"Halkın yüzde 64,5'i Cumhurbaşkanı'nı destekliyor"

Doç. Dr. Haluk Zülfikar, “Araştırmada halkın yüzde 64,5'i net olarak bu krizde Cumhurbaşkanı'nı desteklediğini söylüyor. Halkın yüzde 64,5'i Cumhurbaşkanı'nın döviz krizindeki duruşunu destekliyor.” dedi.

Haberler 19.08.2018 - 12:04 Son Güncelleme : 19.08.2018 - 12:05

stanbul Üniversitesi statistik Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Haluk Zülfikar, Türkiyenin içinde bulunduu ekonomik saldryla ilgili, Aratrmada halkn yüzde 64,5i net olarak bu krizde Cumhurbakann desteklediini söylüyor. Halkn yüzde 64,5i Cumhurbakannn döviz krizindeki duruunu destekliyor. Yaklak yüzde 18 civarnda bir kitle ise destekliyoruz diyor, tamamyla deil ama oldukça yüksek bir oranda destekliyoruz diyorlar. Tamamyla kelimesi bizim ölçümleme sistematiimizde oldukça önemlidir. dedi.

stanbul Üniversitesi (Ü) tarafndan gerçekletirilen Döviz/Dolar Krizi Üzerine Vatanda AlgsTutum ve Davranlarnn Analitik Boyutta ncelenmesi Aratrmas sonuçlarna göre döviz krizine ilikin Cumhurbakannn bu konudaki duruunu destekliyorum diyen kitlenin yüzde 64,5 olduu bildirildi.

Ü öretim üyeleri tarafndan Türkiyenin özeti eklinde deerlendirilen 12 ilde 1574 ya aralndaki tüm sosyoekonomik gruplar üzerinde gerçekletirilen Döviz/Dolar Krizi Üzerine Vatanda AlgsTutum ve Davranlarnn Analitik Boyutta ncelenmesi konulu aratrma sonuçland.

Katlmclara 38 farkl sorunun yöneltildii aratrmada, Türkiyedeki her 4 kiiden 1i bu krizi tek bana ekonomik bir kriz olarak görüyor. Türk halknn yüzde 75i ise sadece siyasi olarak görmekte. Hatta ekonomik kriz olarak gören bu grubun içindeki her 10 kiiden 4ü bunu bir ekonomik kriz olmann ötesinde, sadece bir döviz krizi olarak alglamaktadr. denildi.

Büyükehirler ve Türkiye geneline göre karlatrldnda, zmir sorunu ekonomik olarak ele alrken, stanbul sorunu döviz odakl deerlendirdi.

stanbul Üniversitesi statistik Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Haluk Zülfikar, AA muhabirine yapt açklamada, gençlerin ekonomik olarak deerlendirdii sorunun ya ilerledikçe siyasi soruna evrildiini belirtti.

Doç. Dr. Zülfikar, Gençler biraz daha ekonomik görüyor ama ya ilerlemeye baladnda net olarak bu sorun siyasidir denilmeye balanyor. Deneyim iin içine girdiinde siyasi olduu konusunda fikir birliine varlyor. Katlmclarn yüzde 84ü siyasilik anlamnda ülkeleri çok net ifade ediyor. dedi.

HALKIN YÜZDE 64,5 NET OLARAK CUMHURBAKANINI DESTEKLYOR

Zülfikar, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana döviz krizinde halkn çounluunun koulsuz destek verdiinin tespit edildii aktarrken, öyle konutu:

Aratrmada halkn yüzde 64,5i net olarak bu krizde Cumhurbakann desteklediini söylüyor. Halkn yüzde 64,5i Cumhurbakannn döviz krizindeki duruunu destekliyor. Yaklak yüzde 18 civarnda bir kitle ise destekliyoruz diyor, tamamyla deil ama oldukça yüksek bir oranda destekliyoruz diyorlar. Tamamyla kelimesi bizim ölçümleme sistematiimizde oldukça önemlidir. Yani bu iki grubu buluturduunuzda yaklak yüzde 85ler civarnda destek anlamna geliyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Dier grup ise desteklemiyorum demiyor. Onlarn içinde az destekliyorum, destekleme konusunda ortadaym gibi görüler var. Dolaysyla desteklememe oran oldukça düük, bahsedilemeyecek boyuta geliyor. Son derece müspet bir oranla kar karyayz.

çounlukla krizin arkasnda birden fazla ülkenin olduunun dile getirildiini anlatan Zülfikar, Katlmclarn yüzde 15,9u bunun bir dahili kriz olduunu ve arkasnda herhangi bir ülkenin olmadn belirmitir. Bu krizin arkasnda bir ya da daha fazla ülke olabileceini belirtenlerin oran yüzde 84,1dir. Bu kitle tarafndan etken ülke algs yüzde 55,43le ABD, srail yüzde 19,46yla srail ve yüzde 12,26yla ngiltere olarak görülmektedir. Arlkl olarak 9 ülke dillendiriliyor ama 3 ülke üzerinde arlkl duruluyor. Bunlarn içinde Amerika ilk sraya geliyor. ifadelerini kullanld.

VATANDALARIN YÜZDE 82,4Ü FEDAKARLIK YAPMAYA HAZIR

Dolar bozdurma konusunda ülke genelinde bir mutabakat gözlendiine iaret eden Zülfikar, öyle devam etti:

Dolarm olsa bugün bozdurup TLye çeviririm fikrine halkn yüzde 76,3ü katlm gösteriyor. Görümecilerin kendilerini yakn hissettii siyasi eilimler baznda bu krizin sonrasnda gelecek yük algs ve bunun için hazr olunan fedakarlk düzeyi arasnda anlaml bir iliki söz konusudur. Genel olarak incelendiinde, aratrmaya katlan vatandalarn yüzde 78i bu krizin ciddi ekonomik yüklerinin olaca, yüzde 82,5 katlmla da ülkem için bu fedakarl yapmaya hazrm ifadesi ile karlalmaktadr.

Zülfikar, ülke insannn yurduna, kültürüne ve milletine olan inancnn heyecan verici oranda kymetli olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git