Halkın her kuruşu hizmete harcanacak

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Güzeloğlu, 2.5 aylık dönem içerisinde 28 milyon liralık bir tasarruf sağladıklarını ifade ederek, "Vatandaşın her kuruşu hizmete harcanacaktır" dedi.

Haberler 07.11.2019 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, UZAY HABER TV ekranlarnn ilgiyle izlenen program Büyüktimurla Gündem programna konuk oldu. UZAY HABER TV ve Diyarbakr Söz Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimurun Diyarbakr gündemi ve sorunlarna ilikin sorularn içtenlikle yantlayan Vali Güzelolu, Büyükehir Belediyesi Bakan Vekilliine getirilmesinin ardndan geçen 2,5 aydaki icraatlardan ve Diyarbakra yaplmas düünülen yeni projeler hakknda açklamalarda bulundu.

Yaklak 2 saat süren programda Vali Güzelolu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin 3,5 aylk hizmetleri hakknda ve kente yaplmas planlanan projelerden bahsetti. Büyük bir ilgiyle izlenen programa vatandalarca yüzlerce SMS ve Whatsapp hatlar üzerinden soru, dilek ve temenni mesajlar yad.

Büyüktimurun, kayyum atamalar konusundaki sorusunu yantlayan Vali Güzelolu, eski bakan Selçuk Mzrakl hakkndaki 9 ayr soruturmann görevden alnmasnda etkili olduunu belirtti.

HUKUK VE YASAL BR YETKYE DAYALI BR TASARRUFTUR

Vali Güzelolu, 19 Austos tarihi itibaryla Anayasann ve ilgili yasalarn maddeleri gereince Sayn Cumhurbakanmzn güveni ve Sayn çileri Bakanmzn da onayyla, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili olarak görevlendirildik. Gerek Bakanlmzn gerekse bizlerin ifade ettiimiz gibi bu öncelikle hukuki ve yasal bir yetkiye dayal bir tasarruftur. Kaynan anayasann ve ilgili yasalarn verdii yetki çerçevesinde Sayn çileri Bakanmza tannan bir yetkinin kullanlmasdr. Gerekçesi de çok açktr. Diyarbakrda özel anlamda Diyarbakr perspektifinde baktmz zaman görevden alnan ve uanda da tutuklu olarak yarglanan Büyükehir Belediye Bakan sfatyla seçimden sonra seçilen kii yaklak 9 ayr soruturma dosyasnda terör örgütü üyelii terör örgütü kuruculuu, terör örgütüne yardm yapma iddias ve açlan iddianameler sonucunda yarglama sürecinin konusudur. Ayn zamanda yarglamas devam eden ve bugün tutuklu devam eden süreçlerin yan sra çileri Bakanl tarafnda balatlan bir soruturma var. Bütün bunlarn hepsi de çok açk bir gerçek var dedi.

Belediyenin kaynaklarnn terör örgütü yerine millete kullandrlacann altn çizen Vali Güzelolu, öyle devam etti:

HANETLKLERN BEDELN ÖDEYEN BR EHR DYARBAKIR

Milli birlik ve beraberliimizi tehdit eden, ülkenin bekasna kasteden ve geçmiten bugüne Diyarbakr ve bölgede çok büyük aclara sebebiyet veren terör örgütünün hem üyelii hem kuruculuunu hem de bununla ilgili birçok iddiann konusu durum hiçbir demokratik ülke hiçbir anayasal hukuk devleti kendi varlna kast edecek insann can ve mal emniyetini tehdit edecek birlik ve beraberlii yok edecek böyle bir terör oluumunun ne içinde olan üyesi olan destek soran birine böyle bir süreçte böyle bir sorumlu veremez, veremez. Diyarbakr bütün bu aclar geçmiteki yaanmlklar çok net gören her bir köesinde bu ihanetin bedellerini ödeyen bir ehir. Bu noktada yaplan tasarruf tamamen kamu kaynaklarn millete hizmet için var olan belediyenin imkanlarnn millete hizmet olarak kullanlmas, ihanete ve ideolojisine ve terör örgütlerine kaynak lojistik destek salayan ve aktaran bir kurum olmaktan çkarp, Diyarbakr insanna hizmet edecek, onun beklentilerini karlayacak, yarnlarn mutlu klacak bir alt yapnn ve sosyal anlamda bir gelimiliin salanmasna dönük bir beklentinin karlanmasdr. Bu süreçte Diyarbakr özelinde, büyükehir perspektifinde bizim de tam da yapmay amaçladmz budur. Her açdan milletine emanet edilen her kuruun millete harcamak, beklentileri ve bizden istekleri dorultusunda çada ve gelimi bir belediyecilik Diyarbakrl buluturmak, özellikle sosyal altyapdan balayarak bu büyük ehre bu aziz eklin her bir insann hayatta bulumasn salayacak altyaplar sunmak zorundayz. 19 Austosun bu görevlendirmenin gerekçesi budur.

