Cumhuriyet Savcl, 2003,2006 yllarnda Afyon Cumhuriyet Savcl görevlerinde bulundu.

Ankara Cumhuriyet Savclna 2006da atanan ve 2014te de Ankara Cumhuriyet Basavc Vekilliine getirilen ahin, evli ve iki çocuk babas.

- stanbul Cumhuriyet Basavc Vekili Mehmet Akif Ekinci

rnak Cizrede 1967de dünyaya gelen Ekinci, 1992de stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. stanbul hakim adaylndan sonra srasyla Mardin, Meriç, Silivri ve stanbul Cumhuriyet savclklar görevlerinde bulunan ve son olarak stanbul Cumhuriyet Basavc Vekillii görevini yürüten Ekinci, evli ve bir çocuk babas.

- Yargtay Genel Sekreteri Yaar imek

Aksekide 1966da dünyaya gelen Yaar imek, 1988de stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. zmir hakim aday olarak meslee balayan imek, srasyla Bünyan, Dargeçit, çeltikçi Hakimlii, Adalet Müfettilii, Adalet Bamüfettilii, Ankara Hakimlii, Adalet Bakanl Personel Genel Müdürlüü Tetkik Hakimlii, Bakanlk ç Denetçilii, ç Denetim Bakanl ve Kanunlar Genel Müdürlüü görevlerinde bulundu. 15 Aralk 2014te Yargtay Üyeliine seçilen Yaar imek, Yargtay 5. Ceza Dairesi Üyesi iken geçen yl Yargtay Genel Sekreterliine seçildi. Özel Hukuk Dalnda yüksek lisans yapan, ngilizce bilen imek, evli ve iki çocuk babas.

- Yargtay Üyesi Alp Arslan

çalda 1964te dünyaya gelen Alp Arslan, Bekilli Atatürk Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990da mezun oldu. Ankara hakim aday olarak meslee balayan Arslan, srasyla çldr, Gelendost, Keskin Cumhuriyet Savcl, Adalet Müfettilii, Adalet Bamüfettilii, Ankara Cumhuriyet Savcl görevlerinde bulundu. 16 Ekim 2012de Yargtay Üyeliine seçilen Alp Arslan, Yargtay 14. Ceza Dairesi Üyesi iken 6 Austos 2016da HSYK asl üyeliinin boalmasnn ardndan yedek üyelikten asl üyelie geçi yapt. Krkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümünde yüksek lisans yapan HSYK ve Yargtay Üyesi Arslan, evli ve alt çocuk babas.

- Yargtay Üyesi Mehmet Ademolu

Mehmet Ademolu, 1963te Pazarckta dodu. Pazarck Lisesini bitirdikten sonra stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1988de mezun olan Ademolu, stanbul ve Kahramanmara hakim aday olarak meslee balad. Srasyla Havran, An, Kele, Ceyhan, skenderun Cumhuriyet Basavcl, Eskiehir Basavc Vekillii, Nevehir ve anlurfa Basavcl görevlerinde bulunan Ademolu, 15 Aralk 2014te Yargtay Üyeliine seçildi. Mehmet Ademolu, Yargtay 17. Ceza Dairesi Üyesi Ademolu, evli ve iki çocuk babas.

- Dantay Üyesi Cafer Ergen

Samsunda 1966da dünyaya gelen Ergen, Uluda Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü kazand. Bu okulda iki yl eitim gördükten sonra Ergen, örenimini stanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamlad.

Ergen, 1990da idari yarg hakim adaylna balad, 1992de Dantay Tetkik Hakimlii görevine atand. Srasyla Trabzon dare Mahkemesi, Samsun dare Mahkemesi Üyesi, Kayseri dare Mahkemesi Üyesi, Afyonkarahisar dare Mahkemesi Üyesi, Adalet Bakanl Strateji Gelitirme Bakanl Tetkik Hakimi, Ankara 12. dare Mahkemesi Üyesi, Ankara 2. dare Mahkemesi Üyesi, Ankara Bölge dare Mahkemesi 1. Kurul Üyesi ve Ankara 7. dare Mahkemesi Bakan görevlerinde bulundu. 25 Haziran 2014de Adalet Bakanl Müstear Yardmcl görevine getirilen Ergen, 15 Aralk 2014de Dantay Üyeliine seçildi. Ergen, evli ve üç çocuk babas.

- Avukat Hamit Kocabey

Malatyada doan Avukat Dr. Hamit Kocabey, 1987de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans eitimini Gazi Üniversitesinde, Doktorasn nönü Üniversitesinde tamamlad.1979-2000 yllarnda Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) bünyesinde muvazzaf asker olarak görev yapan Kocabey, daha sonra istifa ederek serbest avukatlk yapt. MHP ve MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin avukatln yapan Kocabey, 21 Mart 2015te MHP Merkez Yönetim Kurulu üyeliine seçildi. Kocabey, evli ve üç çocuk babas.

- Doç. Dr. Ali Cengiz Köseolu

çankrnn abanözü ilçesinde 1 Ekim 1971de doan Ali Cengiz Köseolu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Gazi Üniversitesinde yüksek lisans, stanbul Üniversitesinde doktora yapan Köseolu, Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yapt. Halen Yldrm Beyazt Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öretim üyesi olan Doç. Dr. Köseolu, iki kitap yazd. çok sayda makalesi yaynlanan ve Yüksek Hakem Kurulu Üyesi olan Köseolu, evli ve iki çocuk babas.

- Avukat Songül Yazar

anlurfann Siverek ilçesinde 1975te dünyaya gelen Avukat Songül Yazar, 1996da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. çeitli yerlerde avukatlk yapan Yazar, evli ve iki çocuk annesi.

Ana Sayfaya Git