Halepçe Katliamı yıldönümü Iğdır DBP binası önünde protesto edildi

DBP Iğdır il binası önünde geçmişte yaşanan Halepçe Katliamı Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı, protesto edildi

Haberler 17.03.2016 - 12:14 Son Güncelleme : 17.03.2016 - 12:14

DBP Iğdır il binası önünde geçmişte yaşanan Halepçe Katliamı Halepçeye zehirli gaz saldırısı, protesto edildi

Iğdırda düzenlenen basın açıklamasıyla Halepçe katliamı protesto edildi.

DBP Iğdır il binası önünde gerçekleşen basın açıklamasına HDP Iğdır Milletvekili M. Eminadıyaman, DBP Iğdır İl eş başkanları Oğuz Ok ve Nadile Malgaz, HDP İl Eş Başkanı CesimKatar, Iğdır Belediye Eş Başkanı Murat Yikit, Tuzluca Belediye Eş Başkanı Neşegül Can ve partililer katıldı. Burada basın açıklamasını okuyan HDP Iğdır Milletvekili M. Emin Adıyaman, Halepçe katliamının Kürtlerin yaşadığı zulüm ve vahşetin bir örneği olduğunu belirtti. Adıyaman, 16 Mart bizim için anlamlı gündür. Kürtlerin tarihinde çok dramatik bir gündür. Tarih boyunca Kürtlerin yaşamış olduğu zulüm, barbarlık ve vahşetin bir örneğidir. 16 Martta o vahşette hayatını kaybeden insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz dedi.

Adıyamanın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıld

Halepçeye zehirli gaz saldırısı, Halepçe Katliamı olarak da bilinir. İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyinin, 1986-1988de Irakın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiğiEl-Enfal Harektı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçasıdır. Kanlı Cuma olarak da bilinen bu zehirli gaz saldırısı (Kürtçe: Kmyabarana Helebce ) Kürt halkına yapılmış bir soykırım olarak kabul edilir.

Saldırıda 3,200 ile 5,000 arasında kişi öldürüldü ve 10.000 ile 7000 arası sivil yaralandı.Saldırıdan sonra komplikasyonlar, çeşitli hastalıklar meydana geldi ve yapılan doğumlar sağlıklı neticelenemedi. Bu saldırı o bölgelerde Kürt halkına, sivil nüfusa karşı yapılmış en büyük kimyasal saldırı olarak bilinir. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı ve karar Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Saldırı bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanıp, kınandı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisine bu katliamın tanınması için kanun teklifi verildi

Saddam Hüseyinin 23 Şubat - 16 Eylül 1988 tarihleri arasında El-Enfal Harektını şiddetlendirdiği dönemde Mart ayının ortasında İran ordusu Zafer-7 Harektı adlı genel taarruzu başlattı. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliğine bağlı Peşmergeler de İran ordusu ile işbirliği yaparak Halepçe kasabasına girdi ve isyan başlattı

Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Al Hasan al-Majd al-Tikritye (batı medyası tarafından Kimyasal Ali lakabı ile bilinir) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti.

16 Mart 1988de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 5.000den[8] fazla insanın öldüğü, 7.000den fazla insanın da yaralandığı tahmin ediliyordu. Ancak Irak Savaşından sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu tespit edildi.

Ana Sayfaya Git