BÜYÜKEHR BELEDYESNDEK TESPTLER

Gazeteci yazar Büyüktümur, 2,5 aylk sürede belediyede ne tür olumsuzluklar tespit ettiniz? eklindeki sorusuna ise Vali Güzelolu, öyle yant verdi; 2,5 yl akn süredir Diyarbakr Valisi olarak bu ehre hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Her bir köesine, her bir kiisine yaanan her bir sorun ve meselesine dokunmaya çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Bu bölgenin yabancs deilim. anlurfal olmamzdan dolay, bölgenin bir evlad olmamzdan dolay sürekli zaten halkn içinde valilik noktasnda görev yapyoruz. Bizim için büyük mutluluk büyük. Cumhurbakanmzn liderliinde, bizlerden istedii de zaten tam da budur. Onun yönetim anlay, halkla birlikte olmak, halka yakn olmak, halkla birlikte sorunlarn çözümüne bütün bir irade ile katk koymaktr. Bir fakirin, garibin, çaresizin derdine derman olmaktan bir kentin gelimesini, sosyal altyapsn ekonomik kalknmasn salayacak stratejik yatrmlar ne kadar önemliyse bunu yerine getiriyoruz. Bu çerçevede Sayn Cumhurbakanmzn çizdii perspektifte biz de bunu yanstmaya onun temsilcisi olarak Diyarbakrn her köesine herkese dokunmaya çalyoruz.

CAM MAR PLANLARINI PTAL ETTLER, SAHABE SMN YERE ATTILAR!

Bu noktada Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin seçim sonrasndaki 2,5 aylk görev süresi çok açk bir ekilde bu kente hizmet ile deil, ideolojik ihanetleri dorultusunda bu kenti yeniden zihin kotlarnda terör örgütüyle bütünletirmek anlamnda bir süreç oldu. lk yaptklar bir i udur. Bir Büyükehir Belediyesini milletin hayrna ölmü geçmi ecdadna ve tasarruf ettii sadakasyla yapt cami inaatlarnn imar plan iptal etmek midir? Bir anda meclis kararyla camiler yasal olmayan bir zeminde kaçak durumuna düürecek bir karar almak mdr? Yine bu kentin miladi 639da fethini gerçekletiren slam ordularnn Komutan sahabeyi kiramdan Hz. Peygamberimizin arkada ve slam ordularnn Diyarbakr Kumandan eden yaz Bin Ganemin ismini kaldrp bir gecede saygszca ve hukuksuzca tabelasn yare atarak, terör suçlusu bir kiinin ismini vermek midir?

