Hakkari Yüksekova'da dün gece başlayan yoğun top atışları, bu sabah silah sesleriyle yankılandı

Hakkari Yüksekova ilçesi'nde, PKK terör örgütüne yönelik operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. Güvenlik güçleri belirlenen hedeflere top atışlarını icra ederken, bölde silah sesleri duyulmaya başlandı. Gece başlatılan top atışları yerini sabah saatlerinde silah seslerine bıraktı. Askerler PKK'nın kökünü kurutmaya devam ediyor.

Haberler 22.03.2016 - 13:18 Son Güncelleme : 22.03.2016 - 13:18

Hakkarinin Yüksekova İlçesinde güvenlik güçlerinin başlattığı operasyon devam ederken, belirlenen hedeflere yapılan top atışlarının ardından polis ve askerler, bazı mahalelere girmeye başladı. Girilen mahallelerde yoğun şekilde silah sesleri duyuluyor.

Barikatların kaldırılıp, hendeklerin kapatılması ve PKKlı grupların ilçeden temizlenmesi için 9 gün önce Yüksekova İlçe merkezinde başlatılan operasyonlar yoğun sürdürülüyor. Gece aralıklarla duşulan top sesleri, sabah saatlerinden itibaren yoğunlaştı. Patlayıcı düzenelkli hendek ve barikatların yoğun olarak bulunduğu Orman, Kışla, Kaniheyder, Cumhuriyet, Güngör ve Dize mahallelerinde operasyonların yoğunlaştığı gözlendi.

Belirlenen hedef ve bombalı tuzakların temizlenmesi ardından polis ve askerler zırhlı araçların desteğiyle mahalle aralarına da girmeye başladı. Polis ve askerlerin girdiği mahallelerden ise yoğun şekilde silah ve patlama sesleri duyuluyor.

İlçede güvenlik güçlerinin operasyonları hız kazanırken, çevrede de hava hareketliliği gözleniyor.

Hakkri, Türkiyenin doğusunda yer alan il ve en kalabalık altmış ikinci şehri. 2014 sonu itibarıyla 276.287 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfusun 148.538i erkek, 127.749u kadındır.[3] Tamamı Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yer alır. Yüzölçümü bakımından Türkiyenin kırk yedinci büyük ilidir. Güneyinde Irak, batısında Şırnak, kuzeyinde Van, doğusunda ise İran vardır.

Sırasıyla Hurri ve Urartu Krallıklarının parçası olan Hakkri, Pers İmparatorluğunun egemenliğinden sonra Arap egemenliğine geçmiştir. Daha sonra Selçukluların kontrolüne giren kent, 1536 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Coğrafi konumu sayesinde pek çok millete ev sahipliği yapan Hakkri, 1662 tarihinde Katolik mezhebini benimsemeyen Asuriler Diyarbakır metropoliti XIII. Mar Şimun Denha önderliğinde yeniden örgütlenerek Hakkrinin Kodşanis/Koçanis (halen Konak) köyünü patriklik merkezi olarak benimsemişlerdir. Nasturi patrikleri 1918 yılına kadar bu köyde ikamet etmişlerdir. 19. yüzyıl ortalarına dek Hakkri nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan Nasturiler, 1843 ve 1846da Cizre Emiri Bedirhan Bey ile Hakkri Emiri Nurullah Beyin düzenlediği iki saldırıda önemli ölçüde zayiat vermişlerdir. 1915-18 döneminde aşiretlerle ile çatışan Hakkri Nasturileri önce İranda Urmiye yöresine ve daha sonra İngiliz yönetimine giren Iraka iltica etmişler, 1924te topluca geri dönmeye teşebbüs etmişlerse de 12-28 Eylül 1924 tarihleri arasında yürütülen Şemdinli Harektı ile tenkil edilerek geri püskürtülmüşlerdir.

Türkiyede cumhuriyetin ilanından sonra Hakkri ili mecliste 1927 yılına kadar 1, 1927-1934 arası 2, 1939-1983 yılları arası 1, 1983-1999 yılları arasında 2 milletvekili ile temsil edildi. 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle Hakkri ilini temsil edecek milletvekili sayısı üçe çıkartıldı.

Hakkri ili, 1933 ilçeye dönüştürüldü ve Van iline bağlandı. 1936da yeniden il olmasına karşın, 1939 seçimlerine kadar Van iline bağlı olarak temsil edildi.

Kaynak: İnternet Ajans

Ana Sayfaya Git