Halkımız teröre prim vermedi!

Vali Hüseyin Aksoy "Milli birlik ve kardeşliğimizi hedef alan terör olaylarına son dönemde Diyarbakır halkı prim vermemiş, terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur"

Haberler 03.11.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

400e yakn akademisyenin katld Uluslararas Diyarbakr Sempozyumu balad. Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy Milli birlik ve kardeliimizi hedef alan terör olaylarna son dönemde Diyarbakr halk prim vermemi, terör örgütü ile arasna mesafe koymutur

lk toplant ve sunumun yapld Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda, aç konumas yapan l Valisi Valisi Hüseyin Aksoy, ilin güzellikleriyle tantlmasna katk sunaca sempozyum sayesinde Diyarbakr hakknda bugüne kadar aça çkmam pek çok bilginin gün yüzüne çkacan söyledi.

Sempozyumda, Diyarbakrn arkeolojiden tarihe, müzik ve güzel sanatlardan tarm, gda ve hayvancla, turizmden edebiyata 27 konu bal altnda bilim insanlar tarafndan masaya yatrlacan aktaran Aksoy, üniversitelerden, sivil toplum ve kamu kurulularndan uzmanlarn katlmyla il hakknda farkndalk çalmasnn yürütülmesini hedeflediklerini kaydetti.

Youn ilginin kendilerini mutlu ettiini vurgulayan Aksoy, öyle konutu:

Program çalmalar srasnda sekretaryamza 365 bildiri ulam, sempozyum bilim kurulumuz tarafndan 281 bildiri kabul edilmitir. 77 oturum kapsamnda 267 sunum ve 14 poster sunum gerçekletirilecektir. Sempozyumda 400e yakn bilim insann arlayacaz.

Vali Aksoy, kentin 13 bin yllk geçmiiyle Abbasi döneminden Mervanilere, Akkoyunlulardan Artuklulara, Anadolu Selçuklulardan Osmanllara kadar birçok medeniyete ev sahiplii yaptn dile getirerek, öyle konutu:

UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Diyarbakr Surlar, hem eskilik hem de yükseklik bakmndan dünyadaki kaleler arasnda ilk srada yer almaktadr. Diyarbakr kültürel kimliiyle, yalnz ülkemizin deil tüm dünyann da en önemli kentlerinden biridir. ehir 1 milyon 654 bin nüfusuyla Türkiyenin 12. büyükehri konumundadr.

4 Eylül 2016 günü bizzat Babakan Binali Yldrm tarafndan Diyarbakrda açklanan Dou ve Güneydou Yatrm ve Destek Hamlesi ile ilin cazibe merkezi olma yolunda önemli mesafe alacan vurgulayan Aksoy, unlar kaydetti:

Vatandalarn yaam kalitesini, sosyal ve ekonomik durumlarn ve istihdam artrmak için devletimiz, Diyarbakra özel bir önem vermektedir. Diyarbakr son 14 ylda 30 milyarlk kamu yatrm yapld. 6 bin kiinin istihdam edildii Organize Sanayi Bölgesinin genilemesine yönelik çalmalarmz da devam etmektedir.

- Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi kuruldu

Vali Hüseyin Aksoy, çok sayda kiiye istihdam oluturacak Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluunun tamamlandn iaret ederek, faaliyete girmesi durumunda ticaret önemli katk sunacan belirtti.

Türkiyenin en önemli kalknma projelerinden olan Güneydou Anadolu Projesinin en önemli aya olan Silvan Barajnn yapmnn sürdüünü kaydeden Aksoy, sözlerini öyle sürdürdü:

Tamamlandnda 2 milyon 351 bin 230 dekar zirai alan sulanacak, ülke ekonomisine ylda 1,1 milyar lira katk salayacak, 305 bin kiiye istihdam alan oluturacaktr. Böylesine önemli ekonomik potansiyele sahip Diyarbakra i adamlarmzn yatrmlarn tamalar ve yeni yatrmlar yapmalar için büyük önem tamaktadr.

- Terör örgütü ile arasna mesafe koydu

Ülkenin istikrar, huzur ve güvenini hedef alan 15 Temmuz hain darbe giriimi gecesinde Diyarbakrn milli iradeye sahip çkarak sokaklarda demokrasi nöbeti tuttuunu anmsatan Aksoy, öyle devam etti:

Bu durularndan dolay Diyarbakr halkna tekrar teekkür ediyor, 15 Temmuz ehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anyorum. Milli birlik ve kardeliimizi hedef alan terör olaylarna son dönemde Diyarbakr halk prim vermemi, terör örgütü ile arasna mesafe koymutur.Tüm kkrtmalara ramen teröre destek vermeyen Diyarbakr halkna tekrar teekkür ediyorum.

- Diyarbakrn bu algs deiecek

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise Diyarbakrn 13 bin yllk geçmii ile 33 medeniyete ev sahiplii yaptn söyledi.

Her medeniyetin iz brakt ehir olan Diyarbakrda tarihte çeitli nedenlerle yaanan göçler dolaysyla farkl kültürlerin birlikte yaadn vurgulayarak, slam medeniyetinin Anadoluya açlan kapsdr. dedi.

Kentin çok sayda bilim adam yetitirdiini ifade eden Gül, Böylesi muhteem bir kentin son yllarda terörle anlmas içimizi actyor. nallah en ksa zamanda Diyarbakrn bu algs deiecektir. Bu etkinlikler buna katk sunacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Törene AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu ve eski çileri Bakan Abdülkadir Aksunun yan sra çok sayda kii katld. Sempozyum 4 gün sürecek.

Ana Sayfaya Git