KMLK KARLARINDAN BAYRAI çIKARDILAR, GAZ VE EHT YAKINLARINI TEN ATTILAR

Belediyenin tantc kimlik kartlarn toplayarak yeni kart veriyoruz gerekçesi ile Türk bayraklarn çkartarak, bayra olmayan bir kart personele vermilerdir. Bu ihanetin ideolojisini bu kadar açk bir ekilde ve hukuka aykr bir ekilde bir anlamda göstermektedir. Baknz bu duru belediyenin tüm hizmet alanlarnda kendini göstermitir. Bu sembol tavrlarda gelecee ilikin çok açk bir ekilde bir çerçeve çizmitir. Yaz aylarnda böcek istilasna kar ilaçlama yapmadlar. DSKnin çözüm üretemedii su kesintileri balad. Bunu sizlerde defalarca haber yaptnz. Muhtarlarmz bana geldiler Sayn Valim çözüm istiyoruz dediler. Biz o zaman ikaz etmi, uyarmtk. Geldikten sonra gördük balatlan bütün yol ihaleleri tam bir faciadr. Hukuk skandaldr. Hiçbirisi tamamlanmadan tasfiye ile sonuçlanm ortada kalmtr. Ayrca yasal olarak istihdam zorunlu olan ehit ve Gazi yaknlar Büyükehir Belediyesinin ilk ilemlerinden biri olarak iten çkartlm ve ehit ve Gazi yakn gibi hepimizin ortak deeri temsil eden insanlarn deerli emanetler rencide edilmitir. Bunlar bütün bu tavrlar, 3,5 aylk dönemde, halkmz buna ahittir. Kent halknda gerekli yerel yönetimlerle ilgili dediiniz gibi sürekli bir tepkisel bir eletiri söz konusu olmutur her daim. Yani biz sizleri seçtik yerel yönetimler belediye bavuru hizmetleri üretin, size siyaset ideolojik bir noktada hareket edin diye deil. Neden icraat yapyorsunuz diyorlar. Yerel yönetim hizmet birimidir. Anayasann tabiridir çok açk söyleyelim mahalli idareler mahalli müterek ihtiyaçlarn karlamak için seçimle gelen kaynak ve bütçesi merkezden desteklenen birimlerdir.

SAMMYET OLURSA, BUNA GAYRET DE EKLENRSE SONUç GÜZEL OLUR

Diyarbakr 10 bin yllk bir geçmiin, otuz üç medeniyetin Diclenin kysnda tarihin her döneminde insanlk tarihin bütün gelimelerine ahitlik eden bir büyük zenginliin addr. Her dönem tarmdan ekonomiye, kültürden sanata her alanda tayc bir merkezdir. Bu Diyarbakrn bu özellii bugün bölgesinin en önemli kenti olmasnn ötesinde Türkiyenin Ortadouya açlan çevremizdeki ülkelerle ticaret ve lojistik balantlarn güçlendirecek çok olacak en önemli merkez konumuna getirmitir. çalyoruz zenginliklerini urayoruz. Yaadklarn, kaybettii yllar çok çabuk aacak inallah. Hedefine çok ksa süre içinde ulaacak. Vali olarak çaltmz ve geride braktmz 2,5 ylda ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirdiimiz 19 Austostan buyana her karlatnz platformda sergiliyorlar. Samimiyet olursa, buna gayret de eklenirse sonuç güzel olur. Bizim amacmz da budur hizmet etmek Diyarbakrn geleceini dünden ve bugünden daha iyi demek inancmzn çok temel bir anlay dier iki günü bir olan ziyandadr. Burada biz Diyarbakrda brakn günleri, aylar yllar ziyan ettik ne yazk ki heba ettik. hanetin PKK terör örgütünün uzantlarnn siyasal sosyal alanda destekçilerinin bu kentin geleceini bu topraklarn insanlarna gençlerine, giriimcisine sunduu hiçbir gelecek hiçbir gelime Kalknma projesi yoktur. Bunlarn tek amac tek arzusu Diyarbakr terörün pençesinde yaayan ve istismara konu ettikleri bir kent boyutunda tutmaktr. Yokluktan beslenenler bunlar, olumsuzluktan beslenenler bunlar, öncelikle özellikle Diyarbakrn her kiisine bu güveni vermek, gelecekle ilgili bu güven gerçekletirmek lazm. Bu noktada 19 Austos görevlendirmesinden sonra sizler ifade ettiniz biz her gün vatandalarmzla birlikteyiz. Bize emanet edilen her bir kör kuruun yetimin hakkn milletin hakkn sonuna kadar koruyacaz onu milletin yararna ve halkn hukukuna göre harcayacaz. Bu konuda hiçbir hiç bir tavizimiz olamaz.

