“Haksız Rekabet Yerel Medyayı bitiriyor!”

Anadolu Yayıncılar Derneği, Ulusal kanallarla yerel kanallar arasında haksız rekabet koşullarının yaşanması nedeni ile Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunarak, TÜRKSAT Uydu kiralarının yüksek olması nedeni ile yerel medyanın yaşadığı sıkıntıları bir dosya halinde sundu.

Haberler 12.10.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Anadolu Yaynclar Dernei Bakan Sinan Burhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Yavuz Bakr, Zeki Akbyk ve çetin Altan ile birlikte Kamu Badenetçisi eref Malkoça Yerel Kanallarn sorunlarn içeren, dosya sundu. Burhan, Türkiye genelinde uydu üzerinden yayn yapan yerel televizyonlar TÜRKSAT tarafndan uygulanan uydu kiralar ve haksz rekabet koullar nedeniyle ciddi skntlar yaamaktadr. Dedi.

Sinan Burhan, Ulusal kanal, yerel kanal ayrm yaplmakszn uydu ücretleri alnrken, reklam pastasna gelindiinde bu ayrm çok açk bir ekilde dikkat çekmektedir. Show TV ile Aksu TV bir midir? Kanal Frat ile FOX TV bir midir? çay TV ile Kanal D eit midir? Kon TV ile de NTV de bir deildir. Uzay Haberle Star TV bir mi? diyerek Uydu fiyatlarnn yeniden düzenlenmesi gerektiini ifade etti.

UYDU FYATLARI YENDEN DÜZENLENSN

Sinan Burhann açklamas öyle; Ulusal kanallarla yerel kanallarn ödedii uydu fiyatlarnn ayn birim fiyat üzerinden alnmas büyük bir eitsizlik oluturmaktadr. Pandemi nedeniyle reklam pastasnda yaanan büyük daralma en fazla yerel kanallar etkilemitir.

RTÜK ile yaplan görümelerde yerel televizyon kanallarnn reklam paylarnn son derece düük olduu görülmütür. RTÜK, TÜRKSAT ulusal ve yerel kanallarn geriye dönük 1 yllk reklam beyanlarn göndermitir. Bu beyannameler incelendiinde yerel medyann ne denli zor günler yaand açkça görülmektedir.

Pandemi sürecinde yerel medyay en çok etkileyen bir dier husus ise etkinlik ve faaliyetlerin iptal edilmesi konusudur. Yerel televizyonlarn gelirlerinin ciddi bölümü etkinlik ve faaliyetlere dayal gelirlerdir. Bütün bu gelimeleri dikkate alan derneimiz reklam gelirlerine göre uydu ücretlerinin yeniden revize edilmesi teklifini Türksata sunmutur. RTÜK bu öneriyi desteklemektedir. Yerel medya demokrasinin akcieridir, çok sesliliin teminatdr. Dernek olarak kamu Badentçiliinden bu adaletsizliin giderilmesine yönelik destek beklemekteyiz. Bu konuda alnacak karar yerel medya için hayati öneme haizdir.

Ana Sayfaya Git