Vali Güzelolu, belediyede 2,5 aylk dönemde gerçekletirdikleri icraatlara yönelik öyle konutu:

2,5 AYLIK DÖNEMDE DYARBAKIR BÜYÜKEHR BELEDYESNDE çOK HIZLI BR EKLDE HAYATA GEçT

Ortaya koyduumuz süreç 2,5 aylk dönemde bir Büyükehir Belediyesi ölçeinde öncelikle söyleyelim olmas gereken ne Büyükehiri kurumsal olarak tamaktr. çada bir yönetim modellemesi ile verimli kalc ve istikrarl bir kamu kurumu niteliine tamaktr. Bunu üç dört bal var öncelikle bir mali disiplin salamak zorundasnz. Bir Büyükehir Belediyesine ve her kurum ve mali disiplin, ikincisi yönetim yapsn ve kurumsallamay personel dahil salamalsnz, üçüncüsü stratejik hedeflerinizi ksa orta uzun dönemde planlanmad ve kaynaklarla bunu ilikilendirerek, hemen çalmaya balamalsnz. Tasarruf hedefleri biliyorsunuz birinci önce balk tasarruf ve effaflk

kinci balmz yol bakm ve altyap çalmalarnz, üçüncüsü sportif altyap destekleriniz, dördüncüsü krsal Kalknma hizmetlerimiz, beincisi sosyal destekler, alncs park bahçe düzenlemelerimiz, yedincisi çok önemli Diyarbakrda lojistik merkez projemiz ve sekizinci balmz Diyarbakra akll kent projemiz imdi bunlar iki buçuk aylk dönemde hayata geçenler.

YÜZDE 20YE YAKIN BÜYÜKEHRN BÜTÜN GDERLERN BR TASARRUF GERçEKLETRDK

Bata imar bütçe ve alannda uygulama yetkilerini buluturunca çok ksa süre içerisinde çok hzl yol alnmaya baland. Baknz lojistik Merkezi birazdan söyleyeceiz tahsisini imar düzenlemesini defalarca yazk. 3,5 aylk dönem içerisinde brakn karar almay cevaplanamad. çünkü dertleri hizmet deil ki, dertleri Diyarbakrn geleceine bir katk koymak deil ki, Baknz bu boyutta 2,5aylk dönem içerisinde Türkiyede kamu yönetimi ortalamasndan çok özel bir çaba. inaatta önemli bir süreç gerçeklemitir. Burada gördüünüz bir icra takviminde vatandalarmz herhalde bunu görüyorlar. Biraz önce ifade ettiim gibi cari giderlerin tasarrufu bu çok önemli. Cari giderlerin azalmas kesinlikle temel bir hedefimiz olarak gerçekletirip yaplan bütün harcamalar, bütün kiralamalar, giderler, her bir birim üzerinden en azami tasarrufa konu edildii bugün ortalama vasatta arkadalarmz görüyorsa yüzde 20ye yakn büyükehirin bütün giderlerini bir tasarruf gerçekletirdik.

HALELER CANLI YAYINDA YAYINLANIYOR, BELEDYE TASARRUF ETT

Kiralan araç says azaltld, kullanlan binalar ve altyaplardaki ar giderden tasarruf edildi. Hatta elektrii kadar tasarruf gerçekleti. Mali disiplin altna alnd baknz burada ne diyoruz. haleler halka açk bir ekilde internetten canl yaynlanyor. Bütün ihalelerimiz açk teklif. ihalelerin effaf yaplmas her belediyede harcamalarnda paralarnda nereye harcad kimlere gitti, ii kimden aldn tek tek gösteriyor. Belediyenin borçlarn ödüyoruz, 28 milyon Türk liras 2.5 aydr Büyükehir Belediyesi borcunu ödedik. Yabanc bankalarla yaplanlar var, karlkl anlamalar var, verimli olup olmad tartmasna girmiyorum ama bir borç yükü karmzda var ödüyoruz. Maliyeti gayrimenkuller deerler. Ne demek gayrimenkuller deerlendi Belediyenin tüm gayrimenkuller ilk defa bugün net olarak tespit edildi. Ne var, ne yok. Demek belli deil envanterde var gidiyorsunuz yok. Tespit ediyoruz var. Bunlarn çounda kira sözlemeleri yok. Yllar var ki kira alnmyor. Tahsis edilmi tahsisin karl gelir olarak kaydedilmemi. Maalesef milletin hakkn birilerine peke çekilmi çok net söylüyorum onlarca yldr kiraya konu edilmemi ecrimisil ile devam eden iletmeler var.Peki nedir bu ite bu biraz önce anlattm gibi milletin hakkn, hukukunu korumamak.Bunlarn hepsi bugün tespit edildi ve her birisine ne evet müdahale edildi. Bugün geldiimiz aylk ortalama geliri 2.4 milyon Türk lirasna yükseldi. Yaklak 5 kat. imdi çok önemli bir noktaya geliyoruz siz demin söylediniz. Tüm ihalelerin effaf yaplmas sonucunda bugüne kadar gerçekletirdiimiz on bir ihaleden yirmi 6.9 milyonluk tasarruf salanacak. Bu açtmz açklk effaflk ve yüksek rekabetten dolay ayn kalitede hizmet çok daha yüksek bir indirim oranyla alnyor. Bunun da ortalama bize getirisi 27 milyon Türk lirasna yaklat. Özellikle yarm kalan ve bizim için yaplmas çok önemli ve zorunlu olan alanlarda k gelmeden iki ayda 21302 ton asfalt üretildi. 3 bin 800 küsur metrekare kaldrm kaplamas yapld. Toplamda 659 kilometre yol, hem nitelik olarak hem bakm yapld.

Vali Güzelolu, programn 2inci bölümünde ise yaplmas planlana öçalmalar hakknda bilgi verdi. stidam konusundan bahseden Güzelolu, öyle konutu;

DYARBAKIRA MÜJDE

Hizmet sektörü çok önem verdiimiz sektörlerin banda yer alyor. Önemli oranda istihdam sunuyor. Biliim bunlarn banda geliyor. Buradan müjdesini paylaalm önümüzdeki 3 aylk zaman dilimi içerisinde Diyarbakrda bir çar merkezi hayata geçiyor. 1200-1500 kii aras gencin dorudan istihdam salanacak. Üniversitemizdeki teknopark bugün maalesef istediimiz yerde deil. Üniversitedeki toplantda karar aldk. Bir yenilikçilik platformu kurduk. Valilik, büyükehir belediyesi, sanayi odas, borsa, esnaf odas, sektördeki kurulular ve üniversite. lk projemiz teknoparkn yönetim anlayn deitirmek oldu. Teknoparkn ortaklk yapsna artk biz gidiyoruz. teknoparkta hem üretimi ve istihdam çoaltacaz.

çERMK BR TERMAL MERKEZ OLACAK

Yine kültür turizm istihdam arlkl projelerimiz arasnda çermik ilçemiz bir termal merkez haline gelecek. Üniversite orada tedavi ve rehabilitasyon merkezi kuruyor. Biz ise önümüzdeki 3 yl içinde termal sularn tarmda kullanlmas için gerekli çalmalar yapacak, anlurfa ve Elaz yolunun balantlarnn yollarn tamamlayarak, çermiki haftasonu salk, kongre ve bir tatil merkezi konumuna getireceiz. stihdama dorudan katk salayacak, yörenin tarmsal ürünlerinin pazarlanaca bir etken olacak.

DCLE VADS YAAM ALANI OLACAK

Artk her Diyarbakrlnn yaplmasn istedii bir konu. Uluslar aras alanda deneyimi olan çok güçlü, hem proje gelitirici ve hem de mimari firmalarn üzerinde çalt bir proje var. Üniversite köprüsünden, on gözlü köprüye kadarki vadide bir yaam alanna dönümesi. Orada Hevsel var. Tarihin miras UNESCO korumas altnda. Orada aslnda bizim bir ey yapmamz gerekmiyor. Oray öyle bir temizlememiz, bu kente ve bu ülkeye kazandrmamz gerekiyor. Karlkl Diclenin köprülerini on gözlü köprüyü merkez alarak, ses, su ve k gösterilerini çok rahat yapabileceimiz eyler olacaktr. Dicle nehrinde gezinti tekneleri, günü birlik etkinliklerin yaplaca su parklar olacak. Surlar klandrlacak.

FETH PANAROMAYI KIRKLARDAI LE BULUTURUYORUZ

Biz Diyarbakrn fethini her sene ayn tarihte hem kutlamas hem de mübarek sahabelerin anlmasn gerçekletireceiz. Bir fetih panaromay Krklarda ile buluturuyoruz. Yine Krklardanda gençlerin istei üzerine bir uzay izleme merkezi kuruyoruz. Orada stanbuldaki minyatürk örnei gibi küçük evlerle Diyarbakr tantacaz. Buray Türkiyenin en büyük cazibe alan, bir özel turizm alan yapacaz.

DYARBAKIR SURLARI VE YEN MÜZELER

2020 ylnn banda mevcut Suriçi çalmalarmzn çok büyük bir ksmn bitirmi olacaz. Orada büyük insanlarn hayatlarnn anlatld tematik müzeleri hayata geçireceiz. Bize ait olmaso gereken bakr ile ilgili müze açacaz. pekböceini ülkemizde yüzde 55-60n üreten Diyarbakra ipekböcei müzesi ve kuçuluk müzesi, tespih sanat ve müzesi, Diyarbakr kent tarihi müzesi olacak. Bunlar Suriçinde ksa dönemde yapacaklarmz. Bu kentin hafzasnda önemli bir yeri olan Dilan Sinemas. Varisleriyle görüerek, belediyeye devrederlerse oray bir kültür merkezi haline dönütüreceiz. Arkeolojik miras eserlerinin hemen hepsi, Zerzevan, çayönü, Hilal, Brkleyn maaralarnn hepsi turizme açlacak ve istihdamla buluacak.

ULAIM SORUNU

Diyarbakr ulamn deneme yanlma yoluyla deil, aklla, planla ve çada bir bakla yorumlamamz lazm. Bununda yolu bir Ulam Master Plan yapmaktr. çünkü ulam bir disiplin ve bilim. Metro ve hafif tramvay sorularna cevap vermek doru deil ve uygunda deil. Bir ekip çalyor. Diyarbakr ksa, orta, uzun dönemde perspektifinde ulam alannda yorumlayacaklar. Elaz yolunda akam trafik skyor. Buralarda batt-çktlarla hzl geçii salayalm, trafii rahatlatalm deniyor. Tamam da bu trafik niye skt. Bununla ilgili bir uzman bir ekip çalyor. Üniversite ile çalyorlar çalmann sonucunu bana getirecekler, ulam rahatlatacaz. Uzun dönemde toplu tama dahil önümüzdeki seçenekleri paylaacaz.

KENTSEL DÖNÜÜM

Sadece Balar ilçesi deil, çok yer var. Seyrantepeden fiskayaya kadar bir dizi alan geçmite Diyarbakrda kötü yerel yönetimlerin, kente ihanet eden hizmet etmeyenlerin brakt bir mirastr. Balar Belediye Bakan ile birlikte Balarn her yönüyle dönümesi noktasnda çok net bir karall sergiliyoruz. Bunu gerçekletireceiz. Bu noktada sayn cumhurbakanmzn, bakanlarmzn ve milletvekillerimizin çok net bir desteini hissediyoruz. Balarn ve belli bölgelerde sosyal ve fiziksel altyaps çok skntl olan bölgelerde çalmalar devam ediyor. Bu dönüümü yapacak salkl imkanlarmz var. Rezerv alanlarmz var. Önümüzdeki günlerde vatandalarmza bu konuda paylamlarmz olacak.

Ana Sayfaya Git